Kultúra

Dreamgrave – sötét hangulatú progresszív metál a Napfény Városából

Dreamgrave – sötét hangulatú progresszív metál a Napfény Városából

2016. március 29., kedd
Dreamgrave – sötét hangulatú progresszív metál a Napfény Városából
Dreamgrave

„Nem azt kell mutatni, aki vagy, hanem azt, hogy hova tartasz” – vallja a szegedi Dreamgrave zenekar, melynek önerőből kiadott Presentiment című debütáló albuma számos elismerést gyűjtött be külföldről, azonban a zenekar nem ül a babérjain. Az együttes első videoklipjének megjelenése kapcsán Gyimesi Dömötör gitáros-énekessel és Mayer János billentyűssel beszélgettünk.

- A „False Sense of Confidence” videójára kibővült a zenekar: Baranyi Krisztina hegedűjátéka gazdagítja az összképet. Honnan jött a plusz hangszer ötlete? Mi volt az alapkoncepció a videónál?

Gyimesi Dömötör: - Úgy voltunk vele, hogy próbáljuk meg abszolút zéró büdzséből, "csináld magad" jelleggel elkészíteni a videót, ami majdnem sikerült is: egyedül a próbateremért kellett fizetni, ugyanis a

Black Hole Sound

stúdióban vettük fel a videót, ott ahol az album is készült,

Vári Gábor

keze alatt.

Kriszta

, a hegedűs egy éve csatlakozott hozzánk, ő

Marcsihoz

, az énekesnőnkhöz járt énekórára, és kiderült, hogy hegedül, aztán pedig jött az ötlet, hogy

János

néhány szólama passzol hegedűre is, így megvolt helye a zenekarban, úgyhogy megkértük, hogy maradjon, ő pedig igent mondott. Mayer János: - A közös munka ott kezdődött, hogy a lemezbemutató koncertre hegedűvel, csellóval és brácsával is kibővült a zenekar, és akkor már Kriszta hegedült, és ő itt maradt is a zenekarban, a szólamokat akkorra már kitaláltuk neki, így nem kellett már dolgozni a számokon, hogy a hegedű is passzoljon az összképbe. http://www.youtube.com/watch?v=Nki9_YRS6Ac Gy. D.: - A Black Spiral volt az első szám, amit megnéztük egy próbán hegedűvel is, és én teljesen odavoltam, a dráma-faktort négyzetére emelte a vonós hangszer. Távoli terveinkben szerepel egy remix/remaster bakelitre, azon már valószínűleg Kriszta hegedűszólamai is hallhatóak lesznek. A bakelitet sokan kérték, mivel a progresszív zenében nagyon fontos a dinamika – ez ügyben kritika is érte a lemezt, miszerint nagyon metálos lett a keverés -, úgyhogy tervezünk kiadni egy új verziót a lemezből, főleg így, hogy már hegedű is van, de ez még egyelőre távoli terv.

- A keverésen felül milyen volt a Presentiment fogadtatása?

Gy. D.: - A lemezről Magyarországon mindössze két értelmezhető kritikát kaptunk, külföldön viszont már túl vagyunk az ötven kritikán és tízből hét pont volt a legrosszabb, amit kaptunk, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezekben a kritikákban mélyebben elemezték az albumot, és konstruktív, használható, már-már művészi szintű, nem kevés hozzáértéssel született írások ezek nagy része. Sokat tanultunk ezekből, és igazából erre valók. M. J.: - A lemez felfutását az Angry Metal Guy blog elismerő kritikája indította el. Mivel a mi hátunk mögött nem volt kiadó, kellett valami, ami felhívja ránk a figyelmet, ez a kritika volt a nagy durranás, amitől az internetes lemezeladások hihetetlenül megugrottak. http://www.youtube.com/watch?v=skvEUz0ukUk Gy. D.: - Két napig álltunk az élen a hét legjobban eladott metálalbumai között a Bandcamp online zenei áruházban, és egy hétig a legjobb nyolc között is ott voltunk. Ahogy megjelent a kritika az Angry Metal Guy-nál, 20-30 másodpercenként jöttek az online eladások, ami a lemez finanszírozását is megkönnyítette. Az online marketinget nagyon komolyan vesszük, részemről minden napos munka kontaktolni, folyamatosan lehetőségeket keresni és kommunikálni a külföldi médiával.

- Terveztek külföldi koncerteket, hogy kihasználjátok a lemez jó visszhangját?

M. J.: - Igen, ezt annyi gátolja, hogy ehhez egy nagyobb repertoár kell, valamint a felállás is csak nem rég lett teljes. Egy Európa-turnét csak akkor fogunk megcsinálni, hogyha lesz még legalább 3-4 saját számunk, amiket szintén megismertettünk már a közönséggel, mondjuk klip útján, akkor lesz értelme.

