Írjon nekünk

Sport

Vízilabda: a revansvágy is fűthette Montenegrót a Szeged Diapolo kapitánya szerint

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

tiszavirag_szegerd_eger_mj-09_kiss_csaba

A Montenegró elleni elődöntőben vérzett el a magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon: Benedek Tibor együttese szombaton a görögök ellen szerezhet bronzérmet, valamint selejtezőtornán harcolhatja majd ki a riói részvételt. A Szeged Diapolo csapatkapitányával, Kiss Csabával értékeltük a tornát, az Eb-győztes szélsővel a Brescia elleni Euro-kupa elődöntőre is előretekintettünk.

Háromgólos, 8-5-s vereséget szenvedett a Montenegró elleni elődöntőben a magyar férfi vízilabda-válogatott, így szombaton a görög válogatott elleni bronzmeccsen érhet oda a dobogóra a magyar csapat, amely egy roppant kiegyensúlyozott mérkőzésen maradt alul a montenegróiak ellen. „Borzasztó megterhelő mérkőzés volt a fiúk számára. Úgy láttam, hogy egy olyan harcmodorral találkoztak, amivel az Eb-n még nem, sem a görög, sem a horvát válogatott ellen nem kellett ilyen kemény, brusztos mérkőzést játszani. Az látható volt, hogy ez nem nagyon ízlik nekünk, nem nagyon tudtuk megjátszani a centereinket, ellentétben az előző mérkőzésekkel, ez pedig döntőnek bizonyult. Az előző meccseken jó formát mutatott mindkét centerünk, Kis Gábor és Hárai Balázs is, úgy éreztem, hogy most ott fognak meg bennünket. Hiába voltak Nagy Viktornak bravúrjai, hasonló jellegű fantasztikus teljesítményt nyújtott, mint a horvátok ellen, de ez most nem volt elég, úgy érzem, sok gól bennünk maradt” – értékelte az elődöntőt Kiss Csaba, a Szeged Diapolo 1999-ben Eb-aranyat nyert szélsője.

A magyar csapatnak a torna során többször is problémája akadt az emberfórok kihasználásával, és a Montenegró elleni elődöntőben is volt több olyan pillanat is, amikor nagyon sokat érhetett volna egy értékesített fór, de ez nem sikerült a mieinknek. „Az emberelőny egy sarkalatos probléma, ami az egész Eb alatt jellemző volt ránk. Ha az egész Eb alatt egy csapatnak nem nagyon mennek az emberelőnyök, akkor egy ilyen fontos meccsen, ilyen erős ellenfél ellen, amikor emberelőnyt kapunk, akkor érthető, hogy mindenki egy picit remegő kézzel fogja meg a labdát, mert egy olyan helyzetben vagyunk, ami egyébként sem ment, és most viszont kellene, hogy menjen. Az egyetlen pozitívuma a meccsnek az volt, hogy a szegedi Manhercz Krisztián nagyon érett játékot mutatott. Rutinos, idősebb játékosokat meghazudtoló megoldásai voltak, azt gondolom, ezzel letette a névjegyét. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy lenne okunk keseregni, mert az, hogy a négybe jutott a csapat és éremért játszhat, az egy nagyon szép eredmény, de az látszik, hogy vannak olyan részek még a vízilabdában, amiben nekünk is fejlődni kell. A montenegróiak elmentek majdhogynem a durvaság határáig, nincs mese, fel kell venni a kesztyűt, ha ott akarunk lenni a végén, mert úgy érzem, az utolsó fél negyedre elfogytunk egy picit fizikálisan” – összegzett csapattársa, a meccsen kétgólos, holtversenyben a legeredményesebb játékos, Manhercz Krisztián teljesítményét kiemelve Kiss Csaba.

