Vasárnapi pihenőnap – Botka: a magyar demokrácia ellen követtek el bűntényt

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tóbiás József; Botka László; Fekete Zsolt

Az MSZP választmányának elnöke szerint a magyar demokrácia egésze ellen elkövetett bűntény az, ami február 23-án a Nemzeti Választási Iroda előtt történt.

Botka László szombaton Budapesten pártja választmányi ülésének kezdetén úgy értékelt: a Fidesz fizikai erőszakkal próbálja megakadályozni azt, hogy a demokrácia egyik legalapvetőbb és legősibb intézménye működjön Magyarországon. Ez jóval több, mint az MSZP és a magyar baloldal ügye, ez minden demokrata ügye – hangsúlyozta.

Hozzátette: konkrét bizonyítékok vannak arról, mi történt február 23-án az NVI előtt, ez pedig megerősíti azt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a jogszabályokkal ellentétes döntést hozott.

A választmányon felszólalt a február végi események egyik főszereplője, Nyakó István, akit a Kúria szerint is akadályoztak jogai gyakorlásában, amikor a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését akarta benyújtani.

A szocialista politikus közölte, az MSZP és a baloldal azért dolgozik, hogy a nép visszaszerezhesse a népszavazáshoz való jogot, még lehetőleg idén dönthessenek a választók a vasárnapi boltzárról. Azon véleményének is hangot adott, hogy politikai megrendelés érezhető abban, hogy ötödjére akadályozták meg a szocialisták boltzárral kapcsolatos kezdeményezését.

A választmányi ülésen lejátszottak egy, a február 23-án történtekről ipari kamerával rögzített, vágott videót.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke a látottakat úgy kommentálta, hogy az NVI előtt összegyűlt férfiak először Erdősi Lászlóné – a vasárnapi boltzárral kapcsolatban először népszavazási kezdeményezést benyújtó nő – kísérőjét sem engedték be. Miután telefonáltak, bemehetett a fiatal férfi – közölte.

Lukács Zoltán szerint az is látszik a felvételeken, hogy döntő pillanatban az egyik férfi megfogta Nyakó István vállát és visszahúzta.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője megerősítette: a nyilvánosságra került új bizonyítékok alapján választási csalás történt, ezért követelik, hogy a NVB vonja vissza korábbi döntését, és hagyja jóvá a szocialisták vasárnapi boltzárral kapcsolatos kezdeményezését.

Reményét fejezte ki, hogy a rendőrség intenzíven nyomozni fog a megrendelő után is.

A pártelnök azt is megismételve, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását követelik, hogy világos legyen Kubatov Gábor Fidesz-alelnök, az FTC elnöke, aki kapcsolatai révén irányítója a Fradi összes szervezetének, adjon számot arról, milyen kapcsolatban áll az NVI előtt megjelentekkel.

Tóbiás József szerint tisztázni kell azt is, ki irányítja az NVI-t és az NVB-t.

A szocialista választmány végül állásfoglalásában arra kérte a pártelnökséget és az országgyűlési frakciót, hogy a történtek miatt a leghatározottabban lépjen fel.

Az ülés elején Salgótarján február 28-án megválasztott polgármestere, Fekete Zsolt (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület) köszönetet mondott azoknak a párttagoknak, aktivistáknak, akik az időközi választáson segítették.

A szegedi polgármester Botka László szerint azt szokták mondani, hogy egy hivatalba lépő polgármesternek az első néhány hónap a legnehezebb; majd úgy biztatta Salgótarján új vezetőjét: 14 év múlva sem lesz könnyebb.

Az MSZP választmánya várhatóan ezen az ülésén indítja el a kétévente esedékes tisztújítást.

A felmenő rendszerű tisztújítás végén június 25-én választhat a szocialisták kongresszusa elnököt. Tóbiás József már korábban jelezte, hogy újraindul.

Két kihívója már akadt is: Szanyi Tibor, a párt európai parlamenti képviselője egy hete az egyik közösségi oldalon jelentette be, hogy elindítja elnökjelölti kampányát, míg Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes pénteken az Origónak adott interjúban közölte, hogy indul a pártelnöki posztért.

Sajtóhírek szerint az indulást fontolgatja Molnár Gyula, a MSZP korábbi budapesti elnöke, volt XI. kerületi polgármester, jelenleg önkormányzati képviselő.

Botka László szerint szerint a magyar demokrácia egésze ellen elkövetett bűntény az, ami február 23-án a Nemzeti Választási Iroda előtt történt – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=619188

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 19.

Előző sztori

Nébih: tavaly 5300 tűzeset volt szabadtereken és erdőkben

Következő sztori

Áder: a magyarok és a lengyelek hisznek az erős Európában