/

Ifjú szocialisták gyűjtenek adatokat a szegedi gimnáziumok bejárata mellett (FRISSÍTVE!)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gyarmati_fanni10_gs

Olvasóink több iskola bejárata közelében látták a Societas aktivistáit. A Radnóti-gimnázium mellől igazgatóhelyettesi felszólításra távoztak. Ifjúsági párbeszéd kérdőívük online is elérhető, amely végén kötelező megadni a nevet, lakcímet, telefonszámot is. Az egyesület szegedi szervezetének tagja azt nyilatkozta, hogy náluk csak opció a személyes adatok megadása.

„Függetlenül a politikai véleményemtől ez felháborító, bármely párt is tette! Nem tudom elfogadni azt, hogy politikai célokra használjanak fel gyerekeket!” – egy felháborodott szülő telefonált lapunk szerkesztőségébe. Olvasónk a Radnóti-szobortól pár méterre látta az MSZP ifjúsági szervezetének, a Societasnak az aktivistáit. A helyszín nem lehetett véletlen, a trolibusszal, busszal, villamossal a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba és a Kőrősy József Gazdasági Szakképző Iskolába érkező diákok is csak ezen a jelzőlámpás gyalogátkelőhelyen keresztül tudnak eljutni iskolájukba.

societas_marc7_rokus_fbA szegedi Societas Facebook-oldala alapján március 8-án kezdték meg a megyeszékhelyen is az „Ifjúsági párbeszéd” nevű kérdőíves kampányukat a jövő MSZP-sei. Egy pedagógusolvasónk beszámolt arról, hogy a Deák Ferenc Gimnázium környékén látott aznap délután politikai aktivistákat (a Jobbik Ifjúsági Tagozat tagjai osztottak kokárdát – tájékoztatott Tóth Péter, a Jobbik városi képviselője). Kiemelte, feltűnően ügyeltek arra, hogy az öt méteres távolságot megtartsák az oktatási intézménytől. Ismert, a gimnázium szomszédságában található a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Krúdy Gyula Szakképző Iskola.

„Mikor beértem, akkor tájékoztattak arról, hogy szülők jelezték, egy párt különféle lapokat osztogat az iskola előtt. Ezt követően lementem hozzájuk, s megkértem őket, hogy távolabb folytassák a tevékenységüket, mert egyértelműen úgy látszik, mintha az iskola előtt működnének” – nyilatkozta lapunknak Szőllősy László, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettese.

Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom

A szervezet 2008-ban jött létre, miután az MSZP előző ifjúsági szervezetét, a Fiatal Baloldalt megszüntették, mert korábbi elnökhelyettesét, Zuschlag Jánost letartóztatták. Az országos szervezetet Torzsa Sándor vezeti.

Hozzátette, közel voltak az iskolához, de megtartották a kellő távolságot az MSZP ifjúsági szervezetének tagjai. A középiskolai tanár kérése után elhagyták a területet a baloldali adatgyűjtők, fél kilenc körül már nem találkozott velük újságírónk. Szőllősy László hangsúlyozta, más párttól sem tartja ezt elfogadhatónak, akkor sem, ha tudja, hogy így sok diákot érhetnek el a Societas aktivistái. „A két középiskolába összesen 1500 diák jár, de ez nem az iskola elé való. Hagyjuk békén a gyerekeket, nekik az a dolguk, hogy tanuljanak!” – vélekedett.

A papíralapú kérdőívről ugyan nem készült fotó, de a szegedi Societas megosztotta az országos szervezet bejegyzését, amelyben megtalálható annak online változata. A három oldalból álló Google Forms űrlap első részében egytől ötig terjedő skálán lehet értékelni többek között az iskola állapotát, a KLIK-et, magát az oktatási rendszert, majd szabad válaszban lehet leírni, hogy miért rossz a magyar iskolarendszer, valamint mitől lenne jobb. A kérdőív utolsó részletében kötelező megadni a nevüket, a lakcímüket, a telefonszámukat, a születési idejüket és az e-mail címüket a kitöltőknek.

Frissítés: A Societas már nem kötelezően kéri az adatokat!

