Írjon nekünk

Gazdaság

Elfogadták Algyő költségvetését, az iskoláról vitatkoztak, és új ügyvezetője lett a Gyeviturnak + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kozgyules_algyo30_gs

Felháborította a szülőket, hogy a második igazgatói pályázat is eredménytelen lett, szeretnék végre tudni, mi lesz a sorsuk – fogalmazták meg aggodalmaikat az iskola szülői munkaközösségének tagjai a képviselő-testület ülésén, amelyen egyedüliként Algyő volt polgármestere, Herczeg József nem szavazta meg a nagyközség költségvetését, amelyet több ponton módosítottak. Nem épül körforgalom, kevesebb jut dologi kiadásokra, de döntöttek egy 1956-os emlékhely kialakításáról és támogatják a mezővári óvoda építését is. A Gyevitur Kft. vezetői pályázatait is elbírálták, a négy jelentkező közül Havass Balázs kapott bizalmat a közgyűlési többségtől, aki egyébként elődjénél jóval magasabb fizetésért látja majd el az ügyvezetői teendőket.

Felháborította a szülőket, hogy az algyői iskola másodjára kiírt vezetői pályázatán sem született döntés – számolt be a Fehér Ignác Általános iskola szülői munkaközösségének a tagja a közgyűlésen napirend előtti felszólalásában. Mint elhangzott, az, hogy a minisztérium most sem támogatta egyik pályázatot sem, már kihat a gyerekekre is. Jelenleg mintegy 400-an járnak az intézménybe, jó híre is volt az iskolának, de már több szülő jelezte, hogy elviszi gyermekükét máshová a kialakult helyzet miatt. A szülői munkaközösség azt kérte a képviselő-testülettől, hogy törvényes kereteiken belül, akár a munkaközösség bevonásával próbáljanak meg valamit azért tenni, hogy legyen intézményvezetője a Fehér Ignácnak. A szülők megfogalmaztak egy kérdést is, arra kíváncsiak, mi az oka annak, hogy nem született döntés annak ellenére, hogy három érvényes pályázat is volt. Hangsúlyozták, nem szeretnének vitát generálni, egyszerűen arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy áldatlan állapotok alakultak ki, és azt szeretnék tudni a szülők és gyerekek egyaránt, hogy mi lesz a sorsuk.

A jogi bizottság fideszes elnöke, Gonda János – akinek a felesége is a pályázók között volt – ügyrendi hozzászólásra jelentkezett, s felhívta a figyelmet arra, hogy az szmsz szerint nem lehet vitát nyitni erről a kérdésről, legfeljebb egy későbbi napirendi pontnál lehet tárgyalni azt.

kozgyules_algyo19_gs

Mint ismeretes, második körben hárman pályáztak a Fehér Ignác Általános Iskola igazgatói posztjára, közülük Horváthné Kunstár Andreát támogatták a legtöbben az előzetes véleményformálásra jogosultak közül 27 vokssal. 26 támogató szavazatot tudhatott maga mellett Talla Szilvia, míg Gondáné Pál Ildikót mindössze ketten szerették volna intézményvezetőnek. Neki egyébként jelenleg még nincs is meg a pedagógus szakvizsgája, ami viszont szükséges a poszt betöltéséhez. A döntés az Emberi Erőforrások Minisztériumáé (EMMI), ám egyik pályázatot sem támogatta a szaktárca.

„Méltatlan ez a helyzet Algyőhöz és az iskolához is. Úgy gondolom, hogy ezt a helyzetet mindenféleképpen fel kell oldani a lehető leghamarabb. Fontos, hogy új vezetője legyen az intézménynek, méghozzá olyan, aki szakmailag megfelelő” – mondta el Molnár Áron. A polgármestertől megtudtuk, a szülői munkaközösség kereste fel a hivatalt e-mailben néhány nappal a testületi ülés előtt, melyben kérték, hogy a képviselőknek beszámolhassanak véleményükről, és kérdést tegyenek fel. Hozzátette, az iskolai alapítványi bálján is bejelentette, hogy bárki, aki lépni szeretne ebben az ügyben, azt támogatni fogja. A polgármester reméli, hogy a következő tanévet szeptemberben egy szakmailag felkészült, új igazgatóval kezdheti meg az intézmény.

