Közélet

Részlegesen felelt meg a Szegedi Közlekedési Kft. a számvevőszék utóellenrőzésén

Részlegesen felelt meg a Szegedi Közlekedési Kft. a számvevőszék utóellenrőzésén

2016. március 10., csütörtök
Részlegesen felelt meg a Szegedi Közlekedési Kft. a számvevőszék utóellenrőzésén

Befejezte az Állami Számvevőszék a Szegedi Közlekedési Kft. utóellenőrzését. Az ÁSZ korábban 2013-ban értékelte a közlekedési társaság közfeladat-ellátását, most pedig az akkor megfogalmazott javaslatok alapján készült intézkedési tervek utóellenőrzését végezte el. Az ÁSZ megállapította, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Közlekedési Kft. az intézkedési tervekben foglaltakat döntően – négy feladat kivételével – végrehajtotta.

A számvevőszéki jelentések intézkedést igénylő megállapításaihoz és javaslataihoz kapcsolódóan az ellenőrzött szervezet vezetője köteles intézkedési tervet összeállítani és azt az ÁSZ részére megküldeni. Az ÁSZ által végzett utóellenőrzések az ellenőrzött szervezetek által megküldött intézkedési tervekben foglaltak végrehajtásának, vagyis javaslatai hasznosulásának értékelésére irányulnak. Az ÁSZ a 2013-ban ellenőrzött, önkormányzatok többségi tulajdonában lévő közlekedési társaságoknál végez utóellenőrzéseket, ennek keretében fejezte be most a Szegedi Közlekedési Kft. közfeladat-ellátásának utóellenőrzését is. Az ellenőrzés a 2013. évi ÁSZ-jelentés nyilvánosságra hozatalától az utóellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra terjedt ki, célja annak értékelése volt, hogy az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat. Az ÁSZ 2013-ban Szeged Megyei Jogú Város polgármesterének négy, a társaság ügyvezetőjének pedig egy javaslatot fogalmazott meg. Az önkormányzat által elkészített intézkedési terv 13, az ügyvezető által elkészített intézkedési terv egy feladatot tartalmazott. Az önkormányzat által vállalt feladatok közül három nem volt időszerű, kettőt határidőben, négyet határidőn túl, kettőt részben hajtott végre, kettőt pedig nem teljesített. A 2013. december 15-ig előírt folyamatos beszámolási kötelezettség elmulasztása miatt a polgármester nem kezdeményezte a felügyelőbizottság elnökének azonnali visszahívását, a villamos-hasznosítási tervkészítés határidőre történő teljesítésének elmulasztása miatt pedig a polgármester nem kezdeményezett felelősségre vonást. A társaság határidőben végrehajtotta feladatát. Az intézkedési tervekben foglaltakat tehát az önkormányzat nem teljes körűen, míg a társaság az előírt határidőben teljes körűen végrehajtotta. Az intézkedési tervekben foglalt feladatok hiányos, illetve késedelmes végrehajtása, valamint megvalósításának elmaradása a szabályszerű működés és a felelős vezetői magatartás vonatkozásában kockázatot hordoz. Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a rendszeres utóellenőrzések hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtáshoz, ezáltal pedig a közpénzügyek rendezettségének javulásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.