Bulvár

A párok gyakran együtt kérik a HPV elleni védőoltást

A párok gyakran együtt kérik a HPV elleni védőoltást

2016. február 5., péntek
A párok gyakran együtt kérik a HPV elleni védőoltást
vedooltas01_gs

Nemcsak a nőknek, a férfiaknak is érdemes beadatniuk a HPV elleni védőoltást. A humán papillomavírus felel többek között a méhnyakrákért és a nemi szerveken jelentkező szemölcsökért, de a legújabb kutatások összefüggésbe hozzák a végbél-, a pénisz- és a szájüregi rákkal is. Az SZTE gondozóintézetét egyre többen keresik fel HPV-panaszokkal.

Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Bőr- és nemibeteg Gondozó Intézetet az elmúlt évtizedben egyre többen, havonta több mint 150-en keresik fel HPV-panaszokkal.

Gaál Magdolna

intézetvezető szerint ennek oka az, hogy megnövekedett a HPV-elváltozások gyakorisága, másrészt, hogy az intézetben működő STD ambulanciára egyre több beteg érkezik szakszerű ellátásért, tanácsadás céljából. "Nőknél bizonyos HPV-típusok a méhnyakrák kialakulása szempontjából rizikófaktornak számítanak - vannak a méhnyakrák szempontjából alacsony és magas rizikójú csoportba sorolt típusok. Ez nem jelenti azt, hogy ha valaki HPV-vírust hordoz, annak feltétlenül kialakul ilyen betegsége, de magasabb a kockázat. Ezen kívül leggyakrabban nemi szervi szemölcsök kialakulását okozzák ezek a vírusok, mely nagyon kellemetlen és sokszor nehezen, hosszadalmasan kezelhető betegség. Az újabb kutatások már egyéb daganatok kialakulásával is összefüggésbe hozzák a HPV-t, például végbél-, pénisz- és szájüregi rákok kialakulásával" - hangsúlyozta az intézetvezető a vírus nőkre és férfiakra egyaránt leselkedő veszélyeit. A HPV alattomos, sok esetben tünetmentes, ezért a betegek nem is tudnak a fertőzésről. Emiatt nagyon fontos, hogy a nők évente megjelenjenek nőgyógyásznál méhnyakrákszűrő vizsgálatokon. Korábban csak helyi kezdeményezésekre létezett, két éve viszont egy országos programnak köszönhetően minden 12. életévét betöltött 7. osztályos lány gyermek jogosult a humán papillomavírus elleni védőoltás felvételére. "Ez egy olyan oltóanyag, ami a vírus két típusát tartalmazza, vagyis az úgynevezett 16-os és 18-as típust. E kettő felel leggyakrabban a méhnyakrák kialakulásáért" - ezt már

Bosnyákovits Tünde

Csongrád megyei tiszti főorvos tette hozzá. A 2015/2016-os tanévben 1797 fiatal lány volt jogosult a térítésmentes, kétalkalmas védőoltásra; 75 százalékuk esetében a szülők az oltás mellett döntöttek. A tiszti főorvos hozzátette, ebben a korosztályban kevesen ugyan, de azért nem kérték a vakcinát, mert a szülők korábban gondoskodtak róla. "A védőoltás legalább 20 évig védettséget nyújt, de a későbbiekben nem mellőzhető a rendszeres méhnyakrákszűrés. A HPV-vírus és a méhnyakrák közötti ok-okozati összefüggés egyértelmű, kijelenthetjük, hogy a rákot a HPV okozza." Becslések szerint Magyarországon a nők mintegy 30 százaléka fertőzött, de minél előbb fordulnak orvoshoz, annál biztosabban kiszűrhetők a régebbi esetek is, melyek az idő előrehaladtával akár rákká is fajulhatnak. Gaál Magdolna felhívta a figyelmet, a HPV elleni oltás már 9 éves kortól kérhető, sőt a férfiaknak is érdemes megfontolniuk a beadatást, hiszen számos előnnyel jár egészségük megőrzése és járványügyi szempontból is. "Egyre több férfi jelentkezik rendelésünkön, illetve sokszor párok együtt kérik a védőoltást. Az oltás azoknak is hasznos, akik már esetleg átestek HPV-fertőzésen, mivel a fertőzés során tartós védettség nem alakul ki, így a védőoltás az újrafertőződés megelőzése szempontjából hasznos. Jelenleg 2, 4 és már 9 komponensű védőoltás is elérhető hazánkban, ez utóbbi kettő a nemi szervi szemölcsök kialakulása ellen is véd" - zárta gondolatait az intézetvezető.

Az SZTE gondozóintézetét egyre többen keresik fel HPV-panaszokkal. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=604053

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.