kozgyules_algyo12_gs

„Mindenki nagyon jól tudja, hogy az iskolaigazgató választásában nem illetékes a képviselő-testület. Ha a képviselők bármiben dönthetnének, akkor érthető lenne, hogy a szülői munkaközösség elmondja a kéréseit, vagy elvárásokat támaszt irányunkba. Úgy érzem részben hisztériakeltésről van szó, melynek generálója sajnos épp a polgármester. Ez talán nem okos dolog részéről, sokkal nyugodtabban kellene kezelnie az ügyet” – fogalmazott Pongrácz Tamás. Emlékeztetett, hogy korábbi testületi üléseken már szó volt erről több alkalommal is, és felhatalmazást is kapott Molnár Áron polgármester, hogy gyűjtse össze a szakmai szervezetek állásfoglalását – így a szülői munkaközösségét is – az ügyben, és ezt továbbítsa a KLIK-hez, ahonnan a döntéshozókhoz is eljut. Pongrácz hozzátette, az intézmény igazgatójának a személye nem feltétlenül hat ki az osztályteremben ülő diákok mindennapjaira, ezzel együtt reméli, hogy hamarosan lesz kinevezett igazgatója a Fehér Ignác Általános Iskolának.

Lefaragták a dologi kiadásokat és új alapokat hoztak létre

Másfél milliárd forint Algyő költségvetésének bevételi főösszege, ami a tavalyról maradt 1,8 milliárddal együttesen 3,3 milliárdos kiadási főösszeget tartalmaz. Már korábban deklarálták, hogy új helyi adót nem vetnek ki, és a jelenlegiek mértékét sem emelik. A költségvetés-tervezet azt is tartalmazta, hogy – bár törvényileg engedélyezett – bölcsődei térítési díj bevezetését sem támogatja a képviselő-testület. Igaz, a testület előző ülésén is foglalkozott a büdzsével, s akkor alig érkezett Molnár Áron polgármester előterjesztéséhez módosító indítvány, a február 18-ai testületi ülésre mindhárom bizottság és képviselők is átformálták valamelyest a tervezetet.

„Fontos döntés volt, hogy elfogadtuk a költségvetést, melynek mind a bevételi, mind a kiadási oldala megalapozott. A módosítások összességében nem befolyásolják azt, hogy akár a fejlesztések vagy a működés tekintetében azokat a terveket meg tudjuk valósítani, amelyeket terveztük” – értékelte a közgyűlést Molnár Áron. A polgármester az átcsoportosításokkal kapcsolatban elmondta, nem tartja szerencsésnek az általános céltartalék olyan nagy mértékű felduzzasztását, mint amit a többség megszavazott. „Egy pályázatnál célszerű, ha fel tudunk mutatni egy olyan külön sort, amelyből az önerőt tudjuk fedezni, és nem egy egyszerű céltartalékra hivatkozunk. Az erre vonatkozó módosítóknak nem igazán látom a lényegét, talán ugyanaz lehet a háttérben, mint a médiaalap esetében, hogy folyamatosan csorbítani próbálják a jogköreimet, olyan mintha egy árnyékkormány kialakítása zajlana. Ráadásul a végén nekem kell aláírnom a bizottsági döntést, így a felelősséget is én vállalom. Ebből még lesznek konfliktusok, mert biztosan lesznek olyan döntések, amelyekért nem fogom vállalni a felelősséget” – fogalmazott.

A Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság a költségvetés-tervezethez szinte pontról pontra ugyanazokat a módosító indítványokat nyújtotta be, mint a Gonda János vezette Jogi, Ügyrendi és Humán Bizottság. Ezek között szerepelt például az új termálkút fúrására vonatkozó mintegy 59 milliós tétel áthelyezése a céltartalékba, és ugyanide a Csongrád megyei TOP-os fejlesztési pályázatok önerő alapjára elkülönített 160 millió átmozgatása is. A dologi kiadások lefaragása 25-ről 20 millióra, egy médialap létrehozása 10 milliós keretösszeggel, amely tulajdonképpen a településsel kapcsolatos hírek és hirdetések média megjelenésére szánt forrás, s amelynek az elosztásáról a pénzügyi bizottság dönt. Ezeket a kilencfős testület 5 tagja, Gonda János, Herczeg József, Kassné Bakó Ildikó Ilona, Roczkó András és Pongrácz Tamás megszavazta. Egyhangú döntés született arról a módosítóról, amely a sárga iskolára vonatkozó 25 milliós költségvetési sort érintette, ezt az összeget ugyanis egy 56-os emlékhely kialakítására fogják fordítani.

