Gazdaság

Már csak ma lehet választani a bevallási nyilatkozatot

Már csak ma lehet választani a bevallási nyilatkozatot

2016. február 1., hétfő
Már csak ma lehet választani a bevallási nyilatkozatot

Már csak ma lehet választani a bevallási nyilatkozatot, vagyis kérni, hogy az adóhatóság készítse el helyettünk a személyi jövedelemadó (szja) bevallást.

Az idén új bevallási módot vezettek be, a magánszemély adózók kérhetik, hogy helyettük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el az szja-bevallást. Ezt a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig. Jelenleg ez az szja-bevallás legegyszerűbb módja, mert a magánszemélynek csak egy x-et kell tennie a munkáltatótól kapott igazolás megfelelő sorába, amelyet a munkáltató elküld a NAV-hoz. Az sem akadály, ha valakinek nincs munkáltatója. Ilyen esetben közvetlenül az adóhivatalnak kell küldeni a nyilatkozatot. Az ehhez szükséges 15NY31 jelű nyomtatványt le lehet tölteni a NAV honlapjáról és az adóhatóság ügyfélszolgálatán is be lehet szerezni. A bevallási nyilatkozattal a többség számára le is zárul a bevallási folyamat, hiszen a NAV csak azokkal veszi majd fel a kapcsolatot, akiknek visszaigényelhető vagy fizetendő adójuk keletkezik, netán nem felelnek meg a feltételeknek. A bevallási nyilatkozatot azok választhatják, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítettek kedvezményt és az szja 1+1 százalék kivételével nem rendelkeznek adójukról. Aki nem felel meg a feltételeknek, vagy elmulasztja a határidőt, de szeretné a NAV közreműködését igénybe venni, idén is választhatja az egyszerűsített bevallást, ezt február 15-ig lehet kérni az adóhatóságtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.