Közélet

A bírósági szervezetről tartottak kerekasztalbeszélgetést a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán

A bírósági szervezetről tartottak kerekasztalbeszélgetést a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán

2016. április 28., csütörtök
A bírósági szervezetről tartottak kerekasztalbeszélgetést a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán
ajtk_kerekasztal

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara adott otthont április 25-én az Országos Bírósági Hivatal, a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék által szervezett egyetemi fórumbeszélgetésnek.

A rendezvényen

Balogh Elemér

, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar tudományos ügyek dékánhelyettese köszöntött minden résztvevőt és rövid előadásában ismertette a Szegedi Tudományegyetem képzési rendszerét.

Handó Tünde

, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke bemutatta a bírósági szervezetrendszert és a bíróságok központi igazgatási modelljeinek típusait, valamint az OBH létrejöttének történetét. A hallgatók megismerkedtek az OBH elnökének stratégiai céljaival, illetve az OBH működésével, fő feladataival és eredményeivel.

Harangozó Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnöke saját történettel szolgált a hallgatóságnak arról, hogyan döntött a bírói pálya mellett és mi jellemzi a bírói hivatást.

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke a bíróvá válásról, a bíró önmagával és a társadalom által a bíróval szemben támasztott elvárásairól szólt és arról, hogy a bírói hivatás sosem válik monotonná a folyamatosan jelentkező kihívások miatt.

Ördög Bence

, a Szegedi Törvényszék fogalmazója a bírósági fogalmazóvá válásról, a fogalmazók szerepéről és munkájáról beszélt, valamint személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, történetesen, hogy miért is jó fogalmazónak lenni. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Szegedi Ítélőtábla, valamint a Szegedi Törvényszék között hagyományosan jónak mondható kapcsolat következő állomása volt a megszervezett kerekasztal beszélgetés, amelynek során a közel 100 fős hallgatóság nem csak megismerhette a bírósági szervezetrendszer működését, és a szervezetrendszer előtt álló kihívásokat, hanem lehetőségük nyílt kérdéseket is megfogalmazni a jelenlévőkhöz, valamint észrevételeiket és javaslataikat is megismertetni a jelenlévő bírósági vezetőkkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.