Közélet

Szalagot tűztek ismét – Szegeden saját követelésekkel álltak elő a szülők nevében (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Szalagot tűztek ismét – Szegeden saját követelésekkel álltak elő a szülők nevében (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2016. február 3., szerda
Szalagot tűztek ismét – Szegeden saját követelésekkel álltak elő a szülők nevében (FRISSÍTVE) + FOTÓK
klik_tuntetes018kf

A KLIK megszüntetését, a tanárok és diákok óraszámának csökkentését is követelték a szegedi demonstrálók, akik a miskolci hermanosok mellett álltak ki. A KLIK Szegedi tankerülete és a Szegedi Szakképzési Centrum épületénél szalagokat kötöttek a kerítésre, és Balog Zoltán miniszternek is üzentek. A szervező KHM a szülők nevében írt egy levelet is, amelyben összegezték, hogy milyen változtatásokat várnak el a közoktatásban.

„Nem vagyok kísérleti nyúl!”; „KLIK-telen közoktatást!” - többek között ezeket írták a szimpátiatüntetésen résztvevők azokra a szalagokra, amelyeket a szegedi KLIK kerítésére kötögettek. Egy molinón pedig a közösségi oldalakon jelenleg igen népszerű posztok analógiájára az alábbi szöveg volt olvasható: „Ő itt Zoli. Zoli túltolta. Ne légy olyan, mint Zoli!” A fél hatra, a Köz-Hasznáért Mozgalom által meghirdetett demonstráción a szolidaritás szalagjait kötögette fel a néhány száz megjelent a KLIK kerítésére, valamint a szülők nevében fogalmaztak meg saját követeléseket a szegedi KHM-esek. „Követeljük azt, hogy

Balog Zoltán

miniszter azokkal a pedagógusokkal és azokkal a szervezetekkel tárgyaljon, akik szakmailag hozzáértenek, és erkölcsileg is támogatni tudják az oktatást, a gyerekeinket” – jelentette ki a pedagógusok nevében felszólaló

Horváthné Oláh Mária

. A Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézményének utazó gyógypedagógusa elmondta, az Emmi által február 13-ára összehívott köznevelési kerekasztal meghívottjait nem tartják legitimnek a közoktatás jövőjének kialakításában. A demonstrációt szervező KMH aktivistája,

Tóth Sándor

kijelentette: követelik azt is, hogy az iskolák kapják vissza az autonómiájukat, illetve azt, hogy az oktatási intézmények igazgatói székébe ne „berepült ejtőernyősök kerüljenek, hanem olyan személyek, akiket a pedagógusok és a szülői munkaközösségek választanak”.

klik_tuntetes007kf

A szülők nevében a KHM aktivistája,

Horváth Sándor

olvasta fel azt a levelet, amit a miskolci hermanosok nyomán írtak a szegediek. Ezt közzé fogják tenni az interneten, s ugyanúgy támogató aláírásokat gyűjtenek majd. Ebben az szerepelt többek között, hogy boldog gyermekkort és használható tudást szeretnének gyerekeiknek, unokáiknak. „Az emberek többet dolgoznak az iskolában és az otthoni tanulással, mint egy felnőtt” – éppen ezért az óraszámok csökkentését is követelik. Úgy látják, hogy az adatokat a tárolóeszközökön is meg lehet találni, így megtanulni semmi értelme, s azt szeretnék, hogy ehelyett gondolkodni tanítsák meg a fiatalokat az iskolákban. A mainak a felére csökkentenék a tananyagot, megszüntetnék a házi feladatot, és azt is szeretnék, hogy a 16 éven aluliaknak napi 6 óránál, vagyis 7 iskolai tanóránál ne kelljen többet dolgozniuk hétköznap. A gyakorlati tudásra alapozó oktatást várnak el, s szerintük az elméleti szakembereket az egyetemeken kell képezni, nem pedig az általános iskolákban. A rendszeres osztályozás helyett a kompetenciaméréseket tartanák helyesnek, s azok eredményeiről félévente kellene tájékoztatni a szülőket. A levélben kitérnek arra is, hogy a gyerekekkel megíratott teszteket megismételhetővé tennék azok számára, akiknek rosszul sikerül, és ha jobban teljesít a diák, akkor törölni kellene az előző teszt eredményét. Azért tartják fontosnak, hogy több esélyt kapjanak a tanulók, mert így van mód arra, hogy az iskola eltüntesse az otthonról hozott hátrányokat. A középiskolai felvételit is eltörölnék, a rangsort a félévenkénti kompetenciavizsgák összesített eredménye alapján meghatározni. „Nem kell hitoktatás, viszont vezessék be a testi-lelki egészségnevelést” – folytatta a felolvasást Horváth Sándor. Szabad tankönyvválasztást is szeretnének, továbbá rugalmas, kiscsoportok oktatási formákat. A tanárok adminisztrációs terheit és óraszámait is csökkenteni kell a levél megfogalmazói szerint, míg a fizetésüket a finn és a japán pedagógusok béréhez igazíttatnák. A békés tüntetésen több MSZP-s politikust is láttunk, így például

