Közélet

Illegális bevándorlás: több alternatív útvonalon is érkezhetnek a migránsok

Illegális bevándorlás: több alternatív útvonalon is érkezhetnek a migránsok

2016. március 13., vasárnap
Illegális bevándorlás: több alternatív útvonalon is érkezhetnek a migránsok

A balkáni útvonal lezárását követően is több alternatív útvonalon érkezhetnek a migránsok Nyugat-Európába - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Angyal Ágnes

kifejtette: a Görögországban rekedt migránsok menekültstátust kérhetnek, vagy visszatoloncolják őket, ugyanakkor Albánián keresztül viszonylag könnyen át lehet jutni Montenegróba és onnan Horvátországba. Emellett Albánia nagy része tengerpart, az Adriai-tenger túloldalán pedig Olaszország van, ami az albánok révén a 90-es években már viszonylag bejáratott útvonal - tette hozzá. A kutató szerint az olaszok számítanak is arra, hogy hajókkal feléjük fordul a migránsáradat, ezért a déli Puglia tartományban regisztrációs központokat (hotspotokat) terveznek. Ezen felül egyes információk szerint a líbiai partoknál mintegy 200 ezer migráns tervezi, hogy az időjárás javulásával a tengeren haladva Olaszország felé veszi az irányt, ez pedig az olaszok helyzetét nehezítheti, mivel az ország két oldalán is helyt kéne állni egyszerre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.