Közélet

A lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus a 2016-os évet

A lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus a 2016-os évet

2016. február 20., szombat
A lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus a 2016-os évet

A lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus a 2016-os évet abban a határozatban, amelyet az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára való megemlékezés jegyében fogadtak el - tájékoztatta az MTI-t szombaton Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt által előterjesztett dokumentum elfogadását a 100 tagú felsőházban az összes jelenlévő, 79 szenátor támogatta. A szenátus által pénteken jóváhagyott határozatot

Stanislaw Karczewski

, a felsőház elnöke a tárgyaláson jelenlévő

Gyurcsík Iván

nagykövetnek nyújtotta át. Egy azonos tartalmú határozat kerül a lengyel parlament alsóháza és a magyar Országgyűlés elé is. A lengyel parlamenti alsóház, a szejm jövő héten pénteken szavaz az előterjesztésről,

Latorcai János

, az Országgyűlés alelnöke jelenlétében. Magyarországon a dokumentum február 29-én kerül a parlament napirendjére. A határozatban a lengyel és a magyar parlament leszögezi, hogy az 1956-os események mindkét nemzet közös történelmében különleges szerepet töltenek be, ezért a poznani felkelésnek és a magyar forradalomnak emléket állítva a 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja. "A lengyelek és a magyarok hősies megmozdulása a szabadság iránti örökös vágyunk és Európa II. világháborút követő erőszakos felosztásával az egész régió rabigában tartása elleni tiltakozásunk tanúbizonysága volt. A nemzeteink által 1956-ban tanúsított kölcsönös szolidaritás és segítség egy olyan különleges értéket képez, amelyre kötelességünk közösen emlékezni" - áll a határozatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.