Kultúra

A költészet napja - Maratoni rendezvények Szegeden

A költészet napja - Maratoni rendezvények Szegeden

2016. április 6., szerda
A költészet napja - Maratoni rendezvények Szegeden
konyv_olvasas_irodalom_vers_proza

Tizenkét és huszonnégy órás versfelolvasással is köszöntik Szegeden a költészet napját és egyben József Attila születésének 111. évfordulóját - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Csaknem tizenöt évvel ezelőtt az akkor még működő Impala házban

Balog József

színész, újságíró és

Darvasi László

író hatórás fölolvasással tisztelgett a költészet napja előtt. Két esztendeje a páros újraélesztette a kezdeményezést a szegedi művészmoziban, a Grand Caféban, ahol aztán egyre nagyobb sikere támadt a fölolvasásoknak, melyeken fiatal, magyar költők művei éppúgy szerepeltek, mint klasszikusok versei. Idén már egy teljes napon keresztül, péntek éjfélétől a szombat éjféléig olvasnak föl, ahol minden óra határozott tematikával bír majd. Az április 8-hoz, a nemzetközi roma naphoz kapcsolódva a felolvasás roma költők műveivel, illetve a cigányság kultúrájához kapcsolódó írásokkal kezdődik. Később pedig lesz Ilia Mihály-óra, Tiszatáj-óra, Szilasi László-óra, erotikus óra, szegedi költők órája, Baka István Farkasok órája, tiltott versek órája, tudósok órája, gimnazisták órája, mese-óra, közéleti óra, sok vendégolvasó, zene- és filmalátét. Hétfőn, a költészet napján az egyetem kulturális irodája hívja közös verselésre az irodalomkedvelőket. Hétfőn délután egytől az egykori rektor,

Szent-Györgyi Albert

szobránál óránként váltják egymást különböző egyetemi és városi szervezetek, csapatok, közösségek. Minden órának lesz "versőre", aki szervezi a verselés folyamatosságát. A szavalásba bárki bekapcsolódhat egy-egy vers erejéig az egyetem egykori diákját, József Attilát is megidéző rendezvénybe. Az irodalmi rendezvények nem fejeződnek be a költészet napján az egyetem központi épülete előtt, újraindul a tavaly nagy sikert aratott Vers délben sorozat. Ezen május közepéig minden hétköznap délben egy egyetemi polgár - hallgató, oktató, dolgozó - vagy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja egyik kedves versét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.