Bulvár

Új nevet keresnek az olaszrizlingnek

Új nevet keresnek az olaszrizlingnek

2016. február 25., csütörtök
Új nevet keresnek az olaszrizlingnek

Közös pályázatot írt ki Magyarország egyik legelterjedtebb fehérszőlőfajtája, az olaszrizling szinonimanevére csütörtökön a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizlinggeneráció.

A Balatoni Kör által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény felidézi: a február közepén megrendezett 7. Olaszrizling Szerintünk kóstoló szakmai vacsoráján ismét felvetődött az a kérdés, hogy milyen módon lehet az elsősorban külföldi látogatók és ügyfelek számára nehezen magyarázható ellentmondásokat kiküszöbölni az olaszrizling nevéből, a három szakmai szervezetek képviselői ezért arról döntöttek, hogy pályázatot írnak ki a fajta, illetve a belőle készült bor szinonimanevére. A csütörtökön közzétett kiírás szerint a javasolt név nem sugallhat félreértést azzal, hogy továbbra is a fajta Olaszországgal, illetve a Riesling (rajnai rizling) fajtával való kapcsolatát feltételezi, nem lehet továbbá egyike sem a fajtára a szomszédos országokban vagy máshol jelenleg is használt neveknek: vlassky rizling, grasevina, Welschriesling, riesling italico. Utalhat ellenben hangzásában, jelentésében az olaszrizling karakterére (például könnyed eleganciájára), földrajzi elterjedtségére (Kárpát-medence, Osztrák-Magyar Monarchia). Az új névnek könnyen ejthetőnek és jól megjegyezhetőnek kell lennie, előny továbbá, ha hangzásában emlékeztet az olaszrizling név hangzására. Az augusztus 30-ig beküldendő javaslatnak a néven kívül rövid indoklást is tartalmaznia kell. A beérkezett javaslatokat a három borászszervezet képviselői fogják előminősíteni, majd az általuk kiválasztandó öt jelöltet a borpiac szereplőinek (termelők, kereskedők, szakírók és fogyasztók) bevonásával tesztelik. A győztes név kiválasztásáráról végül a három szervezet tagsága és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöksége fog dönteni. A választott szinonimanevet ezt követően a HNT bevonásával bejegyeztetik Magyarország és az EU illetékes hatóságainál, hogy a fajtamegjelölésnél szabadon választható alternatívát nyújtson. A győztes pályázat benyújtója 60 palackból álló olaszrizling-válogatást nyer, amelyet október 8-án Budapesten, az Olaszrizling Október nagy kóstoló helyszínén adnak át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.