Kultúra

Oscar-díj - Szabó István: főként saját benyomásukra alapoznak a szavazók

Oscar-díj - Szabó István: főként saját benyomásukra alapoznak a szavazók

2016. február 28., vasárnap
Oscar-díj - Szabó István: főként saját benyomásukra alapoznak a szavazók

Főként saját benyomásukra és nem a különböző elismerésekre hagyatkoznak egy film megítélésekor az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai, amikor az Oscar-díjakról szavaznak - fejtette ki Szabó István Oscar-díjas filmrendező vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Szabó István

szerint a szavazók döntését legfeljebb a cannes-i elismerés, valamint a Golden Globe-díj befolyásolhatja, hiszen ha egy film kivívta a külföldi újságírók elismerését, biztos nem értéktelen alkotás. Azonban a filmakadémia tagjai túlnyomórészt megnézik a filmeket és saját véleményükre alapozva döntenek - tette hozzá. Szabó István megjegyezte: bár színészeket és filmeket díjaznak, egy film elkészüléséhez nagyon sok ember tehetségére és azok összehangolására van szükség még úgy is, hogy a színész viszi előre a filmet és arca jeleníti meg a történetet. Az idei Oscar-díjakat magyar idő szerint hétfőn hajnalban adják át Los Angelesben, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában van magyar jelölt: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása. A díjakat 24 kategóriában az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 6261 tagjának szavazatai alapján ítélik oda. Az első magyar alkotás, amely Oscar-díjat kapott,

Rófusz Ferenc

A légy című animációs rövidfilmje volt 1981-ben. Egy évvel később Szabó István Mephisto című alkotása a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte el, első Oscar-díjas magyar játékfilmként. Az idei Oscar-gálát világszerte 225 országban sugározzák. A magyar közönség sok év után először nézheti országos elérésű magyar csatornán élőben a díjátadó gála eseményeit magyar szinkronnal vagy akár eredeti nyelven magyar felirattal. Idén először, de a következő két évre vonatkozólag is az MTVA birtokolja a sugárzási jogokat Magyarországon: 2016-ban a Duna közszolgálati csatornán, magyar idő szerint február 29-én, hétfőn hajnali 1 órától követhetik a nézők élőben a díjátadó gála eseményeit. Nulla óra 20 perctől pedig az esemény felvezetéseként stúdióbeszélgetés veszi kezdetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.