Algyő százmillió forintot szán évente a helyi vállalkozások fejlődésének elősegítésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

MVM: nem lesz probléma a gázellátással

A lehetőségekről az április huszadikai gazdasági fórumon nyújtanak bővebb tájékoztatást. Az ipar és a szolgáltatás mellett mostantól a mezőgazdaságot is erőteljesen segítik.

“A korábbi években már volt egy támogatási rendszer, ami nem nyerte el a tetszését a vállalkozóknak, mert egyetlen egy igénybevétel sem volt. Az üzenet egyértelmű volt: változtatni kell, így egy éve elkezdtük a megtervezését egy olyan gazdaságélénkítő programnak, amely a mai követelményeknek megfelel és a kkv-k (mikro-, kis- és középvállalkozások – szerk.) igényeit szolgálja ki” – nyilatkozta lapunknak Füzesy István, Algyő gazdasági referense. A település közgyűlése január 21-én fogadta el azt az önkormányzati rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy vissza nem térítendő, vagy visszatérítendő kamatmentes pénzügyi támogatással segítséget nyújtson a nagyközség a területén működő vállalkozók, vállalkozások részére. Az algyői költségvetésben a célra százmillió forintot különítettek el.

“Újdonság, hogy a mezőgazdasági termelők is bekerültek a rendszerbe, támogatjuk az ő földvásárlásaikat is, amennyiben ezek a gazdaság fejlődését szolgálják” – ezen kívül még új munkahelyek létrehozásához, innovációhoz, gazdaság- és kereskedelemfejlesztéshez szeretnének ösztönzést biztosítani, valamint ingatlanvásárlási engedményt adnak, amennyiben ez erősíti a beruházási kedvet. “Egy fajta ösztönző formát egyszer vehet igénybe a vállalkozás, de egyszerre többet is felhasználhat párhuzamosan” – magyarázta a gazdasági referens.

fuzesy_istvan01_gs

Füzesy bízik benne, hogy évente tucatnyian igénybe veszik az új lehetőségeket, ennek érdekében a kkv-k szükségleteire szabták a támogatási rendszert, véleményeztették a szakhatóságoknál, a minisztériumoknál és a kamaráknál, ezt követően alakult ki a jelenlegi tartalom. Az már most, az április huszadikai fórum előtt, kiderült, az érdeklődés hatalmas, szüksége van a helyi vállalkozásoknak erre az ösztönzésre. “Egyelőre ismerkednek a lehetőséggel a helyi cégek, megnézik, hogy igénybe tudják-e venni céljaikhoz, teljesíteni tudják-e a feltételeket” – mondta Füzesy István. Algyő elsősorban mint ipari terület ismert, az olajiparhoz kapcsolódó kiszolgáló vállalkozásokon kívül egyes cégek élelmiszeripari, nyomdaipari, építőipari tevékenységgel, mások kereskedelemmel foglalkoznak. Az egyéni vállalkozóktól a nagyobb vállalatokig több mint ezer cég van a településen.

A SZEGEDma kérdésére a gazdasági referens arról is beszélt, akár szegedi vállalkozásokat is szívesen a nagyközségbe csábítanának, de a támogatásokat csak az algyői bejegyzésű cégek tudják igénybe venni. Több olyan szegedi céget meghívtak, tájékoztattak a lehetőségről, akik korábban dolgoztak Algyőn, kapcsolódtak a beruházásokhoz.

“Meggyőződésünk, hogy össze kell fogni, legyen szó civilszervezetekről, vállalkozásokról, önkormányzatokról” – ezért döntött úgy Algyő önkormányzata, hogy együttműködési megállapodást ír alá a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával. Füzesy István kiemelte, a kamara jelentős szerepet játszik a megye vállalkozásainak életében, információt nyújt, oktatást biztosít. Szeretnék, ha ezekről az algyői kkv-k is minél többet tudnának, illetve a CSMKIK rendezvényein megjelenhetne a nagyközség, közvetíthetné Algyő önkormányzata a helyi igényeket. A gazdasági referens bízik abban, hogy az együttműködés eredménye a kis- és középvállalkozásoknál fog megjelenni.

A bővebb tájékoztatásra vágyókat április 20-án délután két órától gazdasági fórum várja. További információkat az alábbi oldalon olvashatnak.

Előző sztori

Már hét kancellári pályázat beérkezett

Következő sztori

Szerdai tanársztrájk: nem minden sztrájkbizottság képviselője vállalja nevét a szülők előtt