Közélet

Vizsgát tett az első csoport a szegedi jogakadémián

Vizsgát tett az első csoport a szegedi jogakadémián

2016. február 16., kedd
Vizsgát tett az első csoport a szegedi jogakadémián
szabo_imre_jogakademia002kf

Sikeres vizsgát tett az első csoport a szegedi székhelyű Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáján, a tananyagot és az előadók személyét is kiválónak értékelték. Szabó Imrével, a Jogakadémia vezetőjével arról beszélgettünk, mi vár 2016-ban a szakmai munka megkezdéséhez szükséges alapképzésben, illetve a továbbképzésben résztvevő szakemberekre.

Mint arról tavaly októberben hírportálunk is beszámolt, a szegedi székhelyű Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáján megindult az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó hivatásrendek számára a szakmai munka megkezdéséhez szükséges alapképzések, valamint továbbképzések rendszerének részletes kidolgozása. A Jogakadémiának társadalmi üzenete is van – hangsúlyozta

Trócsányi László

igazságügyi miniszter az akadémia átadóját követő háttérbeszélgetésen tavaly októberben. Akkor úgy fogalmazott, az állampolgárok részéről egyfajta elégedetlenség tapasztalható az igazságszolgáltatás irányába. „Nem állítom, hogy azonnal eredményeket lehet elérni, de a képzéssel igenis lehet javítani ezen” – jegyezte meg korábban a tárcavezető. A miniszter akkor arról is beszámolt, hogy a 2010-2014-es kormányzati ciklusban az anyagi jogi szabályokat alkották meg, ez évi feladat azonban az új eljárási kódexek elkészítése. Annak érdekében, hogy a szakma megismerje a várhatóan 2018-ban életbe lépő jogszabályokat, az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáján megtanulják azt átültetni a gyakorlatba. Trócsányi megerősítette, hogy komoly elvárásokat támasztanak a jogakadémiai képzésekben résztvevők irányába, s ki akarják szűrni azokat, akik nem valók a pályára. Jóformán a rendszerváltás óta várat magára az igazságügyi alrendszerek átfogó vizsgálata, mellyel most hiányt pótol a kormány – jelentette ki.

szabo_imre_jogakademia008kf

Szabó Imrétől

, a Jogakadémia vezetőjétől a napokban megtudtuk, az igazságügyi szakértők közül az első képzést követően tizenhárman már sikeres vizsgát tettek februárban. Sőt, a bírósági végrehajtók, az igazságügyi szakértők, a felszámolók, a közvetítői tevékenységet végzők, vagyis a mediációs eljárásokat folytatók, továbbá a pártfogó felügyeletben, áldozatsegítésben, jogi segítségnyújtásban dolgozók oktatásának időpontjait, helyszíneit és a képzést tartó szakemberek névsorát már 2016 végéig lefixálták. A szakmai munka megkezdéséhez szükséges alapképzés, illetve a továbbképzés jogszabályi kötelezettség a fentebb felsorolt szakterületen dolgozók számára. „Bizonyos alapképzéseken ahhoz, hogy a szakemberek megkezdhessék működésüket, vizsgát kell tenniük, majd kétévente továbbképzésen is részt kell venniük. Az első ilyen képzésünk az igazságügyi szakértői képzés volt, amelyen többek között műszaki, mezőgazdasági és orvosszakértők vettek részt, összesen tizenhatan. Azt kell mondanom, rendkívüli érdeklődést mutattak az előadások iránt” – mondta portálunk érdeklődésére a februári csoporttal kapcsolatban Szabó Imre. Mivel az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáján kiemelt figyelmet fordítanak az utókövetésre, az elégedettségmérésből kiderült, a kétnapos alapképzésben résztvevők mind a meghívott előadók személyét, mind pedig a tananyag struktúráját maximálisra értékelték. A szegedi székhelyű Jogakadémia vezetője megjegyezte, céljuk, hogy a képzésekre és a vizsgabizottságba a legnevesebb szakembereket hívják meg.

szabo_imre_jogakademia003kf

„Az igazságügyi szakértők esetében a továbbképzések regionális helyszíneken történnek, Szegeden is lesz több alkalommal, illetve Budapesten nyolc alkalommal, valamint olyan nagyvárosokban, ahol megyei kamarák működnek. Az összes kamara tudja már 2016-ig bezárólag hol és mikor tartják a továbbképzéseket, és hogy kik lesznek az előadók” – folytatta Szabó Imre, majd hozzátette, a modulok hossza és jellege a szakiránytól függ. A pártfogó felügyelet területén dolgozóknak például háromnapos workshopon és szimulációs gyakorlaton kell helytállniuk, az ő továbbképzésük áprilisban kezdődik. „Nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk a nemzetközi eredményeket, hogy lássuk, hogyan csinálják ezt például a belgák vagy a spanyolok. Ezek alapján kell elgondolkodni azon, hogy behozzuk-e a hazánkba is a külföldi gyakorlatot. Azt szeretném, ha a tananyagfejlesztés a karral együttműködésben történne, de közben kitekintenénk a határon túli példákra is” – mondta a Szegedi Egyetem Állam-és Jogtudományi Karával való együttműködésről, valamint a Jogakadémia jövőjével kapcsolatban Szabó Imre. Úgy folytatta, a későbbiekben a büntetés végrehajtásban tevékenykedő pártfogó felügyelők számára is képzési lehetőséget szeretnének biztosítani.

Sikeres vizsgát tett az első csoport a szegedi székhelyű Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáján, a tananyagot és az előadók személyét is kiválónak értékelték.http://szegedma.hu/?p=609848

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.