Hetente legalább egy kutyát kezelnek kullanccsal

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

rengei_antal_interju08kfTúlélték a telet a vérszívók. Rengei Antal állatorvos rendelőjébe hetente legalább egy olyan kutyát hoznak, amiben kullancsot talált a gazdája. Ez az enyhe télnek köszönhető.

Mint a vírusoknak, úgy a kullancsoknak is kedvezett az enyhe téli időjárás. Alig volt olyan napunk, amikor mínuszba hajlottak a nappali hőmérsékleti értékek. Pedig nagyon is szükség lenne a kemény télre, Rengei Antal állatorvos tapasztalatai szerint ugyanis a többhetes fagy megállítaná a kullancsok aktivitását.

“Néhány évvel ezelőtt történt, hogy egy legalább háromhetes mínusz 10 fokos hőmérséklet után beköszöntött egy egyhetes 5 fokos időszak. A rákövetkező hétre legalább 10 kutyát kezeltünk kullanccsal. A kullancsok pillanatok alatt aktiválódnak, nagyon jó a túlélőképességük” – mondta a szakember. Ugyanakkor arra is felhívta a gazdik figyelmét, bár a tavaszi és őszi időszakban több a vérszívó, nem beszélhetünk szezonalitásról. Decembertől decemberig tart a kullancsszezon, ezért fokozott figyelmet igényel a védekezés, a megelőzés.

rengei_antal_interju01kf

Az állatokra és emberekre egyaránt veszélyes Lyme-kórral kevésbé kell számolni a dél-alföldi térségben, ellenben a babézia régiónkban is gyakori, veszélyes kullancsok által terjesztett betegség. “Gyógyítható, de nagyon gyorsan kell reagálni a gazdának, hamar meg kell kezdeni a kezelést, ami nagyon összetett és nem is olcsó. Arra törekszünk, hogy ne csak a kórokozót irtsuk ki a kutyából, de veselégtelensége se legyen, amibe néhány nap alatt akár be is pusztulhat. Egyetlen kezelés sem mentesíti attól a gazdát, hogy ne védekezzen. Hiába állta ki a kutya a fertőzést, ha nem védekezünk, egy hónap múlva újra beteg lehet.” Az állatorvos szerint azonban ennél is veszélyesebb a szúnyogok terjesztette szívférgesség, ami a vidékünkön 10 százalékos fertőzöttséget jelent. (A Holt-Tisza területén az utóbbi években tömegesen pusztultak el kutyák, sok esetben a szúnyogok által terjesztett szívféreg volt a felelős. A terület rehabilitációjáért kezdeményezett aláírásgyűjtésről írtunk.)

A szegedi Kisállat-Ambulancián már most is legalább heti egy olyan kutya megfordul, akiben a gazdája kullancsot talált, a tavaszi-őszi időszakban ez még gyakoribb. A kullancsoknak egyértelműen kedvezett az enyhe tél, várhatóan nagyobb lesz a szaporulat. Rengei megnyugtatásképpen hozzátette, a kullancsok többsége nem fertőzött, de ártalmatlan társaikkal együtt ezek száma is növekedhet.

Mint a vírusoknak, úgy a kullancsoknak is kedvezett az enyhe téli időjárás. Rengei Antal rendelőjében már szezon van.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=613636

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 2.

Előző sztori

Labdarúgás: feljebb kapaszkodna a tabellán az FK régi-új csatára

Következő sztori

Lech Walesa akkor is a Szolidaritás hőse marad, ha tudjuk róla, hogy ügynök volt a '70-es években - interjú Pawel Ukielskivel

Legutóbbi hasonló cikkek