Gazdaság

Varga Mihály: 30 milliárd forint bevételt hozhat az online pénztárgéphasználat kiterjesztése

Varga Mihály: 30 milliárd forint bevételt hozhat az online pénztárgéphasználat kiterjesztése

2016. március 31., csütörtök
Varga Mihály: 30 milliárd forint bevételt hozhat az online pénztárgéphasználat kiterjesztése

Mintegy 25-30 milliárd forint többletbevételt hozhat a költségvetésnek az online pénztárgépek használatának kiterjesztése - mondta a nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában csütörtökön.

Varga Mihály

kiemelte: az online kasszákat egyebek között a gyógyszertárakra, autókereskedésekre, autóalkatrész-kiskereskedelemre terjesztik ki szeptember végétől. Kifejtette, az országban 217 ezer kassza működik, ahol eddig bevezették, ott jelentős fehéredést hozott az intézkedés. Tájékoztatása szerint tavaly 60 milliárd forint pluszbevétele keletkezett az államnak az online pénztárgépek bevezetésétől. Ebből lehet egészségügyre vagy oktatásra költeni - mondta. Beszélt arról is, hogy már idén áprilisban beterjeszthetik a jövő évi költségvetést, ami az állam működését hiány nélkül valósítja meg. Szeretnék, hogy a gazdaság szereplői világosan lássák, hogy mire számítsanak 2017-ben - tette hozzá. A kormányhatározattal módosítható költségvetés lehetőségéről Varga Mihály azt mondta, hogy arra azért van szükség, mert a költségvetésnek év közben is keletkezik annyi többletbevétele, aminek a felhasználásáról "érdemes dönteni". Közölte, nem várható a fogyasztást terhelő adók növelése, a kiskereskedelmi forgalom, a fogyasztás két éve tartósan bővül. Ezt a kedvező folyamatot nem akarják adóemeléssel megakasztani. Egyes termékkörök esetében áfacsökkentésben gondolkodnak, ezek közé az alapvető élelmiszereket sorolta. Ebben a kérdésben az Európai Unióval is egyeztetni kell. Hozzátette: a béreket terhelő járulék és adóterheket kell csökkenteni, a tárca elsősorban erre koncentrál. Példaként említette, ha egy munkaadó infláció feletti béremelést ad, ahhoz az állam plusz járulékkedvezményt adna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.