Egyetem

Szombaton írják a központi felvételit a középiskolába készülők

Szombaton írják a központi felvételit a középiskolába készülők

2016. január 14., csütörtök
Szombaton írják a központi felvételit a középiskolába készülők
iskola_tanulas

Magyar nyelvből és matematikából mérettetnek meg a nyolcadikosok szombat délelőtt 10 órától, a központi írásbeli egységes feladatsorait országszerte ugyanakkor írják a diákok, ám ezzel még nem zárul le a felvételi.

„A szokott módon folyik a felvételi, idén nincs újdonság a rendszerben, időben, rendben beérkeztek az írásbelire történő jelentkezések” – mondta el hírportálunknak

Gál Béla

, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. Ezeket a jelentkezéseket az iskoláknak le kellett adniuk az Oktatási Hivatalnak, majd csütörtökön kapják meg a jelentkezők létszámának megfelelő számú tételsort. Ezek tartalmát az érettségihez hasonló titoktartás övezi. A Radnóti Gimnázium esetében már pénteken érkeznek az Arany János Tehetséggondozó Programra jelentkezett tanulók, akik kollégiumi lakóként átesnek a megfelelő eljárásokon, majd szombat délelőtt 10 órától a magyar nyelv, 11 órától pedig a matematika írásbeli felvételi várja a diákokat, összesen 238 főt. „A feladatsor adhat különlegességet, de az eddigi szervezés a korábbi évekhez hasonlóan alakult” – fejtette ki Gál Béla. „Nagy felkészülést igényel a vizsga, ugyanis a mi iskolánkba felvételiző diákok mellett a környező településekről más iskolába jelentkező diákok is nálunk írják a felvételit” – erről már

Huszár Szabolcs

, a makói József Attila Gimnázium igazgatóhelyettese tájékoztatott. A makói gimnáziumban nagyjából 200-240 diák méretteti meg magát szombaton, ebben benne vannak a negyedikesek, akik nyolc évfolyamos képzésre jelentkeznek, mintegy negyvenöten, ezen felül pedig a többséget a nyolcadikosok teszik ki, akik az összes terembe beosztva felügyelőtanárokkal gyakorlatilag az érettségi vizsga szabályainak megfelelően biztosítva írják meg magyarból és matematikából az országosan egységes felvételi vizsgát.

Nem várhatóak meglepetések

Gál Béla szerint szinte biztosra vehető, hogy ugyanolyan típusú feladatok lesznek, mint az ezt megelőző években, mivel a feladatok főként kompetenciákat mérnek, így azok a gyerekek, akik az interneten elérhető feladatsorokat begyakorolják, nagy meglepetésben nem részesülhetnek. Hasonlóra számít Huszár Szabolcs is: „A feladatok a negyedikeseknél elsősorban logikai gondolkodást, szövegértést, logikai ismeretet, közmondásokat, gyakorlati gondolkodást mérnek, míg a nyolcadikosoknál igazodva az alaptantervben megfogalmazottakhoz, igyekszik mérni azt a tudásszintet, amit meg kellett szerezniük az elmúlt években, de általában itt is gyakorlatiasabb példákon keresztül kell ezeket alkalmazni” – fejtette ki. A felkészülést illetően a gyakorlás a kulcsszó, az Oktatási Hivatal honlapján elérhetőek a korábbi évek feladatsorai, ezeket tanulmányozva, tanári segítséggel megfelelően felkészülhetnek a nebulók a felvételire.

Miután a diákok megírták a feladatsorokat, az adott iskolák a központi megoldókulcsnak megfelelően kijavítják azokat, majd nyolc munkanapon belül kötelesek betekintést adni a tanulók számára a kijavított feladatlapokba, a diákok pedig javítási hiba esetén fellebbezhetnek. Ezt követően a dolgozatokról kapnak egy hivatalos értesítést, egy értékelőlapot, ennek alapján kell beadniuk a felvételi jelentkezésüket, ami a következő lépcsőfok lesz, amikor a kiválasztott iskolákat megjelölve jelentkezési lapot töltenek ki, annyit, ahány helyre jelentkeznek, illetve egy adatlapot is kell tölteniük, kódszámmal és a választott iskolákkal együtt. Ezután a felvételi pontszám alapján Győrben, az Oktatási Hivatalban kiszámolják, hogy kit hányadik helyre vettek fel, ennek tudatában kialakul majd a felvételi sorrend, tehát a központi felvételi megírásával még korántsem ér véget az eljárás.

Nem lehet hátradőlni

A központi írásbeli felvételi vizsga sikeres teljesítése még nem jelenti a felvételi eljárás végét, ugyanis az középiskolák belső eljáráskörébe tartozik, hogy csak az általános iskola tanulmányi eredmények alapján veszik-e fel a jelentkezőt, illetve a központi írásbeli alapján értékelnek, vagy esetleg szóbeli felvételit is tartanak. „A Radnóti gimnáziumban szóbeli vizsgán is teljesíteniük kell a diákoknak a szakirányoknak megfelelően, ahol elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan gondolkodnak a gyerekek az adott területen. Az a lényeg, hogy a tanuló gondolkodásmódja alkalmas-e arra, hogy középiskolában keményebben tanuljon, mint korábban, nem könnyű a gyerekek dolga, de helytállnak és nagyon szép eredményeket érnek el” – részletezte Gál Béla. A makói József Attila Gimnáziumban az általános tagozatra lehet bizonyítványi érdemjegyekkel bekerülni, ott nincs központi felvételi, viszont a média, matematika, informatika, biológia, humán és angol tagozatra központi írásbelit várnak el, és az angol tagozat speciális a többihez képest, ugyanis itt van szóbeli felvételi is, ahol az angol nyelvi tudásra és ismeretekre lesznek kíváncsiak.

Magyar nyelvből és matematikából mérettetnek meg a nyolcadikosok - szombaton tartják a központi középiskolai felvételit! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=601040

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.