Közélet

Sikeres az aláírásgyűjtés – a klebelsbergtelepiek egy emberként állnak ki a Holt-Tisza rehabilitációjáért!

Sikeres az aláírásgyűjtés – a klebelsbergtelepiek egy emberként állnak ki a Holt-Tisza rehabilitációjáért!

2016. február 17., szerda
Sikeres az aláírásgyűjtés – a klebelsbergtelepiek egy emberként állnak ki a Holt-Tisza rehabilitációjáért!
holt_tisza

Napokon belül befejeződik a Holt-Tisza rehabilitációjáért januárban indított aláírásgyűjtés Klebelsbergtelepen, ahol a lakosság 96%-a szignózta a dokumentumot, de Kecskést és Gyálarétet is végigjárják – tájékoztatott Nógrádi Tibor. A kezdeményezés célja, hogy a Feketevíznek is nevezett, erősen szennyezett vízfelület rehabilitációja megtörténjen, amire nagyjából kétmilliárd forintra van szükség.

Házról házra járnak Klebelsbergtelepen a civilek, akik a körzet Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselőjével,

Nógrádi Tiborral

azért fogtak össze, hogy elősegítsék a Holt-Tisza rehabilitációját. „Már 96%-os aláírási aránynál tartunk Klebelsbergtelepen, eddig mintegy 2400-2500 helybéli támogatott bennünket. A telepen néhány nap múlva befejezzük az aláírásgyűjtést, és

B. Nagy László

fideszes országgyűlési képviselőhöz, Csongrád megye fejlesztési biztosához fogjuk eljuttatni az aláírt íveket” – tájékoztatott Nógrádi Tibor. Ez azonban csak az első szakasza a munkának, Kecskéstelepen folytatják az aláírásgyűjtést, mely bár messzebb helyezkedik el a Holt-Tiszától, de ugyanannak az élőhelynek részét képezi. A Fidesz helyi elnöke arra számít, hogy ott is 90% körüli támogatottságot tudnak elérni. A folyószakasztól távolodva harmadikként pedig Gyálarét lakosságát keresik fel, arra kérve őket, hogy aláírásukkal támogassák a vízfelület rehabilitációját. Nógráditól megtudtuk, hogy távolabbi területekről is érkeznek szignózott papírok, a dokumentumot ugyanis bárki kinyomtathatja és aláírva eljuttathatja a kezdeményezőkhöz. A munkában élen járó három civil szervezet egyébként nem egy dátumhoz, hanem teljesítményhez kötötte, hogy meddig is gyűjtik a lakosság aláírásait, céljuk, hogy az adott terület, vagyis Klebelsbergtelep, Kecskés István telep és Gyálarét lakosságának 90%-ának támogatását maguk mögött tudják az ügyhöz. „Az aláírásgyűjtés nagyban segíti a Holt-Tisza rehabilitációjának ügyét. Olyan mérvű az a lakossági igény és annak támogatottsága, aminek el kell jutnia Szeged város vezetéséhez, illetve kormányzati szintekre is” – fogalmazott Nógrádi Tibor hozzátéve, nem tartja meglepőnek, hogy kormányzati szintről maximális támogatást kaptak eddig, míg a város részéről maximális közönyt.

Tervek készültek, a forráshiány az akadály

A klebelsbergtelepi Tisza gátnál induló, a szerb államhatárig összességében 18 kilométeres holtágat mesterségesen három részre osztották, hogy a Feketevíznek, vagy Dög-Tiszának nevezett, lakott területen lévő része ne szennyezze a többi vízfelületet. A következő szakasz alapvetően horgászterület és a Fehérpart nevet viseli, onnan a szerb határig tart a holtág harmadik, különálló része. Az első szakasz, vagyis a Feketevíz megmentéséért fogtak össze a helybéliek és civilek, tavaly októberben például egy

lakossági fórumot tartottak a Holt-Tisza rehabilitációjáról

, amelyen célként fogalmazták meg, hogy a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban szeretnék megvalósítani a holtág rendbetételét.

nogradi_tibor_sajttaj002kf
Nógrádi Tibor január 8-án jelentette be, hogy aláírásgyűjtés kezdenek a Holt-Tisza rehabilitációjáért

, s mint elmondta, B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselőt, Csongrád megye fejlesztési biztosát is felkeresik arra kérve, segítsen előteremteni a holtág rehabilitációjához szükséges 2 milliárd forintot. Csak forráshiányról van szó a Feketevíz esetében, ugyanis terveket már évekkel ezelőtt készített az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG).

Humán-egészségügyi kockázatokat is rejt a holtág

Nem csupán arról van szó, hogy a holtág vize erősen szennyezett, hanem az is gondot okoz, hogy kiváló szúnyog neveldének is számít, a vérszívók egy része pedig fertőzött, a kutyákra veszélyes szívférgességet, illetve az emberben is kifejlődő bőrférgességet terjesztik.

Rengei Antal

állatorvos tudatta, hogy tavaly 1000 kutyánál végeztek vérvizsgálatot, és 10% lett pozitív szívférgességre, míg a bőrférgességet 15-20%-uk hordozta. Azonban ennél jelentősen nagyobb arányú lehet az ebek fertőzöttsége, hiszen a vizsgálat nem kötelező. Érdemes tudni, hogy a kutyák szervezetében akár 7-8 évig is élhet a szívféreg, ami szaporodik, és ha a kutyát megcsípi egy szúnyog, a vérszívó továbbhordozza, s majd átadja a betegséget. Az állatorvos azt tanácsolja a kutyatartóknak, hogy vigyék el szűrésre a négylábúakat, és ha a teszt negatív, akkor elegendő havonta egy alkalommal gyógyszert adni a kutyáknak, ami megakadályozza a féreg megtapadását. Ha már kifejlődött a szívféreg, akkor is lehet – igaz csak nagyon drágán – kezelni a kutyákat, ekkor azonban már 20%-os elhullási aránnyal kell számolni.

szivfereg

Bárki támogathatja aláírásával a Holt-Tisza rehabilitcáióját

Három civil szervezet, a Klebelsbergtelepi Polgári Kör Egyesület, a Klebelsbergtelepért Alapítvány és a Holt-Tisza munkacsoport indította az aláírásgyűjtést, az alábbiakhoz várják a támogatást:

Szeged Városa 1967 óta szennyezi a Gyálaréti Holt-Tisza ág vízét, mely a mai időkre a szívférgesség terjesztése kapcsán közvetlen egészségügyi kockázatot jelent az egész városra nézve. Információink szerint – bár az előzetes Uniós programtervekben szerepelt – Szeged vezetésének a holtág rehabilitációja nem szerepel, a jelenlegi pénzügyi ciklus megvalósítandó prioritásai között. A fentiekre figyelemmel, kérjük B. Nagy László Országgyűlési Képviselő Urat, Csongrád Megye Miniszteri Biztosát, hogy 2015.10.16.-án lakossági fórumon elhangzottaknak megfelelően teremtse meg a természetvédelmi rehabilitáció biztosításának forrásait, hisz minden műszaki és tervezési eszköz már a beruházás rendelkezésére áll.

Köszönettel:

Név: Cím: Aláírás:

A nyomtatvány szövege megtalálható a

Holt-Tisza Klebelsbergtelep közösségi oldalán

is.

Klebelsbergtelepen a lakosság 96%-a szignózta a dokumentumotKLIKK: http://szegedma.hu/?p=610307

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.