Közélet

Alkotmánybíró vagyok - Kerekasztal-beszélgetés egykori és hivatalban lévő alkotmánybírákkal

Alkotmánybíró vagyok - Kerekasztal-beszélgetés egykori és hivatalban lévő alkotmánybírákkal

2016. március 1., kedd
Alkotmánybíró vagyok - Kerekasztal-beszélgetés egykori és hivatalban lévő alkotmánybírákkal
alkotmanybiro_vagyok

A Pro Jure közösség szervez előadást az Alkotmánybíróságról, működéséről és az alkotmánybírákról március harmadikán, csütörtökön 16 órától a Szegedi Tudományegyetem Főépületében.

Akik beszélgetnek:

Balogh Elemér

egyetemi tanár, 2005-2014 között alkotmánybíró

Paczolay Péter

egyetemi tanár, jelenleg római nagykövet, 2006-2015 között alkotmánybíró, 2008-tól a testület elnöke

Sulyok Tamás

egyetemi docens, ügyvéd, 2014-től alkotmánybíró, jelenleg a testület elnökhelyettese A beszélgetés moderátora:

Sulyok Márton

egyetemi adjunktus Köszöntőt mond:

Karsai Krisztina

egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese Hogyan jön létre egy alkotmánybírósági határozat, milyen mechanizmusok vezetnek egy egy döntés meghozatalához? Mennyire feladata az Alkotmánybíróságnak, hogy az „európai alapjogi mainstream” hazai képviselője legyen? Feladata-e az AB-nek, hogy ahol az új normaszöveg kevesebb garanciát tartalmaz, mint amit a régi alkotmányra épülő AB-gyakorlat kimunkált, ott az AB a régi „szinten tartsa” az alapjogvédelmet, vagy ez a hatáskör túllépése lenne? Volt és jelenlegi alkotmánybírák osztják meg velünk személyes tapasztalataikat, "életszagú" történeteiket, melyekkel szakkönyvekben biztos nem találkozhatunk!

Hogyan jön létre egy alkotmánybírósági határozat, milyen mechanizmusok vezetnek egy egy döntés meghozatalához? - csütörtökön megtudhatjuk!KLIKK: http://szegedma.hu/?p=614033

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.