Saját verssel is fizettek a kávéért Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kave

Juhász Gyula városában több százan adtak a forró italért cserébe lírai sorokat.

1999 novemberében nyilvánította az UNESCO a költészet világnapjának március 21-ét. Az északi félteke tavaszának első napján a civil szervezetek és a társadalom tagjai saját eszközeikkel ünneplik a lírát. Egy ismert kávégyártó világkampányt indított ennek támogatására, az ehhez csatlakozó vendéglátóhelyeken verssorokért cserébe csészényi kávét adnak. Az iSzeged.hu és a vállalat magyar Facebook eseménye szerint nyolc szegedi cukrászda, kávézó, üzemi étkezde állt az akció mellé, ebből három a Kis Virág, a Nagy Virág és az A Capella Cukrászda Gyuris László vezetésével működik.

„Eddig 486-an fizettek verssel, idézettel, megszólalással, de még nincsenek végleges adatok” – mondta háromnegyed hatkor a cukrász, aki idén csatlakozott a kezdeményezéshez. Kíváncsi volt, miként reagálnak a vendégek egy ilyen lehetőségre, s egyben örült, hogy a kávéit rendhagyó módon ismertetheti meg.

A hashtaget követve találtunk Arany János, József Attila, Móra Ferenc, Ady Endre, Juhász Gyula költeményeket is. Gyuris László azonban nem szeretett volna egy klasszikus költőtől vett idézetet sem kiemelni, inkább az egyik vendégtől kölcsönzött sorokat:

„Annyi sok vágyam lenne, ami beteljesedhetne,
hogy nem is kezdenék bele, egy kávét kérnék elvitelre”

„Ez zseniális” – értékelte a sorokat a cukrász. Mi ugyan nem vagyunk sem értő irodalomkritikusok, sem kávészakértők, de ha Napóleon úgy vélekedett, bármely katona tarsolyában ott lapulhat a marsallbot, akkor bátran vélelmezhetjük, hogy akármelyik cetlin előfordulhat a jövő József Attilájának költeménye.

Igen sokan döntöttek úgy a költészet világnapján Szegeden, hogy egy verssel fizetnek kávéjukért – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=620142

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 21.

Előző sztori

Labdarúgás: közösen kell megoldani a nehéz helyzetet a HFC-nél

Következő sztori

3500 aláírást gyűjtöttek eddig a Cserepes sori bérlők – a piacvezető egyelőre válaszra sem méltatta őket

Legutóbbi hasonló cikkek