Bulvár

Tavasszal is veszélyt jelentenek a szabadtéri tüzek

Tavasszal is veszélyt jelentenek a szabadtéri tüzek

2016. március 23., szerda
Tavasszal is veszélyt jelentenek a szabadtéri tüzek

A szabadtéri tűzesetek elkerüléséhez ad hasznos tanácsokat portálunkhoz eljuttatott közleményében a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején. Idén tavasszal eddig a csapadékos időjárás miatt kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat, amelyekkel minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedése. A jelenség azonban már látható az elmúlt hetek adatai alapján. Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberi gondatlanság okozza. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival: - a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között (meghatározott nap és időpont), - az egyéb hulladékok égetése tilos és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat, - a jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható, - a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, - mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségben oltóanyagról, - mindig legyen nálunk olyan kéziszerszám, amivel irányítani tudjuk az égést, - soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre, - a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet, - mindig tájékozódjunk a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsunk tüzet, - baj esetén vagy ha tüzet észlelünk a szabadban hívjuk a 112-es segélyhívó számot! Szinte valamennyi szabad területen keletkezett tűzeset megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel. Az ország leginkább érintett területei közé tartozik Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, de nagy számban fordulnak elő Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében is vegetációtüzek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.