Közélet

Országgyűlés: a postatörvény módosításának vitájával kezdődik a tavaszi ülésszak

Országgyűlés: a postatörvény módosításának vitájával kezdődik a tavaszi ülésszak

2016. február 14., vasárnap
Országgyűlés: a postatörvény módosításának vitájával kezdődik a tavaszi ülésszak

Várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalás nyitja hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszakát. A képviselők kedden kezdhetik tárgyalni a fideszes Németh Szilárd (Fidesz) azon javaslatát, amely szerint semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a posta üzleti tevékenysége szempontjából.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlament háromnapos ülést tart a következő két hétben. A hétfői ülésnap elején a közelmúltban elhunyt négy korábbi képviselőről -

Koleszár Lajos

,

Komáromi István

és

Rimóczi József

(MSZP), továbbá

Speidl Zoltán

(MDF) - is megemlékeznek. A napirend előtti felszólalások sorát várhatóan a kormányfő beszéde nyitja, amelyre valamennyi frakció reagálhat. Az interpellációkra ezúttal is két óra áll rendelkezésre, majd az azonnali kérdések és válaszok órája következik. Az első ülésnap végén két javaslatról, köztük a 2017-es év Arany János emlékévvé nyilvánításáról szólóról tartanak általános vitát. Kedden nyolc javaslat általános vitáját bonyolítják le a képviselők. Köztük van a társasági adóról és az osztalékadóról, valamint a sportról szóló törvény módosításával kapcsolatos javaslat, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása is. Utóbbi előterjesztésről

Péterfalvi Attila

, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt közölte, hogy nem felel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek. A hatóság vezetője szerint ugyanis bár az állami tulajdonú cégeknél is fennállhat méltányolható érdek az üzleti adatok, információk titokban maradásához, azonban a javaslat aránytalanul korlátozná a posta tevékenységének és gazdálkodásának ellenőrizhetőségét. A kéthetes ülés zárónapját következő hétfőn tartják, a képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.