Szabó Sándor

országgyűlési képviselőt,

Szondi Ildikót

,

Mészáros Tamást

és

Szénási Róbertet

, illetve a PM-es

Kovács Tamást

. „Maximálisan egyetértünk a pedagógusokkal, az MSZP már évek óta mondja, hogy a KLIK-nek nevezett gigaintézmény egészen egyszerűen nem működik, nem hatékonyabb, nem olcsóbb, nem jobb az oktatás, ráadásul elveszi a tanárok döntési kompetenciáját. Mindez akkor is látszott már, amikor megalakították, s lehetett tudni, hogy ez egyszer robbanni fog. Ennek jött most el az ideje” – nyilatkozta portálunknak Szabó Sándor, hozzátéve, hogy a pedagógusok iránti szolidaritásból vett részt a demonstráción. A szocialista politikus hozzátette, örül annak, hogy végre a szakmában dolgozók, vagyis a tanárok adnak hangot elégedetlenségüknek. Az MSZP álláspontja továbbra is az, hogy a KLIK-et meg kell szüntetni. Megjegyezte, igaz, hogy a kisebb településeken az önkormányzatoknak gondot okozhat az iskolafenntartásának finanszírozása, ilyen eseteknél megoldást kell keresni arra, hogy miként tud az állam ebben szerepet vállalni.

Korábban írtuk:

Fogadóóra Miskolcon – GYERMEKEINKÉRT!”– így hirdetett a Pedagógusok Szakszervezetének miskolci február 3-án 16.30-ra egy sétával összekötött szülő-diák-tanár találkozót, szimpátia-tüntetést, így állnak ki a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének kezdeményezése mellett. Tíz településen csatlakoztak a tüntetéshez, Szegeden 17.30-tól tartanak szolidaritási demonstrációt „Tűzzük ki együtt a szolidaritás szalagjait” címmel, a KLIK Szegedi tankerülete és a Szegedi Szakképzési Centrum épületénél. „Szalagjainkkal – melyet a miskolciak fáklyás felvonulását követő rendhagyó fogadóórájával egy időben tűzünk ki – a levelet támogató szegedi iskolák melletti kiállásunkat fejezzük ki, ugyanakkor biztatjuk a még nem csatlakozott tantestületeket, dolgozókat és szülőket is a nyílt levél aláírására” – írják a szegedi szervezők.
tuntetesek
A Deák Ferenc Gimnáziumnál január 17-én már tartottak egy rendhagyó „szalagkötőt”, ahogy megírtuk, a pedagógusok iránti szolidaritásból kötöttek szalagot a Deák-gimnázium lépcsőkorlátjára a Köz-Hasznáért Mozgalom tagjai és szimpatizánsai.

Országos sztrájk és köznevelési kerekasztal február 13-án

Közben a pedagógusok sztrájkbizottsága február 13-ára a fővárosba országos tüntetést szervez a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Az MTI azt írja, hogy 25 pontos követeléscsomagot állítottak össze, amelyben többek között elvárják a tananyag radikális csökkentését, a kötelező tanulói óraszámok mérséklését. Követelik továbbá, hogy az általános iskolában a délután négy óráig tartó kötelező benntartózkodás megszüntetése, és eltörölnék a kötött munkaidőt is. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy ugyanazon bérért egyik pedagógus többet, a másik kevesebbet dolgozik. Galló Istvánné úgy értékelte, hogy a központosítás teljes csődöt mondott, ezért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartói jogát tartanák csak meg. A sztrájkbizottság múlt pénteken informális megbeszélést folytatott Balog Zoltán szakminiszterrel. Az elvárt változások jelentős része rendszerszintű, ugyanakkor a megbeszélésen a miniszter azt jelezte, hogy a kormány nem kíván ilyen jellegű változtatásokat tenni, ezért döntöttek az országos demonstráció mellett. Az Emmi február 13-ára összehívta a köznevelési kerekasztalt, amelyre várják a szakszervezeteket, a pedagógusok, a szülők és a diákok képviselőit is, hogy közösen vitassák meg a helyzetet. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azonban bejelentette, hogy február 13-ára a fővárosba országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Szintén hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatás szervezeteihez intézett nyílt levélben szólított fel a köznevelési kerekasztal bojkottjára. A bojkottot Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára érthetetlennek titulálta. Az oktatási kormányzat köznevelési konzultációt is hirdetett, amit a hét végéig mind a 198 tankerületben meg is tartanak – tájékoztatta az MTI-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Emmi által múlt heten meghirdetett köznevelési konzultáció keretében eddig 30 tankerületi fórumon csaknem 300 iskola képviselői vettek részt. A konzultáció célja a szaktárca tájékoztatása szerint, hogy minél pontosabban és minél szélesebben körben gyűjtse be a tárca az iskolák észrevételeit, tapasztalatait, javaslatait, és hasznosítsa azokat a jövő hétre összehívandó köznevelési kerekasztal munkájában.
A KLIK Szegedi tankerülete és a Szegedi Szakképzési Centrum épületénél várják tiltakozókat ma fél hatra.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=606298 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.