B. Nagy László: Adócsökkentés és otthonteremtés – középpontban a családok

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

b_nagy_laszlo_sajtotajekoztato_01

A szegedi képviselő úgy fogalmazott: a kormány eltökélt szándéka, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban juthasson otthonhoz, hiszen az otthonteremtés nemzeti ügy.

Idén januárban számos olyan intézkedés lépett életbe, amelyek jelentősen segítik a
magyar, így a szegedi családok mindennapi életét is – mondta el B. Nagy László, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki szerint 2016 mindenekelőtt az adócsökkentés éve lesz, mert jelentősen mérséklődnek a személyijövedelemadó-terhek és bővülnek a családi adókedvezmények. Emellett elindul a kormány új otthonteremtési programja, emelkednek a bérek, és új lendületet kap a bürokráciacsökkentés. „Olyan intézkedések ezek, amelyeknek köszönhetően minden magyar ember tehet egy lépést előre a saját életében, és amelyek azt bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek” – fogalmazott a politikus.

A honatya a legfontosabb intézkedésekről külön-külön is szólt. Az adócsökkentés célja – mutatott rá –, hogy minél több pénz maradjon a magyar családok zsebében. Kiemelte, hogy a személyi jövedelemadó mértéke január 1-jétől tovább csökkent, 15 százalékra, a házi sertéshús mint alapvető élelmiszer áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődött, és ugyanekkora mértékű a csökkenés az új lakóingatlanok áfája esetében is. Ezeken kívül 10 ezer forintról 12 ezer 500 forintra nőtt a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye, ráadásul – mutatott rá – bővült a gyed extra is, ennek révén már a gyerek hat hónapos kora után visszatérhet a szülő a munkába, miközben nem esik el a családtámogatásoktól.

Az otthonteremtés segítésének jegyében az Orbán-kormány arról döntött, hogy az egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) 2016. január 1-jétől kedvezőbb feltételekkel igényelhető. „Ahogy arról már sokat lehetett a sajtóban hallani, a három- vagy többgyermekesek 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, emellett még 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek. A használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10 százalékkal emelkedett, ráadásul a kedvezményrendszert azzal is bővítette a kabinet, hogy eltörölte a támogatható ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres felső mérethatárt. Fontos azonban tudni, hogy egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik majd a támogatást, akkor is, ha van másik ingatlanjuk, ráadásul a 30 millió forintnál értékesebb otthonokra is igénybe vehető lesz a 10 milliós államilag támogatott hitel” – sorolta. Hozzátette: az új otthonteremtési program elindítását az tette lehetővé, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon áll, növekszik, a költségvetési hiány alacsony, az államadósság pedig csökken. A cél az, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban juthasson otthonhoz, hiszen az otthonteremtés – akárcsak a családtámogatások – nemzeti ügy, e nélkül a polgári berendezkedés sem lehet teljes.

B. Nagy László úgy folytatta, 2016-ban tovább emelkednek a bérek is. Bruttó 111 ezer forintra nőtt a minimálbér, bruttó 129 ezer forintra a garantált bérminimum összege. Mindez a jelenlegi inflációt és az szja-csökkentést is figyelembe véve 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelent a minimálbért keresők esetében. Megkezdődik az új közszolgálati életpályamodell bevezetése, és megkülönböztetett figyelemmel fordul a kormány a közszférában, valamint az egészségügyben dolgozók felé. „A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére január 1-től újabb 5 százalékkal nőtt, a felsőoktatásban oktatók bére 15 százalékkal növekszik, és folytatódik a pedagógusok béremelési programja is. Legalább ekkora jelentőséggel bír, hogy az egészségügyben januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedett, a háziorvosok tavaly havi 130 ezer forinttal növelt támogatása pedig idén is megmaradt” – vázolta fel a sokakat érintő lépéseket.

Az országgyűlési képviselő végül megjegyezte: az idei esztendő a bürokráciacsökkentésről is szól majd. A cél az, hogy egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehessen Magyarországon ügyeket intézni. Ezt segíti többek között elő, hogy díjmentessé vált a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, valamint a diákigazolvány, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiadása is, a 300 négyzetméter alatti lakóházak esetében pedig eltörölték az építési engedélyeztetést.

A szegedi képviselő szerint az otthonteremtés nemzeti ügy.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=606007

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 3.

Előző sztori

A Rákóczi Szövetség idén is meghirdeti Kárpát-medencei utazási programját

Következő sztori

Szegedi Jobbik: El a kezekkel a Széksósi Úti Óvodától is!