Hétfői programajánló: Carrousel, Romain Lateltin és Jordi Montañez koncert

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mikrofon_zene_koncert

Folytatódik az Internet Fiesta és a Frankofón Filmnapok programsorozata, konferenciát tartanak a SZAB Székházban, valamint koncert várja a közönséget a JATE Klubban és a Millenniumi Kávéházban is.

Közös kincseink az interneten – Közgyűjtemények a virtuális térben címmel hirdette meg a 17. Internet Fiestát az Informatikai és Könyvtári Szövetség. A március 17-24-ig tartó országos rendezvénysorozat idején a Somogyi-könyvtár is érdekes és hasznos programokkal várja az érdeklődőket. Az internet- és digitális kultúra népszerűsítését szolgáló intézmények közkinccsé teszik a világhálón megtalálható online kulturális tartalmakat, érdekes, informatív vagy játékos formában hívják fel a figyelmet a web nyújtotta lehetőségekre. Néhány cím a Somogyi-könyvtár rendezvényeiből: Behálózva – fedezzük fel a világot az internetes térképek segítségével; A tanár neve: youtube – tanulás internetes videókkal; Mozi a könyvtárban – helyi vonatkozású filmek, dokumentumfilmek, filmhíradók a neten. A részletes program és online játék a könyvtár honlapján található. A rendezvénysorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Március 21-22-én az MTA SZAB Székházban konferenciát tartanak a tavaly nyáron tragikusan fiatalon elhunyt Koszta László professzor emlékére. A részletes program ITT érhető el.

Folytatódik a 6. Frankofón Filmnapok programsorozata a Belvárosi Moziban. A fesztivál idén a friss frankofón filmtermés 10 alkotását hozza el Szegedre. A francia művek mellett számos nemzetközi koprodukció is szerepel a programban.

Franciaországból érkezik a JATE Klub két hétfői esti fellépője: 20 órától a pop-folk-rock Carrousel áll színpadra Romain Lateltin társaságában.

Jordi Montañez barcelonai énekes, dalszerző gitárestje várja a közönséget a Millenniumi Kávéházban 20:30-tól.

Folyamatos kiállítások, programok:

Különleges anyagokból és technikával készült ékszerekből rendeznek bemutatót a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Szabó Nóra „NOSZA” kézműves ékszerek című kiállításán különféle anyagok újrahasznosításával, dróthajlításos technikával és pirográffal készült ékszereket is láthat a közönség. A kiállítás megtekinthető április 11-ig tekinthető meg.

Müller Miklós (Nicolás Muller) fotóművész szegedi témájú alkotásaiból rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtárban. „Az 1913-ban Orosházán született Müller Miklós 1931 őszén iratkozott be a szegedi egyetem állam- és jogtudományi karára. Ekkoriban született meg benne a tudatos fotózás igénye. Megismerkedett a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tagjaival, Radnóti Miklóssal, Ortutay Gyulával, Baróti Dezsővel, Tolnay Gáborral, Buday Györggyel. A harmincas évek közepén születtek meg első művészi értékű szociofotói. 1938-ban a háborús légkör, illetve az antiszemitizmus terjedése miatt külföldre utazott. Párizsban egy évet töltött, majd egy riport kapcsán Spanyolországba utazott volna, de csak Portugáliáig jutott el. Innen a marokkói Tangerbe utazott, ezután végleg elszakadt szülőföldjétől. 1947 nyarán barátja, Fernando Vela meghívta Llanesbe, a spanyol tengerpartra. Családjával végleg itt telepedett le, és 2000-ben itt is hunyt el. 1998 március 15-én a 85 éves művész munkássága elismeréséül a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét kapta.” – írja a stop.hu. A kiállítás ajánlója kiemeli, hogy Müller Miklósnak az első Szegedi Szabadtéri Játékokról készült felvételei művelődéstörténeti szempontból is jelentősek. A tárlat 21 Müller-fotó mellett az idős alkotóról, és spanyolországi otthonáról készült felvételeket is fölvonultat. A fényképgyűjteményt könyvek egészítik ki: olyan köteteket mutatnak be, amelyeket szerzőik (köztük Radnóti Miklós) a fotóművész számára dedikáltak. A kiállítás április 11-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Labdarúgás: fájó vereséget szenvedett a HFC a hajrában

Következő sztori

Német miniszter: a menekülteknek a disznóhúsfogyasztással együtt kell elfogadniuk a német kultúrát