Közélet

„Mocsárvilágtól a Dóm térig” - Előadássorozatot hirdetett a Szegedi Polgári Platform

„Mocsárvilágtól a Dóm térig” - Előadássorozatot hirdetett a Szegedi Polgári Platform

2016. február 29., hétfő
„Mocsárvilágtól a Dóm térig” - Előadássorozatot hirdetett a Szegedi Polgári Platform
szegedi_polgari_platform05_gs

Arra vállalkozott a Szegedi Polgári Platform, hogy bemutatja a napfény városának történeti értékeit egy 12 részes előadássorozat keretében. Első alkalommal március 4-én várják az érdeklődőket a dóm altemplomába, ahol „Város születik a Duna hordalékkúpján. Szeged domborzata a nagy árvízig” címmel Blazovich László professzor tart előadást.

„Hónapokkal ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy Szeged oly sok értékkel bír, ami nem kap kellő publicitást. Ezért a polgári értékek köré szerveztünk egy előadássorozatot Pál József professzor kezdeményezésére, hogy az értékeket is felmutassuk elbulvárosodó világunkban” – mondta el

Nógrádi Tibor

, a Fidesz helyi elnöke.

Pál József

az előadássorozatot beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, azt a célt tűzték ki

Blazovich László

egyetemi tanárral, hogy olyan összefüggéseket mutassanak be a várossal kapcsolatban, amelyek nem feltétlenül ismertek a szegediek körében. „Azt is szeretnénk bemutatni, hogy az a földrajzi kontextus, amelyre ráépült ez a kultúra, milyen konkrét emlékeket hagyott jelenünk számára. Az előadások keretében szó lesz arról, hogy ebben az épített környezetben miként éltek az emberek az egyes történelmi korokban, és vajon a város fejlődése miként követhető nyomon az épített környezet változásán keresztül” – részletezte Pál József. Hozzátette, a tervek szerint jövőre egy másik előadássorozat keretében a város intézményeit is bemutatják, továbbá a Szeged szellemi arcát megformáló személyiségeket.

Dux László

tanszékvezető egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Körének a tagja a most induló sorozat kapcsán azt hangsúlyozta, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a szegediek saját múltjukat, értékeiket mélyebben megismerjék. „Nap mint nap elmegyünk kincseink mellett, ezeket szeretnénk tudatosítani, s bízunk abban, hogy ezzel a város sikeres jövőjét is sikerül megalapozni” – fűzte hozzá. Nógrádi Tibor arról tájékoztatott, hogy a Szegedi Polgári Platform előadásainak 2018 végéig a dóm altemploma ad otthont. A 75 percesre tervezett alkalmak után a résztvevőknek idegenvezető fogja bemutatni a megújult altemplomot. Kérdésünkre elmondta, 100 főt képes befogadni az altemplom konferenciaterme, ezért is kérnek minden érdeklődőt, hogy regisztráljon az eseményekre a szegediplatform@gmail.com e-mail címen.

Az előadások időpontja és témája:

2016. március 4. (péntek) 18 óra:

Blazovich László egyetemi tanár – Város születik a Duna hordalékkúpján. Szeged domborzata a nagy árvízig

2016. május 6. (péntek) 18 óra:

Máté Zsolt

építész – Amiről utcáink beszélnek. Szeged utca- és társadalomrajza a középkorban

2016. szeptember 23. (péntek) 18 óra:

Hegyi Klára

, az MTA doktora – Szeged arcai a török hódoltság idején

2016. november 25. (péntek) 18 óra:

Horváth Ferenc

kandidátus – A vár történetei

Szeged történeti értékeit mutatja be egy 12 részes előadássorozat keretében a Szegedi Polgári Platform - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=613721

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.