Közélet

Valószínűleg megölték az Iszlám Állam egyik csúcsvezetőjét egy légicsapásban

Valószínűleg megölték az Iszlám Állam egyik csúcsvezetőjét egy légicsapásban

2016. március 9., szerda
Valószínűleg megölték az Iszlám Állam egyik csúcsvezetőjét egy légicsapásban

Amerikai katonai és hírszerzési források szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet "Omár, a csecsen" néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta "hadügyminisztere" valószínűleg amerikai légicsapás áldozata lett Szíriában.

A légicsapást még pénteken hajtotta végre az amerikai légierő, az északkelet-szíriai Saddádi városban, ám az információt csak kedden, washingtoni idő szerint a kora délutáni órákban szivárogtatták ki több amerikai tévéállomásnak.

Abu Omár al-Sisáni

, "a csecsen" a valóságban grúziai származású terrorista, akit hírszerzési források az IÁ egyik legjobb képességű parancsnokaként tartottak számon, s az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros vérdíjat is kitűzött a fejére. Sisáni korábban egy grúz katonai elitalakulat tagja volt. A likvidálásáról szóló információkat egyelőre sem a külügyminisztérium, sem a védelmi minisztérium (Pentagon) nem erősítette meg. Saddádi városa az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban fekszik, és az IÁ egyik logisztikai központjaként tartják számon. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők február végén indítottak új offenzívát a város és a terrorszervezet ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.