Kosárlabda: többet is kihozhatott volna a Szedeák a ZTE ellen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak_zte02_gs

Bár 11 pontos vereséget szenvedett a Zalaegerszeg ellen a Naturtex-SZTE-Szedeák, Nikola Lazic együttese ha kevesebb technikai hibával játszik, akár a bravúrt is végrehajthatta volna.

Négy vereséggel a háta mögött fogadta a dobogón álló Zalaegerszeget kedden este a Naturtex-SZTE-Szedeák, amelyben hazai pályán is bemutatkozhatott a múlt héten igazolt irányító, Anthony Tucker.

Ciric és Vette kosaraival 4-2-re a Szedeák vezetett, ezt követően azonban egy 11-0-s rohanást produkált a Zalaegerszeg, így időt is kellett kérnie Nikola Lazicnak. (4-13) Közel hat percig nem dobott pontot a szegedi gárda, így a ZTE szépen csendben, Kinney vezérletével meglépett, a zalaiak irányítója négy triplát szórt be az első tíz perc alatt, kulcsszerepet vállalva a vendégek 13 pontos vezetésében az első játékrészt követően. A második tíz percben jól nyitott a Naturtex, Kiss Zsolt és Tucker hármasa után 8-0-s futásban volt, így gyorsan időt is kért Bencze Tamás. A ZTE-t ekkor Govens húzta, újra tíz fölé tudta tornázni előnyét a csapat, majd a negyed végén Révész Ádám 2+1-es akciója, valamint Ciric trojkája után megint megközelítette ellenfelét a Szedeák, és akár tarthatta is volna a szoros állást a szünetre, de egy eladott labda után végül Govens egy kontrából befejezte a ziccert, így akár hat pont helyett tíz lett közte a nagyszünetben.

A térfélcsere után Kerpel-Fronius nyitott két hárompontos akcióval, a Szedeák nem tudott közelebb lépni ellenfeléhez, amelyben mindig volt egy játékos, aki segített egy kicsit a holtponton – na meg persze az is jól jött a ZTE-nek, hogy a harmadik negyedben közel kilenc percig egyetlen faultot sem fújtak be nekik. Bár többször is vissza tudtak kapaszkodni Kiss Zsolték a meccsbe, de a lélektanilag fontos pillanatokban hibáztak, amit viszont könyörtelenül kihasználtak a zalaiak, az utolsó negyedben pedig több technikai hibát is vétettek a szegediek, így annak ellenére, hogy a meccs képe alapján meglehetett volna az esély egy szorosabb meccsre is, a ZTE sikerét nem veszélyeztette semmi sem a záró tíz percben. Kinney villogott, Pantelic pedig mindkét palánk alatt aktív volt, így hiába tűnt többször úgy, hogy lehet esélye a Szedeáknak, a legfontosabb szituációkban nem tudott pontokat szerezni a szegedi csapat, amely ezzel elszenvedte zsinórban az ötödik vereségét.

Mivel hétvégén a Magyar Kupa nyolcas döntőjét rendezik, így nem lép pályára a Naturtex-SZTE-Szedeák: Nikola Lazic tanítványainak jól jöhet a két hetes szünet, hiszen legközelebb március másodikán, szerdán 19 órától a MAFC vendégei lesznek.

Ami a statisztikát illeti

A mezőnykísérleteket tekintve mind a három-, mind a kétpontosok tekintetében jobban teljesített a ZTE, a vonalról viszont csak kettőt hagyott ki a Szedeák a zalaiak három rontott dobásával szemben. A lepattanócsatát 5-el, 40-35-re nyerte a Zete, míg az eladott labdákat illetően egyaránt 10-10 labdát szórt a két csapat. Külön csatát vívott a lepattanók tekintetében Andrija Ciric és Djordje Pantelic: a két szerb légiós 13-13 labdát tépett le, bár Ciric több, négy támadólepattanót szedett ellenfelénél, ők ketten értek el a mezőnyből dupla-duplát. A Szedeákban Ciric és Anthony Tucker jutott 22-22 pontig, az amerikai irányító négy triplájánál a mezőnyben sem akadt több, Kinney is ennyit szórt, csak a zalai egyes egyel kevesebb kísérletből hozta ezt össze. Ha már Tucker, ezúttal jobban vigyázott a labdára, a Nyíregyháza elleni meccsel ellentétben most csak háromszor adta azt el. A szegediek két másik amerikai légiósa, Clayton Vette és Chip Armelin viszont nem hozott jó meccset: előbbi tíz mezőnykísérletéből csak kettőt váltott kosárra, míg Armelin nyolc dobásából egy sem zárult ponttal, csupán büntetőből talált be, igaz, kiosztott három asszisztot, amivel a kategóriában Tuckerrel holtversenyben a legeredményesebb szegedinek bizonyult. A túloldalon Pantelic és Kinney mellett Govens emelhető ki: 15 pontja mellett szerzett három labdát, és a mezőnyből csak Ciric ellen követtek el több faultot.