szeged_kaposvar25_gs

Ellentétben az Európa-bajnok női válogatottal, a férfi csapatnak így még nincs meg a riói kvótája: ehhez a férfiaknak az április 3. és 10. közötti trieszti kvalifikációs torna lesz az utolsó lehetőség, hogy kiharcolja a kijutást Rióba. Triesztben két hatcsapatos csoport lesz, amelyből az első négy helyezett keresztbe játszik egymással, majd a negyeddöntő győztesei jutnak ki az olimpiára. „Jó lett volna persze most megszerezni a kvótát, hiszen így el kell majd menni egy selejtezőtornára, ahol elég sok csapattal kell majd játszani, ebből a szempontból persze teher volt. Én inkább azt érezném döntőnek a lelki dolgokat illetően, hogy a montenegróiaknál volt egy iszonyatosan nagy plusz, egy olyan düh, csalódottság az elveszített vb-döntő után, aminek következtében érződött rajtuk egy olyan nagy akarat, amit én még nem láttam rajtuk. Mind a tizenhárom játékosuk egyszerre dobbant minden egyes mozdulatnál, legyen az egy belőtt emberelőny, vagy egy kivédekezett emberhátrány. Szerintem ez volt az, ami átbillentette őket a legvégén a holtponton, nálunk viszont nem volt ilyen történés, nem sikerült azt a pici pluszt hozzátenni. Ez egy nagyon csalóka eredmény, mert bár 8-5 lett a vége, de azt gondolom, ez egy egygólos meccs volt. Ha 6-5-nél sikerül nekünk először gólt lőni, akkor lehet, hogy másképp alakul és most másról beszélünk, de ettől szép ez a sport, egy pillanat alatt változik minden” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a Szeged Diapolo Eb-győztes szélsője.

Ha már a lelki tényezők, a már említett, Montenegró elleni világbajnoki döntőben Nagy Viktor parádés teljesítményt nyújtott a kapuban, főszerepet vállalva ezzel a győzelemben, egyúttal a kapus mondatai és gesztusai örökké emlékezetessé váltak, hiszen többször is megüzente az ellenfélnek: „Ma nem…” – „Ezt azért ők nem felejtették el, mint amilyen mi sokat beszéltünk arról, hogy Nagy Viktor hogyan heccelte a montenegrói játékosokat, és megnyertük a világbajnoki döntőt ellenük, azt azért el lehet képzelni egy sportolónál, hogy ez micsoda presztízsveszteség lehetett, minden egyes védésénél mondott vagy mutatott valamit az éppen hibázó játékosnak. Egy sportoló tudja azt, hogy ez nagyon nagy dühöt tud okozni, úgy láttam, hogy ezt most ők kiadták magukból rendesen, megragadtak minden alkalmat, hogy ezt valahogy visszaadják. A lövéseiken is látszott, nagyon sokat lőttek például fej környékére, egyszer fejbe is lőtték Viktort, ami nem feltétlen jelenti azt, hogy ez szándékos lett volna, de látszott a lövéseiken is a koncentráltság, amikor pedig gólt lőttek, akkor örültek neki és talán még a zrikából is adtak vissza valamit. Ez hozzátett a teljesítményükhöz egy 10-20%-ot szerintem” – véli Kiss Csaba.

via GIPHY

Nagy Viktor emlékezetes mondata a Montenegró elleni vb-döntőn

A Szeged Diapolo január negyedikén kezdte el a felkészülést a hosszabb karácsonyi szünetet követően, amelynek első két hete kemény fizikai felkészüléssel telt, majd csütörtökön a Szentessel kétkapuzott a gárda, így ezen a héten már a vízilabda is terítékre került a keret tagjai számára. Január utolsó hétvégéjétől pedig egy kemény sorozat kezdődik a csapat számára, hiszen a 30-i, Eger elleni bajnokit követően harmadikán az Euro-kupa elődöntőjében a Brescia ellen idegenben ugranak medencébe a szegediek, majd a hétvégi, Tatabánya elleni mérkőzést követően tizedikén jön az olaszok elleni visszavágó.

„Ennek az egyik állomása a Brescia, nem feltétlen csak ellenük készülünk, de valahogy be kell iktatni, hogy a lehető legtöbbet készüljünk rájuk. Először az Egerrel játszunk, utána szerdán megyünk az olaszokhoz. Az már nekünk egy óriási siker, hogy bejutottunk az Euro-kupa legjobb négy csapata közé, meggyőződésem, hogy sajnos a legnehezebb ellenfelet kaptuk. Mivel bent vagyunk a négybe, és úgy gondolom, hogy az eddigi eredményeink feljogosítanak bennünket arra, hogy optimisták legyünk, keményen nekik fogunk esni ennek az olasz csapatnak, és megpróbáljuk kiverni őket. Nem gondolom azt, hogyha esetleg bejutnánk a döntőbe, akkor könnyebb dolgunk lenne, a Kazany-Split győztese ellen, de nagy fegyvertény lenne a Bresciát megverni. Nem örültünk a sorsolásnak, erős csapatot kaptunk, de öröm az ürömben, hogy a visszavágó itthon lesz. Azt gondolom, egy oda-visszavágós rendszerben mindig egy kis segítség, hogy a hazai pályán játszó csapat már tudja, hogy mi a számára megfelelő eredmény. Az első meccsen még nem lehet ezt tudni, lehet, hogy elég az egygólos győzelem is, de lehet, hogy a hatgólos is kevés, ezt mi is éreztük a saját bőrünkön a Hannover elleni visszavágón, hogy majdnem bajba kerültünk, pedig azt gondoltunk, hogy a 9-3-al már el is dőlt a továbbjutás” – tekintett a szegediekre váró sorozatra Kiss Csaba.

