Írjon nekünk

Gazdaság

Részlegesen felelt meg a Szegedi Közlekedési Kft. a számvevőszék utóellenrőzésén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Befejezte az Állami Számvevőszék a Szegedi Közlekedési Kft. utóellenőrzését. Az ÁSZ korábban 2013-ban értékelte a közlekedési társaság közfeladat-ellátását, most pedig az akkor megfogalmazott javaslatok alapján készült intézkedési tervek utóellenőrzését végezte el. Az ÁSZ megállapította, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Közlekedési Kft. az intézkedési tervekben foglaltakat döntően – négy feladat kivételével – végrehajtotta.

A számvevőszéki jelentések intézkedést igénylő megállapításaihoz és javaslataihoz kapcsolódóan az ellenőrzött szervezet vezetője köteles intézkedési tervet összeállítani és azt az ÁSZ részére megküldeni. Az ÁSZ által végzett utóellenőrzések az ellenőrzött szervezetek által megküldött intézkedési tervekben foglaltak végrehajtásának, vagyis javaslatai hasznosulásának értékelésére irányulnak. Az ÁSZ a 2013-ban ellenőrzött, önkormányzatok többségi tulajdonában lévő közlekedési társaságoknál végez utóellenőrzéseket, ennek keretében fejezte be most a Szegedi Közlekedési Kft. közfeladat-ellátásának utóellenőrzését is.

Az ellenőrzés a 2013. évi ÁSZ-jelentés nyilvánosságra hozatalától az utóellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra terjedt ki, célja annak értékelése volt, hogy az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat.

Az ÁSZ 2013-ban Szeged Megyei Jogú Város polgármesterének négy, a társaság ügyvezetőjének pedig egy javaslatot fogalmazott meg. Az önkormányzat által elkészített intézkedési terv 13, az ügyvezető által elkészített intézkedési terv egy feladatot tartalmazott.

Az önkormányzat által vállalt feladatok közül három nem volt időszerű, kettőt határidőben, négyet határidőn túl, kettőt részben hajtott végre, kettőt pedig nem teljesített. A 2013. december 15-ig előírt folyamatos beszámolási kötelezettség elmulasztása miatt a polgármester nem kezdeményezte a felügyelőbizottság elnökének azonnali visszahívását, a villamos-hasznosítási tervkészítés határidőre történő teljesítésének elmulasztása miatt pedig a polgármester nem kezdeményezett felelősségre vonást. A társaság határidőben végrehajtotta feladatát.

Az intézkedési tervekben foglaltakat tehát az önkormányzat nem teljes körűen, míg a társaság az előírt határidőben teljes körűen végrehajtotta.

Az intézkedési tervekben foglalt feladatok hiányos, illetve késedelmes végrehajtása, valamint megvalósításának elmaradása a szabályszerű működés és a felelős vezetői magatartás vonatkozásában kockázatot hordoz.

Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a rendszeres utóellenőrzések hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtáshoz, ezáltal pedig a közpénzügyek rendezettségének javulásához.

Hírzóna

Átmenetileg leáll a termelés a vásárhelyi porcelángyárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Előreláthatólag két hétig.

Tovább olvasom

Hírzóna

A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A gazdasági kamara négy területen fogalmazott meg egyfelől azonnali, a járvány miatt hozott korlátozások feloldásáig szükséges intézkedéseket.

Tovább olvasom

Gazdaság

A helyben termelt élelmiszerek vásárlására biztat Gémes László megyei elnök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A helyi gazdákat segítendő.

Tovább olvasom

Aktuál