Ami a szegediek játékperceit illeti: Andrija Ciric csupán néhány másodpercet pihent, hiszen a negyedik negyed végén kipontozódott, de Anthony Tucker is 38 percet töltött a pályán. Szintén harminc perc fölött játszott Armelin és Molnár András is, Clayton Vette 23, míg Kiss Zsolt 16 percet töltött a parketten, Révész Ádámnak hét, Juhos Leventének öt, Moravcsik Áronnak pedig két perc jutott a mai mérkőzésen.

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 20. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Zalakerámia ZTE KK 65 – 76 (8-21, 21-18, 20-23, 16-14)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 400 néző. Vezette: Farkas Gábor, Szabó Gergő, Söjtöry Tamás (Fekete László)
Szedeák: TUCKER 22/12, Armelin 1, Molnár A. 9, CIRIC 22/6, Vette 5. Csere: Kiss Zs. 3/3, Moravcsik -, Révész 3, Juhos -. Vezetőedző: Nikola Lazic.
ZTE: KINNEY 24/12, Govens 15/3, Kerpel-Fronius 10/3, Mohácsi 6, PANTELIC 12/3. Csere: Gáspár 5/3, Velkey 2, Czinger 2. Vezetőedző: Bencze Tamás.
Kipontozódott: Ciric (40′)

Nikola Lazic: “Új irányító, új center, időnként kaotikus volt a támadójátékunk, viszont jobban védekeztünk, mint a korábbi meccseinken.”

Bencze Tamás: “Sorsdöntőnek bizonyult, hogy amikor tíz pontnyira olvadt az előnyünk, jó védekezésünknek köszönhetően tudtunk újítani.”

no images were found

Online közvetítésünk

VÉGE

IV. negyed 65-76 (8-21, 21-18, 20-23, 16-14)

40′ Ezzel végleg eldőlt, Govens tud bemenni a palánk alá, 65-74. Pantelic még egy óriásit zsákol, 65-76. Ez a vége – bosszantó ez a vereség a Szedeák számára, mert bár nagyon rosszul kezdett Nikola Lazic csapata, a látottak alapján ebben a meccsben akár több is lehetett volna, viszont így tizenegy ponttal nyer a ZTE.

40′Ciricre fújják a faultot, és ez azért nagy baj, mert neki ez az ötödik volt… Nem szeretik most Farkasékat a sportcsarnokban.

39′ De nem élünk vele, Tucker pattanóját Révész sem tudja bedobni. Tucker most végigviszi és nem ront, 65-72 – időt kér a ZTE, még 48 másodperc van a meccsből.

39′ Csak két büntető lesz, végül a vonalon belülről volt a fault. Mindkét büntetőt bedobja Ciric, 63-72. Támadóhiba most a ZTE-nél, ez legutolsó esélynek tűnik.

39′ Pantelic hiába tép le megint egy pattanót, most nála is hibát látnak. Gáspár ráesik Ciricre, ezt most befújják, jöhet három büntető Cirictől – feltéve, ha a videóbíró után is így ítélnek.

38′Govens tempója lejön, majd Tucker sem tudja bedobni középről. A ZTE most már nem sieti el a dolgokat.

no images were found

38′Megint lépéshiba, Vette hiába fejezi be – ennyi technikai hibával nem lehet meccset nyerni.

37′ Gáspár hármasa hosszú a sarokból, majd Armelin tempója is lejön.

37′ Kinney ma megállíthatatlan, megint be tud menni a palánk alá, és be is fejezi, 61-72. Armelinnál a lépéshiba.

36′Molnár András dobhat a vonalról: jó a plusz egy, tízen belül a Szedeák, 61-70.

