Kultúra

Nőnap a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

Nőnap a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

2016. március 7., hétfő
Nőnap a hódmezővásárhelyi Emlékpontban
Nemzettközi nőnap - illusztráció

Az Emlékpont konferenciatermében március 8-án, kedden 10 órától „Gyűrűs szép asszonyom, de gyönyörű vagy..” címmel Nagy Gyöngyi, az intézmény történésze rendhagyó óráján nemcsak a nemzetközi nőnap eredetét és történetét vázolja fel, hanem azt is igyekszik bemutatni, hogy a rendszerváltást megelőző időszakban hogyan alakult a nők társadalomban betöltött szerepe, és mindemellett szó lesz a korok női divatjáról is.

A nemzetközi nőnap első említését a forrásokban 1905. február 28-án találjuk, a helyszín Egyesült Államok. Itt a nők egyenlő választójogának kivívása érdekében 1910-től rendszeresen megtartották, amelyhez kapcsolódva kontinensükön a következő évben már Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban is szerveztek rendezvényeket. Oroszországban 1917. március 8-án nők tüntettek kenyérért és a békéért, ettől kezdve ezen a napon tartották a nőnapot. A nőnapot Szovjetunióban Sztálin tette hivatalossá, amelyről Magyarországon 1948 óta volt kötelező megemlékezni, nálunk a Rákosi- és Kádár érában a hatalom ünnepeként a nők tömegeit igyekeztek megnyerni. A szocializmus idején a rendszer a nők munkába állását várta el, azonban a férfiakénál alacsonyabb bérért, miközben az anyaságot, mint a termelés és a békeharc részét határozták meg. A nőktől

Rákosi

Magyarországán elvárták, hogy dolgozzanak, hogy hozzanak a világra gyermeket, hogy szakképzettségük legyen vagy diplomát szerezzenek, és közben végezzék el a házimunkát, öltözzenek ízlésesen, divatosan, s emellett legyenek békeharcosok, valamint politikailag képzett, szocialista, internacionalista gondolkodásúak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.