/

Nem lehet különbséget tenni vallási és világi témájú képek között – Sonkodi Rita kiállítása nyílt meg a dóm altemplomában + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sonkodi_rita_tarlat_altemplom33_gs

A festőművész tárlata az első időszaki kiállítás a megújult dóm altemplomában. Sonkodi Rita alkotásai május 29-ig tekinthetőek meg.

Egyházi és világi történetek címmel nyit meg a felújított dóm altemplomában az első időszaki tárlat. Sonkodi Rita kiállítása bemutatja a művésznő eddigi munkásságát. Többek között skóciai kastély, franciaországi katedrális elevenedik meg alkotásain, a világ több pontján elhelyezett szárnyas oltárok, oltárképek, keresztút-ábrázolások vázlatai is megtekinthetőek. A művésznő hamarabb tanult meg rajzolni, mint beszélni, előbb rajztanári, majd festőművészi végzettséget szerzett. Vallásos témájú alkotásokat Szlovákia, Románia, Új-Zéland templomainak is készített, Szegeden a Boldog Kalkuttai Teréz templom oltárképe az ő munkáját dicséri.

„Ez az első alkalom, hogy kiállítást nyithatok meg a dómban, amely nemcsak a hit, hanem a művészet és a kultúra temploma is” – mondta a tárlatot megnyitó Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Kiemelte, Sonkodi Rita is először mutatja be liturgikus térben válogatott alkotásait, ő viszont már másodjára nyitja meg a művésznő egy kiállítását. A művésznő múzsái közé sorolta korábban a szüleit, a nagyszüleit, egész gyermekkorát. Kiss-Rigó Lászlónak erről a Muzsika hangja című filmmusical egyik dalrészlete jutott eszébe: a semmiből semmi nem lesz, ha most valami élményünk, eredményünk van, az annak köszönhető, hogy gyerekkorunkban kaptunk valamit, s volt bennünk valami jó. „Meggyőződésem, hogy aki e képeket megnézi, arra a következtetésre jut, Sonkodi Rita azért jó művész, mert jó ember” – vélekedett a püspök.

A művésznő óráról készült alkotásáról az ókori görög Kairosz és Kronosz kettőssége jutott eszébe Kiss-Rigó Lászlónak. Van az idő, amely pörög szenvtelenül és feltartóztathatatlanul, de üresen, s van az az idő, amely tartalommal töltődik meg, élménnyé válik” – a püspök abban bízik, hogy e képek megtekintése minden látogató számára az utóbbit jelenti majd. Úgy véli, nem lehet különbséget tenni vallási és nem vallási témájú képek között, a kettő összekapcsolódik. Miközben a művésznő Krisztus kereszthalálának stációit festette második gyermekével volt várandós, érdekes feszültséget érzett az élet elmúlása, a szenvedés, a halál és az új élet várása között, de ez nem akadályozta, inkább segítette az alkotásban. „A tézis és antitézis felemelő kettősségét látjuk a művekben” – vélekedett Kiss-Rigó László, aki bízik abban, hogy egyéni és közösségi élmény lesz mindenki számára a május 29-ig minden nap (a hétfők kivételével) 9 óra és délután 5 óra között megtekinthető kiállítás.

no images were found

A festőművész tárlata az első időszaki kiállítás a megújult dóm altemplomában. Sonkodi Rita alkotásai május 29-ig tekinthetőek meg – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=619091

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 18.

Előző sztori

Lázár: az oktatás ügye szakmai, nem politikai kérdés

Következő sztori

A Kúria megerősítette a háromnapos cserekötelezettség fogyasztóvédelmi gyakorlatát