Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyház

Szeged szellemi nagyságai előtt tisztelegtek Tarjánban a szentévi kapunyitással + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szentevi_kapunyitas31_gs

Az irgalmasság rendkívüli szentéve kapcsán a Szent Gellért templomban azokról a szegediekről emlékeztek meg a szentévi kapunyitással, akiknek bronzplakettjei arra is figyelmeztetik a templomba belépőket, hogy nincs Istennek tetsző imádság, nagy és humánus emberi tettek nélkül.

Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét hirdette meg 2016-ra, melyhez a tarjáni Szent Gellért templom úgy csatlakozott, hogy megemlékeztek azokról személyiségekről, akik Szeged szellemiségét alkotják. „Sokan anélkül tolakodnak a nyilvánosság elé, hogy valamit letettek volna az asztalra, de akikről templomunk kapuján is megemlékezünk, ők Szegedért, az emberiségért, sokuk az egyházért is tett” – fogalmazott Benyik György plébános. Mint elmondta, a Szegedi Kispanteon hírességei arra figyelmeztetik a templomba lépőket és a szegedieket is, hogy ezek a tudósok és humanisták az egyház ajtajában állnak, figyelmeztetve bennünket, hogy nincs Istennek tetsző imádság, nagy és humánus emberi tettek nélkül. Majd Szent Jakab apostol szavait is idézte a plébános: „Mit használ, testvéreim, ha valaki azt mondja, hogy hite van, de tettei nincsenek?… Így a hit is, ha tettei nincsenek, halott önmagában. De azt mondja valaki: ’Neked hited van, nekem pedig tetteim vannak.’ Mutasd meg nekem hitedet tettek nélkül, és én megmutatom neked a tettekből fakadó hitemet.”

A szentévi kapunyitás ünnepségén Szalay István matematikus, a város volt polgármestere azt mondta, ha körülnézünk a Tátra téren számtalan kaput láthatunk, de van bronzkapu a Vatikánban, amit különleges alkalmakkor nyitnak és zárnak. Párizsban, a Rodin Múzeum kertjében van a Pokol kapuja, amire sokan némi borzongással tekintenek . „Van bronzokkal borított kapu itt a Tátra téren is, ami minden jó szándékú ember számára megnyílik. A mai kapunyitás azt jelképezi, hogy Ferenc pápa az emberi együttérzés, szolidaritás és megbékélés jegyében múlt év december 8-án, a Szent Péter bazilika szent kapujának kinyitásával megnyitotta az idén november 20-áig tartó szentévet. A következő kapu Rómában, a Lateráni Szent János bazilikában nyílt meg, ezután pedig kapuk sora nyílt meg szerte a világon, ebbe a sorba illeszkedik bele a mai kapunyitás is” – fogalmazott Szalay. A Szegedi Kispanteonnal kapcsolatban elmondta, mivel elfér a templom kapuján, ezért nevezik kicsinek, de mégis naggyá teszi az az ötvenöt híresség, akiket plaketten örökített meg Tóth Sándor szobrászművész.

Benyik György plébános emlékeztetett, hogy Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós első köztéri érme a tarjáni Szent Gellért templom kapuján lett elhelyezve. A tudós Psalmus Humanus címmel egy zsoltár parafrázist készített, amely a szentévi kapu megnyitása előtt hallhattak az egybegyűltek, majd mindenki kapott egy könyvjelzőt, amelyen a szegedi hírességekről készült érme látható, valamint rövid életrajzuk és egy idézet is olvasható tőlük.

Szegedi hírességek a Szent Gellért templom kapuján:

Ábrahám Ambrus biológus; Bálint Sándor, az egyházi néprajz alapítója; Buday György grafikus, fametsző; Bús Jakab SJ. jezsuita tartományfőnök; Csaplár Benedek Gáspár író; Csonka János feltaláló; Dugonics András piarista író; Fricsay Ferenc karnagy; Szent Gellért püspök; Boldog Gizella; Glattfelder Gyula püspök; Ilia Mihály író, irodalomszervező; Szent István király; I. János Pál pápa; II. János Pál pápa; József Attila költő; Juhász Gyula költő; Kálmán Lajos néprajztudós; Kapisztrán Szent János szerzetes; Károlyi Lajos szobrász; Kelemen Didák minorita rendfőnök; Kerényi Károly klasszika filológus; Király-Kőnig Péter zeneiskola igazgató; Kiss József építésvezető; Klauzál Gábor építész; Kovács György építésvezető; Lőw Immánuel rabbi; Mezey Mária színész; Móra Ferenc író, muzeológus; Muntyán Valérné adományozó; Németh András urológus orvos; VI. Pál pápa; Pálfy Ferenc polgármester; Radnóti Miklós költő; Rákos B. Rajmund pápai gyóntató; Reizner János muzeológus; Riesz Frigyes matematikus; Sík Sándor költő, cserkészvezető; Singer Ferenc plébános, templomépítő; Somogyi Károly könyvtár-adományozó; Szalay József rendőrfőnök; Szegedi Gergely prédikátor; Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas professzor; T. Nagy Irén szobrász; Tápai Antal szobrász; Tarnai István építész; Tóth Béla író; Tóth Imre; Tömörkény István író; Udvardy József püspök; Varga Mátyás díszlettervező, keramikus; Vastagh György festő; Vaszy Viktor karnagy; Vedres István építész és Waltner Károly gyermekgyógyász.

A Szegedi Kispanteon hírességei előtt is tisztelegtek Tarjánban a szentévi kapunyitással – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=619597

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 20.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál