Közélet

Kezdődik a farmosi békamentés

Kezdődik a farmosi békamentés

2016. február 19., péntek
Kezdődik a farmosi békamentés

A terepmunkákkal és a kerítésállítással szombaton elindul az idei békamentés a Pest megyei Farmoson. Az akcióhoz évente több ezren csatlakoznak.

Bitter Zsuzsanna

, a Jane Goodall Intézet alelnöke az MTI-nek elmondta: az intézet a békamentést végző Duna-Ipoly Nemzeti Park munkáját segíti. A kerítést a korábbiakhoz képest egy héttel hamarabb állítják fel, amit az időjárás indokol - magyarázta Bitter Zsuzsanna. Ha ugyanis egymást követő 5-6 napon át nem fagy éjszaka, megindulnak a békák. A másfél hónapon át tartó békamentéshez a gyerekek hét közben iskolai szervezésben csatlakoznak, hétvégeken pedig a családok kapcsolódnak be a programba. Az április 19-i Békamentő, gólyaváró családi nap résztvevőivel együtt mintegy kétezer résztvevőt várnak a szervezők. Az utóbbi eseményről, amelyet tavaly rendeztek meg először, Bitter Zsuzsanna elmondta, hogy szeretnék összekapcsolni a békamentés és a madárvédelem gondolatát. Az intézet munkatársa hozzátette, hogy 99 százalékban barna ásóbékákat mentenek meg, de egyes években az átlaghoz képest sokkal több a dunai tarajos gőte vagy a vöröshasú unka. A megmentett békák száma függ az időjárástól: volt olyan csapadékos év, amikor 60 ezer, de volt, amikor csak néhány ezer volt ez a szám, az átlag azonban a 20-30 ezer béka egy szezonban. A mentés helyszíne a 311-es főút, ez az út választja el ugyanis a békák telelő és szaporodó helyét egymástól, és az útnak van egy másfél-két kilométeres kritikus szakasza, ahol nagy mennyiségben kelnek át az állatok. Tavasz elején itt állítják fel azt a - lényegében megszakítás nélküli - térdig érő fóliakerítést, amely mellett 70 darab vödröt ásnak a földbe. Ezekbe esnek bele hajnalban a békák, amelyeket reggelente összegyűjtenek, hogy az úton és a vasúti síneken átszállítva szabadon engedjék őket a szaporodáshoz megfelelő mocsárnál. A kerítést másfél hónap múlva lebontják, hiszen nem lehet gátolni más állatok vonulását - fűzte hozzá Bitter Zsuzsanna. A szombati kerítésállításhoz a résztvevők a farmosi vasútállomáson találkoznak, a mentésről és a csatlakozás lehetőségeiről a Farmosi békamentők csoport közösségi oldalán lehet bővebben olvasni, a Jane Goodall Intézet honlapján pedig a környezeti neveléshez kapcsolódó önkéntes munkáról lehet tájékozódni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.