36′Molnár András hármasa lejön, de pont Tucker kezében landol, akinek így nem volt nehéz feladata közelről, 58-70. Ez most jó védekezés, ráadásul három az egyben mehetünk: Molnár András faulttal együtt fejezi be, 60-70, időt kér a ZTE.

35′ Ez talán jól jellemzi a mai Szedeákot: egy sima lepattanónál nem érti meg egymást Vette és Molnár András, így a szegediekről egy zalai kezében landol a labda… Molnár András aztán visszaszerzi, de hamar el is adja Tucker.

34′Molnár András tempója landol a gyűrűben középről, 56-70.

34′Gáspár állhat a vonalra az előbbi fault után: mindkettő bent, 54-70.

34′Hogy még jobban fájjon, Pantelic a túloldalon beejti közelről, 54-68. CIRIC! Ő is tud blokkolni, Gáspárt takarta be! Más kérdés, hogy a lepattanóból faultot fújnak. Időt kér Nikola Lazic.

no images were found

33′Govens triplája kiperdül, de Pantelic egy óriási blokkot oszt ki Vette-nek!

33′ Mohácsi most nem hibázik közelről, 54-66. Molnár András passza magas vissza Tuckernek, jöhet a ZTE.

32′ Visszajön Pantelic, négy faulttal is beküldi őt Bencze Tamás. Kimarad Gáspár közelije, majd Ciricnél lépéshibát fújnak.

32′ Ciric megint faulttal együtt teszi be, ezúttal Czinger mellett, 53-64. Jó a büntető is, 54-64. Talán egy utolsó hajrá!

31′Szép passz Armelintől Molnár Andrásnak, aki közelről befejezi, 51-62. Kinney ma nehezen tud hibázni, ez a tempó is jó, 51-64.

III. negyed 49-62 (8-21, 21-18, 20-23)

30′ Govens remek cselei után süllyeszti el a tempót, 49-60. Még egy támadása van a Szedeáknak: Kiss Zsolt hármasa viszont nem jó a sarokból. Ciric faultja után Mohácsi dobhat kettőt a vonalról: Mohácsi bedobja mindkettőt, 49-62. Elsőre nem ér bele senki, szóval a ZTE jöhet: Mohácsi viszont nem dobja be a triplát, így 13 ponttal vezet az utolsó negyed előtt a ZTE.

30′ Armelint betakarja Pantelic, de az alapvonalról jöhet a Szedeák: Ciric is kiharcol egy faultot, ráadásul befejezi az akciót, így egy hárompontos támadás lehet ez, ráadásul Pantelic begyűjti a negyedik hibáját. Ciric bedobja a büntetőt, tízen belül a Szedeák, 49-58.

29′Velkey tempója jó, 43-58. Tucker válaszol egy triplával, 46-58.

no images were found

28′ Kerpel-Fronius ezt most csúnyán elrontja a sarokból, tiszta dobóhelyzetet lép el. Armelin indul el a sarokból – megszületik az első zalai fault a negyedben. Armelin dobhat két büntetőt: az első kimarad, a második már a helyén, 43-56.

28′ Kiss Zsolt a sarokból engedi el a hármast, de nem jó, viszont Ciric leszedi a pattanót. Vette küzd meg egy labdáért, de elveszti a párharcot – azért megjegyeznénk, ebben a negyedben még nem fújtak faultot a ZTE-nél, jól védekeznek, de azért ennyire nem.. Jön Juhos a Szedeákba.

27′Megint az oldalról való befutás után kerül bajba védekezésben a Szedeák, most Pantelic dobhat kettőt a vonalról: csak az első jó, 42-56.

26′ Vette fordul be szépen emberéről, és fejezi be a körtéből, 39-53. Kinney továbbra is száguld, megint simán megvert lábbal mindenkit, 39-55. Ciric szór be egy pazar hármast, 42-55.

25′Tucker tempója hullik be, 37-51. Pantelic zsákol egyet egykézzel, 37-53.

25′ Ciricet blokkolják, majd Kinney megy végig a labdával és befejezi a ziccert – 35-51-nél kér időt Nikola Lazic. Nem rossz ez a Zalaegerszeg, de abban a kritikus pillanatokban azért a játékvezetők segítségét is megkapja.

