Közélet

Minden korábbinál több villamos energiát termelt 2015-ben a paksi atomerőmű

Minden korábbinál több villamos energiát termelt 2015-ben a paksi atomerőmű

2016. február 5., péntek
Minden korábbinál több villamos energiát termelt 2015-ben a paksi atomerőmű

Több rekordot is döntött tavaly az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.: minden korábbinál több villamos energiát állított elő, és a biztonság, valamint a blokkok rendelkezésre állását tekintve is a tavalyi volt az eddigi legjobb év - mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója Budapesten, a társaság évértékelő sajtótájékoztatóján.

A villamosenergia-termelés 1,2 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest a paksi atomerőműben. A 15 834,4 gigawattórányi termelés az erőmű történetében a legmagasabb érték. Ezzel a négy blokk a hazai villamosenergia-igény 36,2 százalékát fedezte, míg a hazai termelés 52,7 százalékát tette ki. A társaság nettó árbevétele 172 042,6 milliárd forint volt, fél százalékkal maradt el a megelőző évitől - ismertette

Hamvas István

.

Csiba Péter

, a tulajdonos MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a paksi atomerőmű a cégcsoport legnagyobb és az ország energiaellátása szempontjából legfontosabb társasága, egyben garancia az ország biztonságos, hosszú távú és megfizethető árú villamosenergia-ellátásának. Kérdésre megerősítette, hogy Paks az MVM fontos része, és a jövőt is így tervezik. Hamvas István aláhúzta, hogy a termelés maximalizálása a nukleáris bázisú termelés hosszú távú fenntartása és a költségszint optimalizálása mellett, a működés biztonság folyamatos fenntartása és fejlesztése stratégiai cél. Csökkenő tendenciát mutat az úgynevezett jelentésköteles események száma, tavaly minden eddiginél kevesebb, tizenöt ilyen esemény volt, de ezek egyike sem érte el a nemzetközi INES-skála legalsó, egyes szintjét - számolt be a vezérigazgató hozzátéve, hogy két év alatt 10 százalékot erősödött, 2015-ben 84 százalékos volt a biztonságikultúra-index. Szintén rekordot könyvelhetnek el az atomerőmű teljesítmény-kihasználása tekintetében, a négy blokkra vonatkozó adat 2015-ben 90,4 százalék, ami dobogós helyet jelent a hasonló nukleáris blokkok nemzetközi rangsorában. Hamvas István hozzátette, hogy a négy paksi blokkból három a világ legjobb öt reaktora között van e mutató szerint. A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az elmúlt év végén megkezdődött a 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való áttérés, amely során a reaktorok szétszerelésére a korábbi 11 helyett 14 hónapos üzemidő után kerül sor. Az átalakítás eredményeként csökken a karbantartási, nő az üzemben töltött napok száma. Hamvas István az MTI kérdésére elmondta, hogy ez a beruházás összevethető a korábbi teljesítménynöveléssel, ami kevesebb mint 5 milliárd forintos ráfordítás nyomán évi 11 milliárd forint többletbevételt eredményezett. Az új üzemanyagciklusra történő átállás kétmilliárd forintos beruházási költsége évi 3 milliárd forintos árbevétel-növekedést eredményez. Idén újabb hatékonyságnövelő fejlesztés kezdődik az atomerőműben. A turbina átalakítás a vezérigazgató tájékoztatása szerint 600 millió forint befektetést igényel és 30 megawatt teljesítménynövelést eredményez. Hamvas István arra is kitért, hogy az 1-es és 2-es blokk után tavaly év végén a befejeződött a 3-as blokk üzemidő hosszabbításának műszaki megalapozása is, és a múlt év végén benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalhoz az engedélykérelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.