/

Aktualitások a Somogyiból: beszélgetés Karácsonyi Zsolttal, koncert Szombati Juliannával

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf

Két érdekes programmal is várja az érdeklődőket az elkövetkező napokban a Somogyi-könyvtár hálózata Szegeden.

A lírai alkimista – Karácsonyi Zsolt költő, műfordító, szerkesztő

– április 25. (hétfő), 17 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Karácsonyi Zsolt költő, műfordító, színház- és irodalomkritikus, a kolozsvári Helikon irodalmi kéthetilap főszerkesztője, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke lesz a Somogyi-könyvtár vendége április 25-én, hétfőn. A program 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében, a szerzővel Bene Zoltán beszélget.

Karácsonyi Zsolt – akinek alkotói személyiségét Bréda Ferenc esztéta „lírai alkimistaként” határozta meg – szerkesztői munkájáról így nyilatkozott: „A Helikon sajátos helyet foglal el a magyar folyóiratok között, hiszen ez az egyetlen kéthetilap tájainkon. A hetilap és a folyóirat között félúton, a középtávú futóversenyek minden sajátos örömével és erőfeszítésével együtt.”

Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, a Bárka című folyóirat főszerkesztője Karácsonyi Zsolt lírájáról ezt írta: „A biztos formakultúrával rendelkező, kötettel 2001-ben jelentkező Karácsonyi Zsolt számára fontosabb volt a közvetlen elődöknek való megfelelésnél a saját mitikus világainak, tájainak létrehozása, abba önnön maga beleírása, a nyelvre erőltetett játékok helyett a (költői) nyelv (ön)működésmódjának megtapasztalása, és annak a sajátosan karás magatartásnak és ironikus hangnak a kimunkálása, amely szándékait és/vagy közlendőit illetően gyakorta ejti zavarba versei olvasóját.”

A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának közös rendezvénye

Fiatal tehetségek a Somogyiban – Szombati Julianna zongoraművész

– április 26. (kedd), 17 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Szombati Julianna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar zongora tanszékének hallgatója mutatkozik be a Somogyi-könyvtárban április 26-án kedden. A kamarakoncerttel összekötött program, amely a Somogyi-könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány közös rendezvénye, 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

A zenés délután házigazdája Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt Ferenc-díjas operaénekese.

A koncerten Szombati Julianna Mozart: c-moll Fantasie (K475), Schumann: C-dúr Fantasie (Op. 17. I. tétel), Debussy: L’isle joyeuse , valamint Debussy: Reflets dans l’eau című darabjait adja elő.

Szombati Julianna 2010-ben kezdte meg zenei tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, Kerek Ferenc növendékeként. Minden évben megrendezi Cegléden önálló estjét, de emellett számos koncerten vett részt. Versenyeredményei: kétszer is szerepelt a kétévente megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen, ahol 2012-ben különdíjat, 2014-ben pedig a legjobb szegedi versenyzőnek járó díjat kapta meg. A IV. Szegedi Kortárszenei Versenyen Kiemelt nívódíjat szerzett, Debrecenben kamaratársával megkapták a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar különdíját. 2015-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány kiemelt kuratóriumi díját.

Előző sztori

Fókuszban a bíróság - fotókiállítás nyílt a Szegedi Törvényszéken

Következő sztori

Végső búcsút vettek Kertész Imre Nobel-díjas írótól

Legutóbbi hasonló cikkek