Közélet

Bakondi: sikerült megfékezni a kormányzati informatikai rendszerek elleni támadást

Bakondi: sikerült megfékezni a kormányzati informatikai rendszerek elleni támadást

2016. április 3., vasárnap
Bakondi: sikerült megfékezni a kormányzati informatikai rendszerek elleni támadást
internet_www

Már nem áll támadás alatt a kormányzati gerinchálózat - mondta az M1 aktuális csatornának vasárnap a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György

azt mondta: a kormányzati informatikai rendszerek elleni támadást szombat este sikerült megfékezni. Az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatok bevonásával folynak a vizsgálatok, hogy tisztázzák a támadás célját, kiindulópontját, technikai kivitelezését - tette hozzá a főtanácsadó. A Belügyminisztérium (BM) szombat délután közölte az MTI-vel, hogy 24 óra alatt több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot. A BM ugyanakkor jelezte: a támadásokat sikerült elhárítani. A támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek - írták. Az M1-en szombaton elhangzott, hogy egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot. Bakondi György az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta: nagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás. Ugyanakkor hozzátette: a kormányzati adatbázisoknak fejlett informatikai védelmi rendszerük van.

Ormós Zoltán

internetes szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorfolyamában azt mondta: az ilyen típusú túlterheléses támadással komoly eredményt nem lehet elérni. A támadók nem tudnak például adatokat megszerezni, így csak propagandacéljaikat szolgálhatja a kormányzati informatikai hálózat elleni támadás. Annyit érnek el, hogy a támadott szerver "lehasal" - jegyezte meg a szakértő.

Molnár Zsolt

, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke vasárnap az MTI-nek azt mondta: következő, szerdai ülésükön a Belügyminisztériumtól és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettől is tájékoztatást kérnek a kormányzati informatikai rendszer elleni hétvégi támadásról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.