24′ Ciric most szépen indult meg a palánk felé, be is fejezi, 35-47. Govens az utolsó másodpercben harcol ki egy faultot, megint Vette-nél a hiba, Govens állhat a vonalra: mindkettő jó, 35-49.

no images were found

24′Mohácsinál fújhattak volna támadót, e helyett Vette-re fújnak egy faultot – erre nincs rászorulva a ZTE, ez fix. Pantelic tép le egy pattanót Vette mellett, majd be is dobja, 33-47.

23′ Mohácsi is elengedi kintről, de ez sem jó, sőt, Armelin hármasa sem, majd Vette másodjára már nem rontja el a közelit, 33-45.

22′Tucker tempója beszédül az utolsó pillanatban, 31-45. Megint Kerpel-Fronius, de most kiperdül a dobása, majd Molnár András triplája jön le, de Vette-é a lepattanó. Tucker trojkája sincs bent.

21′ Vette elrontja a harmadik tripláját is középről, Kerpel-Fronius viszont nem ront kintről, 29-45.

21′A harmadik negyed első akciója végén Kerpel-Fronius fut be megint a sarokból, be is ejti, ráadásul még egy faultot is fújnak: jó a büntető is, 29-42.

II. negyed 29-39 (8-21, 21-18)

20′ Gáspár visszadobja Tucker hármasát, 29-37. Még húsz másodperc, négy másodperc különbség van a két óra között. Eladjuk a labdát, Govens pedig befejezi a ziccert – ezért hatalmas kár, mert visszajött hat pontra is a Szedeák, ezzel az utolsó akcióval azonban tízzel vezet a nagyszünetben a ZTE, 29-39.

19′ Czinger dobhat két büntetőt: most mindkettő bent van tőle, 26-34. TUCKER! Egy újabb tripla tőle, 29-34.

19′Kinney oldja meg egyedül, egyelőre vele nehezen bírunk, 24-32. Ez gyönyörű volt Révésztől, aki a háta mögött passzolt Cirichez a palánk alatt, Ciric pedig befejezte közelről, 26-32.

18′ Egy homály Czingertől, amit Ciric duplán megbüntet egy remek hármassal: 24-30, visszajön a meccsbe a Szedeák, időt is kérnek a zalaiak.

no images were found

18′Kilép a labdával Gáspár oldalt, ezt most talán megköszönhetjük, jól felépített akció volt a ZTE-től. Tucker találja meg Révészt, aki faulttal együtt dobja be a közelit, 20-30. Ráadásul Pantelicnél megint a hiba, ez neki a harmadik. Révész bedobja a plusz egyet is, 21-30.

17′ Kinney hármasa sincs bent, Ciric szed egy újabb lepattanót, ez már a kilencedik neki. Armelin szépen megy be két ember között, de nem tudja befejezni a palánk alól.

16′ Gáspár hármasa nem jó a sarokból, Ciric és Armelin is majdnem elveszti, de végül az előbbi dobja rá kintről, viszont rövid ez a trojka is.

16′ Érkezik a Szedeákba Révész Kiss Zsolt helyett, és jön vissza Tucker is. Az irányító jó tempója után 18-30.

15′ Armelin tisztán dobhat a sarokból egy hármast, de nem tudja bedobni. Kerpel-Fronius fut be a sarokból, üresen marad, nincs nehéz dolga, 16-30 – időt kér Nikola Lazic.

14′ Visszajön Kinney, és be is tud menni középen, 16-28. Moravcsikot faultolják, majd ő próbálná meg bevinni, de rövid az ejtése. Govens hármasa most kiperdül.

14′ Most Govens a ZTE nyerőembere, az ő trojkája is a gyűrűben landol, 16-26. Kimarad Ciric tempója a túloldalon.

no images were found

13′ Govens a betörése utáni floatere jó, de Tucker nem tud rá válaszolni ziccerből, ezért nagyon nagy kár.. 16-23. Tuckert le is cseréli Nikola Lazic.

12′Most jól védekeztünk, Kerpel-Fronius a sarokból nagyon szorított helyzetből kellett, hogy dobjon. Na talán ez elindítja a Szedeákot, Tucker is beszór egy hármast, 16-21!

12′Kiss Zsolt dob egy nagyon fontos hármast, 13-21 – rögtön időt is kér Bencze Tamás, 5-0-al nyit a Szedeák.

11′ A sarokból engedi el Kinney, de rövid, Armelin triplája pedig kiperdül, de Ciricé a támadópattanó, amit be is ejt, 10-21.