Egységes csapatot alkotnak

szeged_ftc09_gs_kiss_csaba

A Szeged Diapolo útja rögös volt az elődöntőig, azonban a két selejtezőtornát követően a német Hannover elleni akadályt is sikerrel vette a nemzetközi porondon Varga Péter együttese. Az együttes kapitányát arról kérdeztük, gondolta volna-e a kezdetekkor, hogy idáig sikerül elverekedniük magukat. „Annak tükrében, hogyha arra gondolok, amikor tavaly nyáron szóba került, hogy esetleg induljunk európai kupában, az csak egy álomnak tűnt, akkor mindenki úgy gondolta, hogy erre a csapatnak nem lesz kerete, erről ne is álmodjunk, hogy mi ott leszünk az Euro-kupában. Most pedig itt arról beszélgetünk, hogy elődöntőt játszunk. Ha erről az oldalról nézünk, akkor tényleg egy óriási siker, mert nem gondoltam volna nyáron, hogy lesz esély erre, de sikerült. Nagyon sok munkánk van benne, nagyon kemény őszön vagyunk túl, nagyrészt annak is köszönhetően, hogy az Euro-kupában rengeteg meccsen vagyunk túl, hiszen játszottunk egy budapesti, majd egy spliti selejtező tornát is, aztán jött a Hannover. Ezért sem szeretnénk, hogy ez kárba vesszen, sok olyan játékos játszik ebben a csapatban, akik még nem játszottak Euro-kupában döntőt, és nagyon jó lenne ezt együtt átélni. Mindent meg fogunk tenni már az első meccsen Bresciában, hogy olyan eredményt érjünk el, ami önbizalmat ad arra, hogy a visszavágón tudjuk játszani azt a játékot, amit mi nagyon jól játszunk és hatalmas szívvel egy jó meccset játszhassunk velük” – válaszolta portálunknak Kiss Csaba.

Egy ilyen elődöntőben, mint a csapatra vár majd a Brescia ellen, rengeteget érhet az idősebb játékosok rutinja, és Kiss Csabára, és többiekre akár komolyabb felelősség is hárulhat az olaszok elleni párharc alatt. „Annak ellenére, hogy a csapaton belül elég nagy a korkülönbség, mégis nagyon homogénnek érzem ezt a társaságot. Mindenki megtalálja a másikkal a hangot, pedig van, hogy majdnem 20 évnyi korkülönbség van a játékosok között, de az a lényeg, hogy jól ötvöződik a fiatalok lendülete és az idősek rutinja. Azt hiszem, ez lehet a sikerünknek titka, hogy mindenki megtalálja magának, hogy mi az a szerep, az a hely, ahol a legtöbbet tud segíteni, hozzátenni ahhoz, hogy nyerjünk. Ez egy olyan csapat, ahol rengeteg a góllövő játékos, tud és szeret is gólt lőni, de nyilvánvalóan nem fogunk egy meccsen negyvenvalahány gólt lőni, mint ahogy erre ez a csapat személyenként összeadva, predesztinálva lenne. Ha mindenki be tud állni a sorba és más formában tesz be a közösbe teljesítményt, akkor abból lehet szép eredmény. Ezen vagyunk, hogy ez ki is jöjjön belőlünk” – fogalmazott Kiss Csaba.

Bár a férfi csapat kikapott a Montenegró elleni elődöntőben, Kiss Csaba szerint Manhercz Krisztián érett játéka mindenképpen pozitívumként értékelhető – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=603254

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 23.

Kommentek

Hírzóna

Doppingolt, ezért nem indul a szegedi kajak-kenu-vébén az egyik legnagyobb sztár

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kanadai Laurence Vincent-Lapointe 11-szeres világbajnok.

Tovább olvasom

Hírzóna

Idén is dobogón végeztek a szegedi kézisek a Cell-Cup fesztiválon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A csapatok csupán 4 százalékát kitevő szegedieknek az érmek 13 százalékát sikerült megszerezniük.

Tovább olvasom

Sport

Sporthétfő: idegenben szerzett pontot a Szeged-Csanád GA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egy helyen a hétvége legfontosabb Csongrád megyei sporteredményei.

Tovább olvasom

Aktuál