- Mi a helyzet a hazai színtérrel? Mennyire vevő a közönség a progresszív műfajra Magyarországon?

Gy. D.: -

Iványi Álmossal

és

Tari Szabolccsal

a Miserium zenekarból közösen szervezzük a második Progheaven fesztivált, ami április 14. és 16. között lesz a G3 Gödör klubban Budapesten. Ezen a fesztiválon – ahol mi is koncertezünk majd - olyan zenekarok lépnek majd fel, melyeket nem nagyon lát máshol a közönség, főleg nem egyben. Próbálkozunk, megteremtettük a platformot, toborozzuk a zenekarokat,média-megjelenést, promóciót és playlisteket szolgáltatunk, de még sajnos nem sikerült kiverni a zenekarok fejéből a kishitűséget, a csak Magyarországban való gondolkodást, amit ha nem hagynak el, soha nem fognak egyről a kettőre jutni. Sajnos az a jellemző, hogy ahhoz a maréknyi közönséghez, aki igényelné a progresszív zenét, ahhoz sem jutnak el a zenekarok, erről nagyrészt a kirekesztő magyar média is tehet -a zenekarok részéről megvan törekvés, de a kishitűség elfojtja ezeket. Pedig nem azt kell mutatni, aki vagy, hanem azt, hogy hova tartasz. Minket senki sem ismert, a lájkolóink nagy része külföldi. 2012 nyarának végén alakult ki az új felállás magja, ahhoz képest szép eredményeket értünk el, van digipackunk, a teljes büdzsé 85%-a megtérült a próbaterembérléssel, CD- és pólógyártással, koncertezéssel együtt. http://www.youtube.com/watch?v=nkHAOULgVZU M.J.: - Nincs nagy közönsége Magyarországon a progresszív zenének, de itthon és világszerte is egyre inkább tágul a köre azoknak, akik szeretik ezt a zenét, szóval elmondhatjuk, hogy a progresszív zene olyan, mint a herpesz, emberről emberre, szájról szájra terjed! (nevet) A lényeg az, hogy van jövője a műfajnak, kezdi összeszedni magát, de még azért van hova fejlődni.

- Mikor várható új dal, esetleg videó?

Gy. D.: - A menedzsmentet nagyon komolyan vesszük, negyedévekre vannak bontva a kiadandó dolgaink, jelenleg egyvelegeken dolgozunk, nem szerettünk volna mindenáron leragadni egy-egy feldolgozásnál, szóval úgy döntöttünk, hogy tematikus egyvelegeket csinálunk, egyrészt a koncertrepertoárt bővítése miatt, másrészt pedig mert nagyon sokat tanulunk ezeknek az összerakása alatt. Emellett tervezünk egy EP-t, azt még idén szeretnénk letisztázni, bár valószínűleg felvenni még nem fogjuk. Nagyon sok tervünk van, nem tudjuk, hogy melyik irányba mozdul majd el a dolog. Szeretnénk forgatni újabb videókat is, például a „Presentiment II.” című számra szeretnénk egy dísztermes, nagyzenekaros klipet. A kritikákban a metál stílushoz könyveltek el minket, ami annyiban nem gond, hogy nagyon szeretjük a metált, de nem csak metálzenekar vagyunk, és azt szeretnénk hangsúlyozni, a következő anyag sokkal kevésbé lesz metál, mint a Presentiment volt. A csapat lemeze és egyéb cuccai elérhetőek a Bandcamp-es boltjukból,

innen

. Rendelni kedvezményes áron közvetlenül a bandától lehet a band@dreamgrave.com címen keresztül. A csapat a

Prog Heaven

platform három napos fesztiváljának utolsó napján áll színpadra, melynek programja a műfajnak köszönhetően eléggé színesre sikerült (beharangozó videó

ITT

). Jegyek a fesztiválra

ITT

kapahatóak.

A Prog Heaven II. fesztivál programja:

Április 14., csütörtökÁprilis 15., péntekÁprilis 16., vasárnap
19.00 - Solidity20.00 - Keep Floyding Band19.15 Prometheans
20.00 - Dystopia22.10 - Blank Manuskript (A)20.15 Mytra
21.00 - Perfect Symmetry23.30 - Marcello's Mystical Mind (MMM)21.15 Salvus
22.30 - Age Of Nemesis22.15 Miserium
23.15 Haelo
00.30 Dreamgrave

A Dreamgrave zenekar önerőből kiadott Presentiment című debütáló albuma számos elismerést gyűjtött be külföldről,...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.