11′Ciric passza nem jut el a sarokba Molnár Andráshoz, majd Armelin betörése után nem tudja befejezni az akciót.

I. negyed 8-21

10′ Így nehéz lesz, Kinney négy kísérletből a negyedik hármasát dobja be, 8-21. Tucker középtávolija lejön, majd egy fault Vette-nél, így dobhat a vonalról a ZTE-is. Czinger azonban kihagyja mindkettőt, még bő 10 másodperc: Ciric elengedi az utolsó pillanatban, de alig ér gyűrűt – egy negyed alatt csupán nyolc pontot szerzett a Szedeák.

10′ Vette dobhat két büntetőt az iménti eset után: az első jó, a második viszont kimarad, 8-18.

9′Pantelic osztja ki Velkeynek a sarokba, de nem jó a hármasa. Pantelicnél a támadófault, le is kapja őt Bencze Tamás, jön a helyére Czinger.

no images were found

8′Kinney viszont beemeli a harmadik tripláját az utolsó másodpercben, 7-18. Ciric is elengedi kintről, de ez nem jó.

8′Ciric dudaszóban elengedett triplája lejön, de miénk a lepattanó, majd Vette töri meg a kosárcsendet, 7-15.

7′Vette fordul meg a körtében, de ez is kimarad tőle. Govens passzol vissza Kinneynek, aki közelről ejti be, 4-15.

7′Kinney beemel egy újabb hármast, 4-13. Időt kér Nikola Lazic, 11-0-s rohanásban most a ZTE, 4-2-ről lett 4-13.

6′Tucker trojkája sincs bent, de Kinney tempója sem ül. Ciric ellen a fault, majd ő próbálja meg közelről, de rövid, a lepattanó megvan, de rossz a passza.

5′Govens beleáll a tempóba, de nem jó, viszont visszaszerzi a labdát Tuckertől. Mohácsi a sarokból rontja el a triplát, de faultot fújnak a sporik. Ez most jó védekezés Vette-től.

5′ Nikola Lazicot kell nyugtatgatni, vendég faultot reklamál a Szedeák mestere. Tucker hármasa kiszédül, de megvan a lepattanó. Pantelic begyűjti a második hibáját, ez mondjuk nem baj. Vette második hármasa is kimarad.

4′Armelin labdát veszít, majd a sporik oda is adják a ZTE-nek. Mohácsi triplája kimarad középről, majd Cirictől majdnem elveszik a labdát, így is az alapvonalról jöhet a Szedeák.

no images were found

3′Mohácsi most könnyedén juthatott el a palánkig, ezt nem hibázza el, 4-7. Pantelic magas ívű triplája is behullik, 4-10.

3′Kimarad most Kinney ziccere a betörése után, majd Tuckert faultolják. Vette-nek kell beleállni egy triplába a támadóidő végén, de kiperdül.

2′ Armelin találja meg a palánk alatt üresen maradt Vettet, aki befejezi, 4-2. Jön a válasz Kinneytől egy jó hármassal, 4-5.

1′Ciric is pontos a palánk alól, 2-2. Kinney visszalép a triplavonalon túlra, de rövid a dobása.

1′ Rögtön egy jó védekezéssel nyitunk, de maradhat a labda a ZTE-nél, majd Mohácsi betörése után ejti be a ziccert, 0-2.

1′ A feldobást a ZTE nyerte.

17:44 – Az U20-asok mérkőzésén szegedi győzelem született: a Szedeák 89-71-re, többek között Révész Ádám 22 pontjának és 11 lepattanójának köszönhetően legyőzte a zalaiakat.

17.34 – Köszöntjük olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból, már javában melegítenek a csapatok a hamarosan kezdődő mérkőzésre. A Szedeák keretét illetően nincs változás, ugyanazzal a csapattal szállnak ma harcba a szegediek, mint amivel Nyíregyházán – tekintve az idei sérüléshullámot, ami a csapatot egész idényben sújtotta, talán ez is egy pozitívumnak fogható fel.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Este hattól a Zetét látja vendégül a Szedeák – a meccset ÉLŐben fogjuk közvetíteni ITT: http://szegedma.hu/?p=609946

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 15.

Előző sztori

Öngyilkosságtól mentettek meg egy fiatalt Szegeden

Következő sztori

Idén is szerepelnek a külhoni magyar nyelvű képzések a felvételi tájékoztatóban