Közélet

Együttműködési megállapodást kötött a Csillag börtön és a Gál Ferenc Főiskola

Együttműködési megállapodást kötött a Csillag börtön és a Gál Ferenc Főiskola

2016. február 18., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött a Csillag börtön és a Gál Ferenc Főiskola
egyuttmukodesi_megallapodas004kf

A reintegrációért kötött megállapodás értelmében abban segítik az elítélteket, hogy szabadulásuk után minél könnyebben visszataláljanak a hétköznapokba. Évek óta zajló projektet erősített meg a a Szegedi Fegyház és Börtön a Gál Ferenc Főiskolával.

Évről évre egyre szorosabbra fonódik a Gál Ferenc Főiskola és a Szegedi Fegyház és Börtön kapcsolata, a Csillag állandó helyszíne a teológus hallgatók papi szemináriumainak, és az elítéltek egyházi rendezvényein is rendszeresen részt vesznek a diákok. A két intézmény tartja magát az évekkel ezelőtt kötött együttműködési megállapodáshoz, mely szerint a főiskola az oktatás, a képzés, és a szakképzés területén segíti a jövőben az elítéltek reintegrációját. Ezt a megállapodást kötötte újra csütörtökön

Tikász Sándor

dandártábornok, intézetparancsnok és

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyés püspök, valamint

Kozma Gábor

rektor. Fontos az állami rendszer belső ismerete a hittanár szakos és a karitász területén tanuló hallhatónak, ahogy az is, hogy nehéz élethelyzetben, odafigyelésre szoruló emberekkel találkozzanak - folytatta Kozma Gábor, aki ebben az értelemben különleges gyakorlati terepnek nevezte a szegedi börtönt. Az együttműködési megállapodás szerinte jó keretet termet annak is, hogyan készüljenek fel hivatásukra a hitéleti szakon tanuló hallgatók, hiszen gyakorlati idejük alatt a börtönben dolgozó szakemberek segítenek nekik összeállítani például a szakmai programokat, a foglalkozások menetét. A jól működő kapcsolat alkalmat adott arra, hogy az együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között meghosszabbítsuk - folytatta Tikász Sándor még az aláírási ceremónia előtt. A reintegrációért kötött megállapodás értelmében abban segítik az elítélteket, hogy szabadulásuk után minél könnyebben visszataláljanak a hétköznapokba. A dandártábornoktól megtudtuk, többek között asztalos és pék szakmák elsajátításában, a szükséges vizsgák megszerzésében segítik a fogvatartottakat. A szegedi börtön és a Gál Ferenc Főiskola közötti együttműködési megállapodással kapcsolatban Kiss-Rigó László megjegyezte, a program nemcsak a két intézmény, de az egész társadalom javát szolgálja. Az 1672 fogvatartott közül a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek - 26 ember - kivételével mindenki részt vehet az intézet által biztosított képzéseken. Jelenleg 150-en általános iskolai, 120-an középiskolai, 40-en főiskolai képzésen vesznek részt, illetve csaknem 300 elítélt szerez a börtön falai között szakképesítést.

Az 1672 fogvatartott közül a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek kivételével mindenki részt vehet az intézet által biztosított képzéseken.http://szegedma.hu/?p=610595 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.