Sport

Labdarúgás: főnixként támadt fel a kübekházi foci 25 évvel ezelőtt Nacsa Árpádékkal

Labdarúgás: főnixként támadt fel a kübekházi foci 25 évvel ezelőtt Nacsa Árpádékkal

2016. február 2., kedd
Labdarúgás: főnixként támadt fel a kübekházi foci 25 évvel ezelőtt Nacsa Árpádékkal
csmlsz_dijkioszto30_gs

Idén immár negyed évszázada dolgozik a helyi egyesület technikai vezetőjeként Nacsa Árpád a kübekházi labdarúgásért. A sportvezető lelkiismeretes munkásságát januári évadnyitó ünnepségén életműdíjjal ismerte el az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága.

"A kübekházi futball az életét köszönheti munkája eredményeképp" - hangzott el

január 16-án

a kitüntetett méltatásakor. A díjazott portálunk érdeklődésére elmondta, ő maga játékosként 1973 és 1984 között erősítette a nagyjából 1500 lelkes falu csapatát, egészen pontosan addig, amíg az fel nem oszlott. "Sok oka volt a megszűnésnek. Mi abbahagytuk akkor a játékot, lényegében kiöregedtünk, és nem voltak fiatalok, hiába volt a hetvenes évek felé még egy ifjúsági csapat is a felnőtt mellett. Szóval 1984 után hét évig nem történt semmi, majd 1991-ben úgy döntöttünk, hogy újrakezdjük. Talán tizenheten lehettünk, ebből négy-öt régi játékos, illetve a korábbi ifisták. Innentől elég hosszú ideig, egészen 1998-ig csak kübekháziak játszottak a csapatban" - emlékezett vissza a technikai vezető. Elmondta, egyáltalán nem kellett lasszóval fogni a kerettagokat az újraindulásnál, mert nagy igény volt a településen a futballra. Új egyesületet kellett alapítaniuk, amihez minden technikai segítséget megkaptak a község akkori vezetésétől, hogy a kezdeményezés ne vesszen el a bürokrácia útvesztőiben. A legnagyobb nehézségnek végül már az mutatkozott, hogy az idegenbeli találkozókra megszervezzék az utazást, hiszen abban az időben még nem volt olyan sokaknak személyautója. A gárda a hetvenes években még "vérre menő" csatákat vívott a szomszédvárakkal, a Deszk, a Ferencszállás, vagy éppen a Szőreg II. elleni derbik is különleges események számítottak, nem is beszélve a Tiszasziget elleni presztízsrangadókról. "Régen még szívvel játszottak az emberek, a mérkőzések mind egy-egy népünnepélynek számítottak. A nagyobb meccseken 150-200 néző is ott állt a pálya mellett. Sőt, volt olyan is a hetvenes években, hogy Ásotthalomra innen három autóval mentek át szurkolni idegenbe" - mutatott rá

Nacsa Árpád

. Hozzátette, a mai napig megmaradt egy 35-50 fős tábor, akik ha esik, ha fúj, buzdítják a Kübekházát a hazai fellépéseken.

kubekhaza_se_1991

A Kübekháza SE 1991-ben. Forrás: kubekhaza.hu

"A kétezres évektől kezdtek el Szegedről, illetve a környező településekről kijárni hozzánk. Persze, a kübekházi futball nekik is a szívügyük, úgyhogy én a magam részéről is csak támogatni tudom az ő szereplésüket. Jó dolog, hogy vannak, mert előfordul, hogy egy-egy meccsen a keret felét sem teszik ki a kübekháziak" - tért át a nehézségekre a technikai vezető. Kifejtette, a faluban kevés a gyerek, így nem is nagyon lehet megoldani a utánpótlás-nevelést helyi szinten. "Van most egy 14 évesekből álló csapatunk, akik a Tiszaszigethez leigazolva játszanak az U16-os korosztályban. 9-10-en mindig kint vannak a tréningeken, szóval látogatják becsületesen az edzéseket" - árulta el a díjazott. A pozitívumokról szólva elmondta, a tervek szerint még az idei évben megújul a kübekházi pálya játéktere. A füvesítés mellett alácsövezés, villanyvilágítás, új kispadok és labdafogó háló egyaránt szerepel az elképzelésben, amelyet a klub a TAO-rendszer adta lehetőségeket kihasználva igyekszik megvalósítani. Ugyancsak megemlítette, hogy a sportegyesület gazdálkodása is stabil alapokon nyugszik. "A település vezetése mindig mellettünk állt, az ő anyagi segítségükkel tartunk ott, ahol most vagyunk. Minden támogatást megkapunk, amire szükségünk van, ebből tudjuk fenntartani magunkat" - fogalmazott Nacsa Árpád. Arra a kérdésre, hogy saját meglátása szerint mennyi munkája van a kübekházi foci elmúlt 25 évében, némi gondolkodás után úgy felelt: "a sok is jó kifejezés, de a nagyon sok is. Viszont nem bántam meg semmit! Ha lehetne még egyszer újrakezdeni, akkor is ugyanezt választanám, legfeljebb ezzel a tapasztalattal a hátam mögött egy-két dolgot másképp csinálnék."

Interjú-sorozatunk korábbi részei az MLSZ Csongrád megyei igazgatóság által Életmű-díjjal kitüntetett szakemberekkel:

-

Családja segítsége is kellett Hegedűs András munkájához

-

Negyvenhét éve irányítja a Tanárképzőt Miskolczi József

-

Zab Sándorék még krémesért hajtottak a pályán gyerekként

-

Hat évtizedes a kapcsolata a futballal Csepregi Istvánnak

-

Tóth István Pipu büszke a csapatára, de szükség esetén “lebaltázza” őket

-

Szegényebb lenne a magyar labdarúgás a kis műhelyek nélkül Gyarmati Mihály szerint

-

Talpai János szerint változnia kell a labdarúgásnak

Negyed évszázada támadt fel a kübekházi futball - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=605725

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.