Sport

Labdarúgás: Ki, mikor jutott vissza az NB I-be?!

Labdarúgás: Ki, mikor jutott vissza az NB I-be?!

2016. március 26., szombat
Labdarúgás: Ki, mikor jutott vissza az NB I-be?!

Sokszor és sokan megkérdezték már tőlem: Szegeden kívül egyáltalán létezett-e olyan csapat ill. város, amelyik ilyen hosszú idő után jutna vissza labdarúgásunk első vonalába?! Nos, létezett ilyen klub, nem is egy, nem is kettő... Erről szól ez a sporttörténeti kuriózumokkal teli visszapillantó írásom... - írja honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

Az alábbi, igencsak megdöbbentő számadatokat, futballsztorikat elolvasva, végigböngészve már nem is tűnik olyan "borzalmasan nagy időnek" az a 16 vagy uram bocsá' 17-18 esztendő, amit Szeged mindenkori legjobb együttese távol töltött (töltene...) az első osztálytól... Hát akkor kezdjük néhány valóban kirívó, hihetetlen, ám megtörtént esettel! A Szolnoki MÁV csapata (amely jelenleg is a Szeged 2011-el együtt szerepel a másodosztályban) a harmincas-negyvenes években sokszoros válogatottakkal (Szűcs Sándor, Kispéter, Kolláth, Szántó, Laborcz, Horváth, Korom) teletűzdelt, Európa-hírű gárda volt - egészen az 1948-as kieséséig! Ezt követően csupán labdarúgásunk másod-, harmad- vagy éppen negyedosztályában kalandozott , így "csekélyke" 62 (!!) éves szünetet követően jutott vissza 2010 nyarán az NB I-be... Hogy aztán 2011-ben villámgyorsan távozzon újra az elittől, de remélhetőleg már nem 62 esztendőre. A Békéscsaba esete sem szokványos... A mai NB I-es sereghajtó Előre FC jogelődje, a Békéscsabai Törekvés 1945-46-ban játszhatott legelőször az NB I-ben, ám a gyors kiesést követően csupán 1974 nyarán - azaz 28 év elteltével - kapaszkodtak vissza a lilák az első osztályba. Azóta váltakozó sikerrel szerepeltek, az 1994. évi NB I-es bronzéremtől a 2005-2008 közötti NB III-as szereplésekig... De most megint NB I-ben vannak, csak az a kérdés, meddig?! Az 1999-től napjainkig éppen 19 (!) trófeát begyűjtő DVSC példája mutatja legjobban: ha a nagyobb tömegeket felvonultató városok képesek megfelelően áthidalni egy-egy válságkorszakot (pl. tőkeinjekcióval, komoly szakmai hozzáértéssel, helyi potentátok támogatásával) később bőséggel láthatnak neki az "ízletes lakomákhoz"... Bizony, a cívisváros régebbi szurkolói álmukban sem gondolhatták volna 1950-1960, majd 1964-1979 között, amikor 10 illetve 15 (!) évig voltak távol az élvonaltól, hogy "lesz még nyár, lesz még lágy kenyér"... S lett, 7 bajnoki címmel, 6 MK-, 5 Szuperkupa meg egy Ligakupa győzelemmel ill. BL és Európa Liga csoportkörökkel fűszerezve... Végezetül egy szolnokihoz hasonló budapesti kuriózum... A III. Kerületi TTVE a magyar labdarúgás egyik meghatározó klubja volt egészen a kezdetektől 1937-ig. Aztán "röpke 59 éves szünetet" követően 1996-ban jutottak ismét vissza az NB I-be, de már sokkal kevesebb sikerrel, mindössze két újabb szezont lehúzva a legjobbak között... Sorolhatnám még a különleges hazai sőt, nemzetközi futball-visszatéréseket, de hely- és időhiány miatt nem teszem. A feladat ugyanis adott országunk 3. legnagyobb városában. Szeged első számú labdarúgóinak lehetőleg minél előbb vissza kellene térniük a legnépszerűbb sportág első osztályába! S itt a hangsúly - tekintettel a városban és Szeged környékén élő szurkolók, játékosok tízezreire - a "KELL" szócskán van...

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.