Közélet

Áder János nem lesz ENSZ-főtitkárjelölt

Áder János nem lesz ENSZ-főtitkárjelölt

2016. február 11., csütörtök
Áder János nem lesz ENSZ-főtitkárjelölt

Nem lesz ENSZ-főtitkárjelölt Áder János. A köztársasági elnök ezt újságírói kérdésre válaszolva közölte csütörtökön Sopronban, egy klímavédelmi rendezvény után.

Az államfő kifejtette: minden olyan megbízatást, amit eddig a választóktól vagy a parlamenttől kapott, "igyekezett hiánytalanul és maradéktalanul" teljesíteni, s a jövőben is így szeretne tenni. Elmondta, hogy amikor egy klímaváltozással kapcsolatos rendezvényen beszél, akkor az "a hírlapi kacsa újra elkezd hápogni", amely szerint ő lenne a magyarországi jelölt. Hangsúlyozta: amíg az ő államfői megbízatása 2017. május 9-ig szól, addig az ENSZ leendő főtitkárát idén, év végén fogják megválasztani. Hozzáfűzte: azt a munkát, amit csaknem négy éve elkezdett, szeretné megbízatása végéig folytatni, s ilyen értelemben a felvetés "értelmetlen és felesleges". Az ENSZ tavaly decemberben intézett felhívást tagállamaihoz, hogy az átláthatóság jegyében nyilvánosan nevezzék meg jelöltjüket a főtitkári posztra. A dél-koreai Ban Ki Mun mandátuma idén, év végén jár le. A világszervezet szokásjoga szerint a főtitkári posztra a világ egyes régióinak országai rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatát, és a következő ciklusban - most először - a kelet-európai térség lesz soron. Bulgária szerdán jelentette be, hogy

Irina Bokovát

, az UNESCO főigazgatóját javasolja

Ban Ki Mun

utódjául, a szlovén sajtó pedig kedden számolt be arról, hogy Szlovénia hivatalosan

Danilo Türk

volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári posztjára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.