kozgyules_algyo31_gs

Arra a kérdésünkre, hogy miért javasolták az általános céltartalékba átcsoportosítani az egyes feladatokra elkülönített összegeket, Pongrácz Tamás elmondta, bizonyos felcímkézett tételeknél, például a pályázati forrásból tervezett beruházások esetében nem látható jelenleg azok megvalósítása és pontos költségvonzata, vagyis becslésekről van szó. „Ha megfelelő információ birtokában leszünk, akkor bármikor lehet a költségvetést módosítani, vagyis ez a tartalék továbbra is rendelkezésünkre áll, csak nincs felcímkézve” – magyarázta. Szerinte ez nem fog hátráltatni semmilyen fejlesztést a településen, hiszen bármelyik testületi ülésen egy egyszerű rendeletmódosítással a megfelelő helyre csoportosítható át a szükséges összeg.

A Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság módosítóiban is voltak az előző kettővel egyező elemek, például az 56-os emlékmű megvalósítása, Herczeg József azzal egészítette ezt ki, hogy a hatvanadik évforduló révén idén október 23-áig el kell készülnie az emlékműnek. A javaslatok között szerepelt az is, hogy a Bácska utcára szánt 55 milliós tételből a Levendula hotelnél érdemesebb utat és parkolót létrehozni, valamint a közvilágítást kiépíteni. Igaz, januárban arról döntött a testület, hogy a Búvár utcánál egy mini körforgalmat alakítanak ki, a településfejlesztési bizottság elnöke szerint elegendő két STOP-tábla kihelyezése, és ha ez megtörténik, utána érdemes vizsgálni, hogy szükség van-e körforgalomra. Gubacsi Enikő alpolgármester hiába hivatkozott az érintett kereszteződésben a reggeli torlódásokra és balesetveszélyre, hiszen sok gyermek kerékpárral jár iskolába, a testületből öten a táblakihelyezést támogatták végül.

A módosítók sorában volt egyhangúlag támogatott felvetés is, a fideszes Gonda János a kárpátaljai mezővári óvoda újjáépítésére javasolt 1 millió forintot eljuttatni. Mint elmondta, egy önkormányzat nemcsak az adott településen élőkért, hanem határon túli nemzettársakért is felelősséggel tartozik. Emlékeztetett, hogy több település is hozzájárult már az új óvoda megépítéséhez, ami azért is kiemelkedően fontos, mert egy településen a megtartó erő az óvoda és az iskola. Ezen felül 1 milliós keretösszeggel ifjúsági alap létrehozására tett javaslatot, amit elfogadott a testület. Torma Tiborné R. Nagy Mária javaslatát támogatták, így 2 millió forintos alap lesz idén a gyermektáboroztatásra. Mint elmondta, tavaly 1,6 milliós keret volt, de nem használták fel a forrást teljes egészében, részben azért, mert későn írták ki az erre vonatkozó pályázatot.

A testület a beérkezett módosítókról költségvetési soronként szavazott. A dél-nyugati lakópark kialakítását szolgáló céltartalékot a településfejlesztési bizottság elnökének, Herczeg Józsefnek a javaslatára 200-ról 210 millióra növelték, ugyanott földfeltöltésre is költenek több mint 34 milliót. A pénzügyi bizottság által felügyelt médialapot is létrehozták 10 milliós keretösszeggel 5 támogatószavazattal, mellyel kapcsolatban Gubacsi Enikő alpolgármester megjegyezte, az alappal egyetért, a pénzügyi bizottsági hatáskörrel viszont nem, s nem érti, miért kell a 21. században cenzúrát bevezetni.

