Közélet

Nógrádi Tibor: Botka Lászlóék hátrányos helyzetbe hozzák a körtöltésen kívül élő szegedieket

Nógrádi Tibor: Botka Lászlóék hátrányos helyzetbe hozzák a körtöltésen kívül élő szegedieket

2016. február 24., szerda
Nógrádi Tibor: Botka Lászlóék hátrányos helyzetbe hozzák a körtöltésen kívül élő szegedieket
penz_biz_ules07_gs

A Fidesz szegedi elnöke szerint igazságtalan és nem is hatékony a választókerületi keret városházi felosztása, mely egyértelműen a körtöltésen kívül élőket sújtja.

"Focizunk?" - ezzel a kérdéssel üdvözölte

Nógrádi Tibort

, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetőjét a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság szerda reggeli ülésén

Szécsényi Ferencné

, Tápé MSZP-s képviselője. "Nem zárkózóm el előle" - hangzott a válasz, mire Szécsényi úgy reagált: "Inkább, mint kardozzunk". Pár perccel később azonban mégis előkerültek a "fegyverek", Nógrádi Tibor - aki a 3. választókerület, Gyálarét, Kecskéstelep, Klebelsbergtelep és Szentmihály egyéni képviselője -, valamint a 13. számú tarjáni körzet képviselője, az MSZP-s

Mészáros Tamás

rántott képletesen kardot. A 2016. évi választókerületi keret felhasználási szabályzatáról tárgyalt és döntött szerdán a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság, ennek kapcsán robbant ki heves vita. A városházi előterjesztése, a közgyűlés baloldali többsége által február 12-én elfogadott költségvetési rendelet, valamint annak végrehajtási szabályzata rögzítette, a 2015-ről megmaradt 37,3 millió forint mellett 120 millió forint áll idén az egyéni képviselők rendelkezésére a húsz választókerületben.

Botka László (MSZP) polgármester és a baloldali többség ezúttal is azt indítványozta és támogatta, hogy mind a húsz körzetre egyenlő arányban jussanak a források, azaz 6-6 millió forintból gazdálkodhassanak a képviselők.

(Korábban, 2010-2014 között a jobboldali többségű közgyűlés és szakbizottság más elvet alkalmazott: akkor figyelembe vették az egyes választókörzetek területnagyságát is az elosztásnál.) Ami a felhasználási szabályzatot illeti, a 6 millió forint 70 százalékát kötött módon parkok, utak, játszóterek, köztéri építmények felújítására, fenntartására, építésére, egyéb közterület-fenntartási és -fejlesztési munkákra, valamint költségvetési szervek működési és javítási jellegű kiadásaira fordíthatják a városatyák javaslata alapján, míg a maradék 30 százalék szabad felhasználású. (A kijelölt feladatok lebonyolítását a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi az adott képviselő irányítása mellett.)

penz_biz_ules05_gs

A baloldali javaslat ellen határozottan tiltakozott Nógrádi Tibor. Mint mondta, az egyenlő forráselosztás borzasztóan igazságtalan, mi több, nem is hatékony. "Kitartok amellett, hogy

sokkal kedvezőbb volt a 2014 előtt a jobboldali többség által alkalmazott módszer, hiszen figyelembe kellene venni az egyes területek nagyságát és az ezzel arányos feladatmennyiséget is. A földrajzilag nagyobb választókerületekben értelemszerűen jóval több a közterületi munka, mint a kisebbekben.

Az egyenlő mértékű elosztás rendkívül mértékben hátrányosan érinti a körtöltésen kívüli városrészeket, Móravárost, Alsóvárost, Tápét, Szőreget, Kiskundorozsmát, Kecskéstelepet, Klebelsbergtelepet, Szentmihályt, Gyálarétet, végső soron pedig a körtöltésen kívül élő szegedi lakosokat" - szögezte le. Nem értett vele egyet Mészáros Tamás, aki úgy vélekedett, a törvény szerint nagyjából azonos lakosságszámú körzetekhez egyenlő mértékű forrás is dukál, hiszen egy paneles körzetben éppen annyi a feladat, mint egy kertvárosi vagy külvárosi területen. A két politikus nem tudta egymást meggyőzni: Nógrádi Tibor többször is kijelentette, egy tízszer nagyobb területű választókörzetben nyilván jóval jelentősebb az úthálózat, mint egy kisebb kerületben, de Mészáros Tamás ezt nem volt hajlandó elfogadni. A bizottság baloldali többsége viszont hat igennel elfogadta és támogatta az eredeti városházi előterjesztést. Nemmel szavazott Nógrádi Tibor mellett

Farkas László

(KDNP) bizottsági elnök és az LMP delegáltja,

Tanács Eszter.

A Fidesz elnöke az ülés után a SZEGEDma.hu-nak úgy fogalmazott: ez a döntés pontosan illeszkedik azon döntések sorába, melyekkel Botka László MSZP-s polgármester és a baloldali erők hátrányos helyzetbe hozzák a külső városrészeket, igazságtalanul sújtják a körtöltésen kívül élő szegedieket.

A 2016. évi választókerületi keret felhasználási szabályzatáról tárgyalt és döntött szerdán a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság, ennek kapcsán robbant ki heves vita.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=612182

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.