Közélet

Gyermekbántalmazásokat vizsgáló munkacsoportot alakítottak az Emmiben

Gyermekbántalmazásokat vizsgáló munkacsoportot alakítottak az Emmiben

2016. február 25., csütörtök
Gyermekbántalmazásokat vizsgáló munkacsoportot alakítottak az Emmiben

Gyermekeink biztonságáért elnevezéssel munkacsoportot alakítottak csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi); a testület azt vizsgálja, hogy a jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak megfelelően jártak-e el a gyermekbántalmazási és -elhanyagolási ügyekben, a megelőzésben, valamint a gyermekek veszélyeztetettségének megszüntetésében.

A szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság csütörtökön az MTI-vel azt is közölte, hogy a munkacsoportjának tagjai közé tartozik mások mellett az alapvető jogok biztosa, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész, az országos rendőrfőkapitány és több minisztérium képviselője. A munkacsoport már lezárt eseteket vizsgál, és az elemzés eredményeit nyilvánosságra hozza. Hangsúlyozták, a kormány elkötelezett abban, hogy megerősítse a gyermekvédelmi jelzőrendszert.

Czibere Károly

államtitkár korábban arról beszélt, a jelzés elmulasztása legalább olyan bántalmazás, mint más típusú gyermekbántalmazás. Közölték, az alakuló ülésén olyan konkrét ügyeket mutattak be, amelyek nagy vihart kavartak az elmúlt években, a társadalom egészét megrázták. Ilyen eset volt, amikor Szigetszentmiklóson a szülők súlyosan elhanyagolták gyermekeiket, vagy amikor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kislétán a szülők embertelen körülmények között bezárva tartottak egy 11 éves gyermeket. Azt írták: az Emmi minden esetben figyelembe vette az alapvető jogok biztosának ajánlásait, és megtette a szükséges intézkedéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.