Közélet

150 kiállító és 250 program - Májusban ismét a bor fővárosa lesz Szeged

150 kiállító és 250 program - Májusban ismét a bor fővárosa lesz Szeged

2016. április 18., hétfő
150 kiállító és 250 program - Májusban ismét a bor fővárosa lesz Szeged
borfesztival_sajttaj02_gs

Több mint 150 borász nemes nedűjével és 250 programmal csalogat május 13-ától a XXII. Szegedi Borfesztivál. A nagyszabású, Szeged Napjához kapcsolódó gasztronómiai és kulturális seregszemle idén sárkányhajó viadallal, félmaratonnal is csalogat, továbbá a Nemzeti Bor Maraton is családi rendezvényeket kínál a sztárfellépők és a tűzijáték mellett.

Május 13-a és 22-e között ismét a bor hazai fővárosa lesz Szeged, 10 napon keresztül 150 borászat és 200 kézműves kínálja termékeit a Széchenyi tértől a Dóm téren át a Belvárosi hídig.

Németh István

, a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, 150 pincészetnél többnek nem nagyon tudnak bemutatkozási lehetőséget biztosítani a fizikai korlátok miatt, a Széchenyi tér befogadóképessége szab határokat annak, hogy mennyi kiállítót tudnak fogadni. Hazánk egyik legnagyobb borfesztiválján az összes jelentős pincészet képviselteti magát Tokajtól egészen Villányig, valamennyi bortermő vidék bemutatkozik a napfény városában. Hozzátette, idén is rendeznek borversenyt, amelyen tavaly 150 tételt értékelt a szakértői zsűri. A mintegy 300 ezer embert vonzó programsorozatot új elemekkel is bővítik, egyrészt egy Sárkányhajó Viadal keretében főszerephez jut a Tisza, de félmaratont is rendeznek, továbbá a Nemzeti Bor Maraton szegedi fordulója is számos programmal várja az érdeklődőket. A sportbizottság elnöke,

Joób Márton

arról tájékoztatott, hogy a Liget mellől fog elrajtolni a Szeged Napja Félmaraton, ami számos szegedi látványosságot érint majd, például Szent István téri víztornyot, a Dóm teret, a Móra Ferenc Múzeumot, a Szegedi Nemzeti Színházat, a Stefániát, a Huszár Mátyás-rakpartot, az Aradi vértanúk terét vagy épp a Mátyás templomot. Azokra is gondoltak, akik nem tudnák teljesíteni a 21 kilométeres távot, ám mégis szívesen futnának, számukra is hirdetnek versenyeket.

Horváth András

, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője elmondta, már 600 nevezője van a félmaratonnak, a 21 km-es táv mellett 5 és 10 kilométeren is próbára tehetik a futók magukat, ahol chip-es időmérés lesz, míg a hosszútáv váltóban is teljesíthető.

borfesztival_sajttaj01_gs

A

Nemzeti Bor Maraton

is a borfesztivál idején érkezik Szegedre május 21-én.

Balla Attila

, a Nemzeti Bor Maraton főszervezője azt hangsúlyozta, hogy elsősorban családi programokat kínálnak és a szabadidősportot támogatják, 3, illetve 7 kilométeres családi futóversenyeket rendeznek, amelyeken a részvétel regisztrációhoz kötött, ami egyébként ingyenes. Balla Attila elmondta, Szegeden hirdetik ki a Csongrád megyei borvidék szépét is, illetve jótékonysági sétára is invitálják a fesztiválozókat, amivel a szívbeteg gyermekeket fogják támogatni. A Szeged Napjához kapcsolódó 10 napos fesztivál második hétvégéjén ismét magyar kézműves remekekkel csalogat a

Hídivásár

– tudtuk meg

Darvasi Líviusztól

, az Ördögszekér Kft. produkciós menedzserétől. „Egyedi, máshol nem beszerezhető, két kézzel készített portékákat kínál a Hídivásár a kézzel faragott tálaktól kezdve az ékszereken át a háztáji termékekig mindent megtalálhatnak az érdeklődők a Belvárosi hídon” – tette hozzá. A vásár mellett a Civilek Utcája is várja az érdeklődőket május 21-én és 22-én, a szervezők még várják a szervezetek jelentkezését. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a

XXII. Szegedi Borfesztiválon

fellép többek között

Charlie

,

Vastag Csaba

,

Szulák Andrea

,

Török Ádám

,

Gáspár Laci

és

Freddie

is, míg Szeged Napján a Quimby koncertezik a Dóm téren, amit tűzijáték követ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.