Kultúra

Szegedre érkezik a Hidegháború az "Egy megosztott világ története" című tárlaton

Szegedre érkezik a Hidegháború az "Egy megosztott világ története" című tárlaton

2016. február 24., szerda
Szegedre érkezik a Hidegháború az "Egy megosztott világ története" című tárlaton
tik004kf

A Hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című vándorkiállítás eredeti fényképek és kordokumentumok segítségével mutatja be az 1945 és 1991 közötti időszakot. Meghívó egy időutazásra – egy olyan konfliktus valóságába, amely emberek millióinak életét befolyásolta a II. világháború után majdnem fél évszázadon keresztül, és napjainkra is kihatással van. A tárlat 2016. március 1-12. között díjmentesen látogatható a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

A Szegedi Tudományegyetemre érkező vándorkiállítást a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Közoktatási Hivatal készítette. Nem véletlen, hogy a kiállítást egyetemi helyszíneken rendezik meg, hiszen szeretnék megszólítani a fiatalokat, azokat, akiknek már emlékeik sincsenek erről az időszakról, akik számára mindez történelem, egy olyan múlt, amiről szüleik, nagyszüleik és a történelemkönyvek mesélhetnek, - valamint az ilyen történelemidéző, hiánypótló kiállítások. A kiállítás tökéletesen körbejárja és bemutatja, hogyan „próbálták a valóságot beleerőszakolni a marxista elméletbe” a vasfüggönynek azon az oldalán, ahol megszűnt a szabadság, ahol nem számítottak az olyan emberi értékek, mint az önrendelkezés, az autonómia és legfőképpen a szabadság. A kiállítás azoknak állít emléket, akik harcoltak ezen értékek porba tiprása ellen, akik életük kockáztatásával óvták a mára már oly egyértelműnek tűnő európai és emberi értékeket, akik a hidegháború éveiben is hittek ezekben az értékekben. A Hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítás ünnepélyes megnyitóját 2016. március 1-jén, kedden 10 óra 30 perckor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében (Szeged, Ady tér 10.) tartják. Köszöntőt mond

Szabó Gábor

, az SZTE rektora és

Pawel Ukielski

, a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete elnökhelyettese. A vándorkiállítást megnyitja:

Roman Kowalski

, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és

Prőhle Gergely

, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára. Összefoglaló előadást tat:

Máthé Áron

történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.