Tavasszal is veszélyt jelentenek a szabadtéri tüzek

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szabadtéri tűzesetek elkerüléséhez ad hasznos tanácsokat portálunkhoz eljuttatott közleményében a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején. Idén tavasszal eddig a csapadékos időjárás miatt kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat, amelyekkel minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedése. A jelenség azonban már látható az elmúlt hetek adatai alapján. Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberi gondatlanság okozza.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival:
– a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között (meghatározott nap és időpont),
– az egyéb hulladékok égetése tilos és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat,
– a jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható,
– a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,
– mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségben oltóanyagról,
– mindig legyen nálunk olyan kéziszerszám, amivel irányítani tudjuk az égést,
– soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre,
– a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet,
– mindig tájékozódjunk a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsunk tüzet,
– baj esetén vagy ha tüzet észlelünk a szabadban hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Szinte valamennyi szabad területen keletkezett tűzeset megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel. Az ország leginkább érintett területei közé tartozik Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, de nagy számban fordulnak elő Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében is vegetációtüzek.

Előző sztori

Statisztákat keres a Szegedi Szabadtéri A bolygó hollandiba

Következő sztori

Társadalmi célt szolgál a szegedi egyetemisták által kiötlött mobil szabaduló szoba