Gazdaság

Megállt a sertésállomány csökkenése

Megállt a sertésállomány csökkenése

2016. február 6., szombat
Megállt a sertésállomány csökkenése
malac

Magyarországon az elmúlt években megállt a sertésállomány csökkenése, s ma már ismét 3,2 millió körüli az állomány - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton Derecskén.

Fazekas Sándor

a nyolcadik alkalommal megrendezett derecskei disznótor megnyitója után az MTI tudósítójának elmondta: már érzékelhető a sertéshús általános forgalmi adója 5 százalékra csökkentésének fogyasztásnövelő hatása. A miniszter szerint a korábbi áfa-csökkentés hatásaként az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertéságazatban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság, a kedvező tapasztalatok nyomán csökkenhetett ez év január elsejétől 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb szintre, 5 százalékra a sertés tőkehús általános forgalmi adója is. Ugyanakkor komoly gond, hogy az egész európai sertéságazat rendkívüli válságban van az orosz embargó miatt - mutatott rá a tárcavezető. Fazekas Sándor üdvözölte a Debreceni Egyetemen a héten elkezdődött sertéstelep-vezetői képzést. Fontosnak nevezte a tudást az ágazatban, s - mint mondta - ezt a célt szolgálja az agrár szakképzés is. A sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány - tudatta a földművelésügyi tárca közleménye szombaton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.