Közélet

Szájer József: El a kezekkel Lengyelországtól!

Szájer József: El a kezekkel Lengyelországtól!

2016. január 19., kedd
Szájer József: El a kezekkel Lengyelországtól!

Magyarország kiáll régi szövetségese, Lengyelország mellett, ezért semmilyen szankciót nem támogat vele szemben - mondta Szájer József európai parlamenti (EP-) képviselő az EP-ben a lengyel jogállamiság kérdéséről rendezendő keddi vita előtt az MTI-nek nyilatkozva.

A támadások, amelyek most Lengyelországot érik, nagyon hasonlítanak azokhoz, melyek korábban Magyarország ellen irányultak. Akkor is az unió alapszerzősével ellentétesnek, jogilag alaptalannak, politikailag felelőtlennek tartottuk a szankciók kilátásba helyezését - tette hozzá az EP strasbourgi plenáris ülése alkalmából nyilatkozó képviselő. Ezért sem a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, sem a néppárti frakció nem támogatja, hogy egy ilyen témájú vita napirendre kerüljön az Európai Parlamentben - fűzte hozzá. Nem járhat büntetés azért, mert egy ország demokratikus választások után el kíván térni azoktól a baloldali dogmáktól, amelyek sok esetben az európai vitákat uralják - mondta a Fidesz politikusa.

Szájer József

hangsúlyozta, hogy Magyarország az igaztalan támadások miatt és nem pártpolitikai okok miatt szolidáris Lengyelországgal, hiszen a képviselőcsoport egy frakcióban ül és jó kapcsolatot ápol a Polgári Platform (PO) nevű korábbi kormánypárttal is. Véleménye szerint az unió olyan kérdésekbe akar beavatkozni, amelyek nemzeti szinten megoldhatóak. Ezzel kapcsolatban a politikus kifejtette, hogy Lengyelországot a visegrádi négyek által közösen képviselt migrációs kérdésben kialakított álláspontja miatt is büntetni szeretnék, valamint azért, mert különadókat vetett ki a bankokra és a nagyvállalkozásokra. A keddig vitával kapcsolatban az EP-képviselő kiemelte, hogy valódi jelentősége és következménye nincsen, ez elsősorban a médiafigyelem felkeltéséről szól, ahogy ez történt Magyarország esetében is. A vita egy felelőtlen döntés eredménye, mert Európa országait feleslegesen állítja szembe egymással. Számos olyan ügy van napirenden, amelyeket egységesen kellene megoldani a legrövidebb határidő alatt - vélekedett a fideszes európai parlamenti képviselő. Az utóbbi időben számos bírálat érte az őszi lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság pártot (PiS), elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Az előző héten az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen az alkotmánybíróság jogkörének korlátozása miatt, a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pedig leminősítette az országot.

Jean-Claude Juncker

, az Európai Bizottság elnöke pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy jelenleg korai arról beszélni, hogy szankciókat vezetnének be Lengyelország ellen a varsói kormány intézkedéseivel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.