Új ügyvezető a Gyevitur élén és horgásztó vételről is tárgyaltak

Két horgásztavat, egy kivett besorolású területet és egy horgásztanyát ajánlottak megvásárlásra az önkormányzatnak 42 millió forintért. Értékbecslés is készült, amely valamivel több mint 34 milliót tartalmazott. A bizottságok azt javasolták, hogy a polgármester folytasson tárgyalásokat a tulajdonossal, s tegyen egy a település számára kedvezőbb árajánlatot. Pongrácz Tamás módosítót nyújtott be, mely konkrét ellenajánlatot tartalmaz helyrajzi számonként, s aminek a végösszege 37,8 millió. Azt javasolta, hogy ezzel a vételi ajánlattal keresse meg a polgármester írásban a tulajdonost 5 munkanapon belül, és amennyiben elfogadja az ajánlatot, akkor tíz napon belül kössék meg a szerződést. Roczkó András azt javasolta a napirend kapcsán, hogy kizárólag algyői civil szervezet részéra adják át a halászati jogot, amit meg is tesznek, ha nem ütközik jogszabályba.

Zárt ülésen hallgatták meg a Gyevitur Algyői Vendégház és Turisztikai Kft. élére pályázó négy személyt, akik közül a többség Havass Balázst támogatta. „Hamar megszületett a döntés, felesleges is volt a meghallgatási procedúra, hiszen a Fidesz-frakció kiegészülve a volt polgármesterrel már úgyis előre elhatározta, kit támogat. Bennem az ébresztett kételyeket, hogy egy olyan bért állapítottak meg az igazgatónak, ami nincs összhangban az előző ügyvezető bérével. Ezt nem tartottam indokoltnak, ráadásul turisztikai és vendéglátós tapasztalattal sem rendelkezik az új vezető” – értékelte a döntést a polgármester. Emlékeztetett, eddig a jobboldalon ülő képviselők azért nem támogattak semmilyen előterjesztést a Gyeviturral kapcsolatban, mert veszteségesen működő társaságról van szó, most pedig megszavaztak egy jelentős béremelést is, hiszen a korábbi vezető havi bruttó 340 ezret kapott, míg Havass Balázsnak 450 ezer forint jár.

A betelepítési kvóta ellen is állást foglaltak

Egyhangúlag támogatta a testület a fideszes Pongrácz Tamás sürgősségi indítványát, ami a kötelező betelepítési kvóta elleni állásfoglalás elfogadását tartalmazta. A napirendre vétel körül voltak ugyan viták, ugyanis a képviselőnek múlt hét csütörtökig kellett volna azt benyújtania, és az is elhangzott, hogy a szövegezés nem pontos, nincsenek benne például hivatkozások sem, de az állásfoglalás indokoltságát egyik képviselő sem vitatta. Herczeg József úgy értékelte, a határidő túllépése ellenére indokolt a napirendre vétel, hiszen tudható, ismételten egyre többen érkeznek Magyarországra a drótkerítés megrongálásával, és ahogy beköszönt a jó idő szerinte még többen érkeznek majd.

kozgyules_algyo14_gs

A SZEGEDma.hu-nak Pongrácz Tamás elmondta Algyőn kiemelt ügyként kell kezelni a migránskérdést, hiszen a nagyfai tábor miatt közvetlenül is érintett a település. „Ha a nyomás fokozódása miatt problémák adódnak Algyőn, meg kell fontolnia a testületnek, hogy segítséget kérjen a kormánytól. Egyszerűen el kell, hogy vigyék a menekülteket Nagyfáról! Algyőnek ezért fontos ez a kérdés. Érthetetlen, hogy az alpolgármester asszony jogtechnikai ügyekre hivatkozva próbálta akadályozni a napirendre vételt” – közölte. Hozzátette, Algyőn több mint 700-an írták alá a betelepítési kvóta elleni petíciót, ami szintén mutatja, hogy a lakosságot is foglalkoztatja ez a kérdés.

Az algyői képviselő-testület február 18-i üléséről készült felvételt ITT tekintheti meg.

Egy ellenszavazattal fogadták el Algyő idei költségvetését a közgyűlésen, ahol a többség új fürdőigazgatót is választott.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=610754

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 18.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Hírzóna

A gazdaságvédelem költségvetése lesz a jövő évi büdzsé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a tervezetet a parlamentben.

Tovább olvasom

Hírzóna

Segítenek a rászoruló családokon Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két támogatási formát dolgoz ki az önkormányzat.

Tovább olvasom

Közlekedés

Útfelújítás zajlik Csanádpalotán és Pitvaroson

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

22 kilométeren újulhat meg az út Mezőhegyestől az M43-as autópályáig.

Tovább olvasom

Aktuál