Valószínűleg cikkünk hatására változtatott gyakorlatán a Societas, már az online kérdőívnél sem kötelező megadni az összes választ és adatot. Alant a kérdőív eredeti változata tekinthető meg:

societas_kerdoiv

Szegedi Societas: leszűrtük a tapasztalatokat a Radnótinál történtekből

„Mi nem adatokat gyűjtünk, mert minden diáknak elmondjuk, hogy nem kötelező megadni adatait. Ez nem valós és nem reális” – nyilatkozta lapunknak Kocsis Eszter, a szegedi Societas tagja. Elismerte, a kérdőívvel ugyan adatgyűjtést folytatnak, hiszen az eredményeit kiértékelik, de a személyes adatokat csupán opcionális megadni a szegedi helyszíneken, más szempontból a két űrlap megegyezik. „Aki megadja az elérhetőségeit, azoknak az adatait az adatvédelmi törvény betartásával kezeljük” – szögezte le. (Lapunk nem állította, hogy személyes adatokat gyűjtenek a szervezet szegedi tagjai, csupán az online kérdőív esetében, a témában külön bekezdésben foglalkozva, jegyeztük meg, hogy ennél a kitöltési módnál kötelező megadni a nevet, a címet, a telefonszámot, az e-mailes elérhetőséget és a születési időt. Az adatgyűjtés alatt az adatok, azaz a fiatalok véleményének összegyűjtését és ezek kiértékelésének szándékát értettük. – szerk.)

Kocsis Eszter elmondta, a hónapban induló országos Ifjúsági párbeszéd az oktatásról kampányhoz március 8-án csatlakoztak a Societas szegedi tagjai, többek között a Radnóti-gimnázium és a Deák-gimnázium közelében is töltettek ki kérdőíveket a középiskolásokkal. A kitelepüléseket a tanítási nap kezdetéhez és befejezéséhez kötik. Kérdésünkre, hogy miért iskolabejáratokhoz közeli pontokat választottak, s miért nem inkább semlegesebb helyszínek, például közterek, forgalmas utcák mentén települnek ki, azt válaszolta, hogy a felvetés jogos, de így tudnak a legkönnyebben diákokkal találkozni.

„Attól, hogy egy kis részen kérdőíveket töltetünk ki, az még nem számít közterület-foglalásnak, s az iskola területére sem léptünk be. Ha egy tanár jófejségből megkér minket, hogy menjünk arrébb, akkor mi szintén jófejségből megtesszük ezt” – vélekedett a Radnóti-szobor melletti reggeli eseményről. Hangsúlyozta, nem a szülőket szerették volna hergelni, csupán meg akarták szólítani a fiatalokat. „Úgy gondolom, sem pártpolitikát, sem aktuálpolitikát nem viszünk bele, csak azt kérjük, hogy egytől ötig terjedő skálán értékeljék az oktatási rendszert, vagy a KLIK-et” – Kocsis Eszter tudomása szerint eddig 100-150 kérdőívet töltöttek ki a városban. Ezekkel kapcsolatban azt a tapasztalatot szűrték le, hogy „a diákok érzékelik, hogy óriási problémák vannak, nem nevesítik az okozót, s elvonatkoztatnak a politikai mizériától. Nagyjából annyit tudnak megállapítani, hogy nekik jóérzés-e bemenni az iskolába, elégedettek-e a tankönyvekkel, az iskola ellátásával, a krétával” – fogalmazott. Hozzátette, a diákok tájékozottsága eltérő, volt olyan, aki megkérdezte, hogy mi az a KLIK.

Kocsis Eszter kérdésünkre azt mondta, a Radnóti-gimnázium melletti kitelepülésből igyekeztek levonni a tapasztalatokat, azóta 10-20 méterrel nagyobb távolságot tartanak, s gondolkodnak nem iskolaközeli helyszínekben is. A kampányt nem szakítják meg, terveik szerint március végéig folytatják a kérdőívek kitöltetését.

Olvasóink több iskola bejárata közelében látták a Societas aktivistáit. A Radnóti-gimnázium mellől igazgatóhelyettesi felszólításra távoztak.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=616570

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 9.

Előző sztori

A KKM tisztázni akarja, miért nem engedték be a Jobbik alelnökét Romániába

Következő sztori

A szegedi közétkeztetéssel a legtöbben elégedetlenek – tovább dagad a tender körüli botrány