Közélet

Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat

Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat

2016. március 10., csütörtök
Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat

Az anyagtechnológia, a biotechnológia, az információs technológia és az űrtevékenység területén kiemelkedő munkát végző női kutatókat ismertek el csütörtökön a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakkal a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett ünnepségen.

Anyagtechnológia kategóriában

Jedlovszky-Hajdú Angéla

, biotechnológia kategóriában

Kapuy Orsolya

, információs technológia kategóriában

Nagy Szilvia

, űrtevékenység kategóriában

Korsós Marianna Brigitta

vehette át az elismerést. A Magyar Asztronautikai Társaság különdíjában

Strádi Andrea

, az MTA Energiatudományi Központjának munkatársa részesült. A Nők a Tudományban Egyesület 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakmai közreműködésével harmadszor adtak át. Az elismerést évről évre olyan fiatal kapják, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, aktív részesei a magyar tudományos életnek, emellett készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséből a fiatal lányok körében, így inspirálva környezetüket.

Barnabás Beáta

, az MTA főtitkárhelyettese a díjátadón elmondta: jelenleg az MTA rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjainak túlnyomó része férfi, a teljes tagság 5 százaléka, a nem akadémikusi köztestületi tagok 26 százaléka nő. Az MTA kutatóintézeteinek hálózatában az elmúlt években folyamatosan emelkedett a nők száma, 2014-ben meghaladta a 36 százalékot, a teljes magyarországi kutatói körben ez 31 százalék körül mozog. Kifejtette, hogy a pálya elején még kiegyenlített a két nem aránya, de a tudományos karrier későbbi fokait vizsgálva ez egyre romlik. Ennek oka a hagyományos női szerepekben keresendő, de a családi szerepvállalás mellett egyéb nehezítő körülményekkel is meg kell küzdeniük a tudományos pályát választóknak. Véleménye szerint azonban kitartással, makacssággal és szorgalommal az akadályok leküzdhetők.

Fűrész Tünde

, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára kitért arra, hogy a Nők a Tudományban Egyesület immár ötödik éve támogatja a nők részvételét egyebek mellett a műszaki, informatikai és általában a kutatói, tudományos területeken. A felsőfokú képzésben több nő vesz részt és végez, az Európai Unió felsőfokú végzettséggel rendelkező állampolgárainak 60 százaléka nő. Magyarországon az informatikai, műszaki területeken azonban csak 20 százalék körüli a nők aránya - ismertette az adatokat a helyettes államtitkár. Kiemelte: nemzetgazdasági veszteség, ha nem használjuk azt a tudást, tapasztalatot és értéket, amely a tudomány területén tevékenykedő nőknél felhalmozódott. Ezt kihasználni azonban csak akkor lehet, ha a nők segítséget kapnak ahhoz, hogy képesek legyenek összeegyeztetni a munkát és a családi életet - mutatott rá, hozzátéve: a kormányzat családpolitikájának is ez az egyik sarokköve. Az idei díjazottakat

Hargittai Magdolna

akadémikus, a Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2015 fővédnöke,

Groó Dóra

, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke, valamint

Torma Krisztina

, a magyarországi Bosch csoport gazdasági igazgatója méltatta és köszöntötte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.