A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Szakképző Iskolájának diákjai tettek látogatást a Szegedi Törvényszéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Törvényszék a korábbi évek sikeres programjai után továbbra is örömmel tesz eleget a középiskolák „Nyitott Bíróság” programba illeszkedő kéréseinek, ekként a Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Szakképző Iskolájának előzetes megkeresése alapján április negyedikén bírósági épület- és tárgyaláslátogatással egybekötött programot szervezett.

A 16 fős csoportot Kerekné Jakó Nóra bírósági fogalmazó köszöntötte, majd röviden ismertette a diákokkal a törvényszéki palota történetét és a bírósági szervezetrendszer felépítését. Az épület séta során a középiskolások tájékoztatást kaptak a bíróvá válás folyamatáról, a bírósági fogalmazói és titkári feladatokról, a gyakorlatban leginkább előforduló jogi problémákról. A séta lezárásaként a tárgyalások menetéről, a tárgyalótermi viselkedés és talárviselés szabályairól folytattak kötetlen beszélgetést a diákok az őket kísérő bírósági fogalmazóval, majd a dr. Mészáros Milán által vezetett polgári jogi tárgyú tárgyalásra ültek be hallgatóságként.

A tárgyalás lefolytatását követően az eljáró bíró a polgári perekkel kapcsolatos eljárási szabályokba, valamint a kártérítési perek gyakorlatába nyújtott betekintést, amelyet a diákok nagy érdeklődéssel fogadtak, hiszen bírósági látogatásuk határozott célja az volt, hogy az idei tanévben általuk elsajátított jogi alapismereteket kötelmi és kártérítési jogi ismeretekkel egészítsék ki.

Előző sztori

Szja-bevallás csökkentett adattartalommal

Következő sztori

Beszél a Cserepes sori piac ügyében MSZP-s párttársaival Gőgös Zoltán – háromigenes népszavazást hirdetett meg