Közélet

Rekordszámú bejelentés az ÁSZ-tól 2015-ben

Rekordszámú bejelentés az ÁSZ-tól 2015-ben

2016. január 6., szerda
Rekordszámú bejelentés az ÁSZ-tól 2015-ben

Minden korábbinál több alkalommal fordult a hatóságokhoz az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a szervezet 171 feljelentést, hatósági bejelentést tett 2015-ben - írja szerdai számában a Magyar Idők.

A lap szerint 2014-ben 109 hasonló eset fordult elő, 2013-ban pedig kevesebb, mint három tucat. A jelzéseket leginkább pártok, pártalapítványok, egyetemek, kórházak és köztulajdonban lévő gazdasági társaságok gyanús ügyei miatt fogalmazta meg az ÁSZ, de a közbeszerzéseknél is súlyos hiányosságokat tártak fel a számvevők.

Horváth Bálint

, a szervezet kommunikációs vezetője a Magyar Időknek elmondta: az ÁSZ akkor szövegez feljelentést, bejelentést, ha az állami pénzt felhasználó szervezetek ellenőrzésekor bűncselekményre utaló jeleket talál, vagy más súlyos szabálytalanság derül ki. A múlt évi 171 jelentés csaknem egyharmada az ügyészséghez futott be, 44 alkalommal a kormányhivatalokat keresték meg a számvevők, a közbeszerzési hatóság, az adóhivatal és a könyvvizsgálói kamara pedig egyaránt nagyjából két tucat eset részleteivel ismerkedhetett meg. Az ügyészségnek címzett ÁSZ-beadványokban legtöbbször hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja fogalmazódott meg. Pártügyek miatt az adóhivatalnak is küldött jelzéseket a számvevőszék, ezek a közlések a 2014-es választás kampánypénzeiről szóltak. Összesen 13 párt volt érintett, leggyakrabban számviteli probléma és a forgalmiadó-törvény rendelkezéseinek megsértése vetődött fel; a könyvvizsgálói kamarának pedig jórészt a 22 ellenőrzött állami erdőgazdaság miatt akadt dolga. A sajtófőnök külön is említést tett a közbeszerzés témaköréről. Az ÁSZ számos alkalommal megkereste a közbeszerzési hatóságot, ám az ügyek száma ennél jóval magasabb lett, a hatóság ugyanis minden bejelentést részleteiben is megvizsgált, így összességében több száz gazdasági esemény került szóba. Tavaly 300 beszerzés miatt indított eljárást a hatóság az ÁSZ jelzése alapján, 2014-ben pedig 250 esetben - mondta Horváth Bálint, hozzátéve: a közbeszerzésekkel kapcsolatos szabálytalanságok legnagyobb részét az egyetemeken, a főiskolákon és az egészségügyi intézményeknél tárta fel a számvevőszék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.